5 Cara Penggodam memecahkan Kata Laluan iPhone dan Cara Mengatasinya

Berikut adalah kaedah yang digunakan oleh pencuri dan penggodam untuk memecahkan kata laluan iPhone. melalui artikel berikut diharapkan kesedaran anda tentang pentingnya keselamatan iPhone anda meningkat dan hasilnya dapat mengurangkan kes kecurian telefon pintar.

Kali ini Jaka ingin mengkaji kaedah yang digunakan oleh pencuri untuk menerobos mangsa iPhone dan bagaimana cara mencegahnya. Apple sendiri telah melengkapkan produknya dengan sistem keselamatan yang canggih yang, jika diuruskan dengan betul, hampir mustahil untuk ditembusi.

Namun, semuanya masih bergantung pada pengguna. Masalahnya ialah tidak semua orang dapat memaksimumkan ciri keselamatan yang ada.

Oleh itu, melalui artikel berikut kami berharap kesedaran anda tentang pentingnya keselamatan iPhone anda meningkat dan hasilnya dapat mengurangkan kes kecurian telefon pintar. Dipetik dari Gadgethacks, berikut adalah cara yang digunakan oleh penggodam untuk memecahkan kata laluan iPhone.

BACA JUGA
  • Wow, Inilah Cara Apple Mengubah Dunia Teknologi!
  • 8 Ciri Tersembunyi di iPhone yang Belum Ramai Pengguna Tahu

5 Cara Penggodam memecahkan Kata Laluan iPhone dan Cara Mengatasinya

1. Menggunakan Kaedah Brute Force untuk Mengabaikan Skrin Kunci

Pada tahun 2010, pembangun iOS bernama Daniel Amitay membuat aplikasi keselamatan bernama Big Brother Camera Security . Aplikasi ini akan mengambil gambar orang yang cuba mengakses iPhone tanpa kebenaran.

Amitay juga mendedahkan kata laluan tanpa nama yang paling kerap digunakan dan hasilnya adalah 1234 dan 0000 adalah kata laluan pasaran yang paling banyak digunakan. Sebenarnya, menurut kajian 10 kata laluan di atas digunakan oleh 1 daripada setiap 7 pengguna iPhone.

Penggodam pastinya akan menggunakan kaedah Brute Force untuk memintas skrin kunci pada iPhone dengan mencuba kata laluan pasaran di atas. Untuk itu, anda tidak boleh menggunakan PIN 4 digit. Sebaliknya, gunakan PIN 6 digit dan disyorkan untuk menggunakan kata laluan sekali lagi.

2. Menggunakan Siri untuk Memintas Kunci Skrin iPhone

Tahukah anda, kita boleh menggunakan Siri untuk memintas kata laluan pada iPhone 4s, 5, 5C, dan 5s (jika Touch ID dilumpuhkan). Tetapi hanya pada tahap tertentu, seperti membuka kenalan, membuat panggilan telefon, dan mengirim pesanan teks.

Ini juga dapat dilakukan sekiranya pengguna telah membenarkan Siri mengakses telefon pintar ketika terkunci. Sekarang untuk mengelakkan penipuan yang dibuat oleh penggodam, pastikan anda mematikan Siri ketika telefon pintar terkunci. Cara membuka Tetapan dan Kod Laluan .

LIHAT ARTIKEL

3. Tetapkan semula iPhone Menggunakan iTunes

Cara seterusnya untuk memecahkan kata laluan iPhone adalah menetapkan semula iPhone melalui iTunes. Sekiranya anda lupa kod laluan anda, anda boleh menetapkan semula iPhone anda menggunakan iTunes. Bagaimana?

  • Sambungkan iPhone ke iTunes , jika anda mendapat mesej seperti gambar di atas, cabut dan matikan iPhone anda.
  • Kemudian, tekan dan tahan butang utama kemudian sambungkan semula ke komputer menggunakan kabel USB.
  • Terus tahan butang utama sehingga mesej "Sambungkan ke iTunes" muncul.
  • iTunes akan memberikan amaran mod pemulihan dan klik "OK" untuk menetapkan semula iPhone.

Langkah ini akan memotong kata laluan, tetapi memadamkan semuanya. Lalu, apa yang mesti dilakukan agar langkah kaedah ini tidak dapat digunakan oleh penggodam.

Yang harus kamu lakukan adalah pastikan kamu telah mengaktifkan Find My iPhone dan iCloud kamu.

Dengan ini jika telefon anda dicuri, anda boleh menghapus semua data dan mengunci iPhone anda dari jauh. Oleh itu, ia tidak dapat digunakan oleh penggodam, tentu mereka masih dapat menjual komponen walaupun harganya murah.

4. Tipu iCloud dengan Pelayan Palsu

Seorang penggodam tanpa nama dengan nama AquaXetine mendakwa telah menemui eksploitasi dalam sistem iCloud yang membolehkannya dapat membuka iPhone yang hilang atau dicuri yang menjalankan iOS 7 atau yang lebih baru.

Dilaporkan, Apple belum memperbaikinya. Setakat ini, penggodam mendakwa bahawa lebih daripada 15,000 peranti telah dibuka menggunakan teknik ini.

Walaupun begitu, tidak semua penggodam dapat menggunakan teknik ini. Harapan kami agar Apple dapat menyelesaikan jurang itu dalam masa terdekat.

5. Menggunakan Aplikasi Peretasan Kod Laluan

Terdapat cara untuk membuka iPhone dengan iOS sekolah lama dengan menggunakan aplikasi redsn0w, serta melakukan jailbreak pada peranti tanpa menghapus apa-apa. Tutorial boleh dilihat dalam video di atas.

Malangnya, teknik ini hanya berfungsi pada iPhone lama seperti iOS 5 dan iOS 6. Nasib baik, kebanyakan pengguna iPhone tidak teragak-agak untuk mengemas kini ke versi iOS terkini jika ia tersedia.

Itulah cara memecahkan kata laluan iPhone dan cara menanganinya. Sekarang penting untuk memaksimumkan tetapan keselamatan yang ada dan sentiasa mengemas kini ke versi iOS terkini jika ada. Semoga artikel ini membantu.

Baca juga artikel mengenai iPhone atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan