9 Drakor Episod Pendek Terbaik Yang Mesti Tonton | Terus Membuat Baper!

Bukan hanya menawarkan episod panjang, beberapa episod pendek terbaik di bawah ini juga mempunyai kisah baik yang tidak kurang menarik yang anda tahu!

Annyeong! Di antara anda yang peminat penggemar drama Korea ? Bukan hanya wanita, Drakor sekarang juga banyak diminati oleh lelaki, geng.

Sebenarnya, tidak sedikit dari mereka yang sanggup menonton maraton Drakor dari pagi hingga malam kerana episodnya memang rata-rata panjang.

Nasib baik, ada juga beberapa drama Korea dengan episod pendek yang menawarkan cerita yang bagus dan menarik. Ingin menonton?

Ayuh, rujuk senarai episod pendek terbaik di bawah!

 • Binggoo (2015)
 • Keping! (2016) - (Episod pendek terbaik Drakor)
 • Pembalik Halaman (2016)
 • Ma Boy (2012)
 • Remaja Medley (2013)
 • Awak buat saya jadi gila! (2018)
 • Splash Splash Love (2015) - (Drakor episod pendek di Viu)
 • Kepada.Jennny (2018)
 • Episod Pendek Drama Korea Mesti Tonton

  Sama seperti bermain permainan, menonton drama Korea juga sebenarnya dapat membuat orang lupa masa yang anda tahu.

  Nah, bagi anda yang sering melupakan masa ketika menonton drama Korea, di sini Jaka mempunyai beberapa episod pendek cadangan yang Drakor ketinggalan.

  1. Hello Dracula (2020)

  Sumber foto: 628 Kemas kini (Hello Dracula adalah salah satu episod pendek terbaru Korea pada tahun 2020 yang dibintangi oleh Seohyun).

  Dibungkus hanya dalam 2 episod, Hello Dracula adalah drama pendek Korea terbaru yang dibintangi oleh salah seorang anggota kumpulan gadis Girl's Generation, Seohyun.

  Hello Dracula sendiri menceritakan kisah tiga jiran yang harus menghadapi masalah yang mereka benar-benar mahu elakkan dalam hidup mereka.

  Ketiganya adalah An-Na (Seohyun) yang hidup menurut semua kehendak ibunya, Yoo Ra (Go Na Hee) yang mesti berpindah bersama keluarganya dari tempat kediaman mereka, dan Seo-Yeon (Lee Joo Bin) yang masih terobsesi dengan bekas kekasihnya.

  MaklumatHelo Dracula
  Penarafan 93% (Asianwiki.com)
  Genre Drama
  Bilangan Episod Episod 2
  Tarikh Tayangan 17 Februari - 18 Februari 2020
  Pengarah Kim Da-Ye
  Pemain Seohyun


  Lee Joo Bin

  2. Binggoo (2015)

  Bersiaran di stesen TV MBC pada tahun 2017, drama Korea Binggoo hanya menawarkan sebanyak 2 episod dalam menyampaikan semua jalan cerita.

  Walaupun begitu, tetapi episod pendek Drakor yang satu ini masih menawarkan cerita yang tidak kurang menarik daripada Drakor episod panjang yang lain.

  Drama itu sendiri mengisahkan tentang Goo Man Soo (Kim Jung Hyun) yang hidup kembali setelah 37 tahun pembekuan badan yang ajaib.

  Di tengah-tengah usahanya untuk meneruskan hidupnya dan mencari kekasihnya pada masa lalu, Man Soo secara tidak sengaja bertemu dengan seorang gadis bernama Da Ha (Han Sun Hwa) .

  MaklumatBinggoo
  Penarafan 6.7 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Drama
  Bilangan Episod Episod 2
  Tarikh Tayangan 5 Februari - 12 Februari 2017
  Pengarah Kang In
  Pemain Kim Jung-Hyun


  Cha Joo Young

  3. Keping! (2016) - (Episod pendek terbaik Drakor)

  Sumber gambar: Shimizu Akihiko (Puck! Merupakan salah satu drama Korea pendek terbaik yang telah mendapat penarafan yang cukup tinggi).

  Pertama kali disiarkan pada Januari 2016, Puck! adalah drama Korea pendek terbaik seterusnya yang mesti anda tonton, geng.

  Dibungkus dalam jangka masa pendek hanya 2 episod , tetapi Puck! menjanjikan kisah segar yang berbeza dengan kebanyakan drama Korea.

  Drama Puck! dirinya menceritakan tentang Joon Man (Lee Kwang Soo) yang terpaksa bekerja sebagai yu pinjaman untuk bos penjenayah untuk melunaskan hutang isterinya yang telah mati.

  Namun, ketika Joon Man ditugaskan untuk memungut hutang dari jurulatih pasukan hoki, satu-satunya cara dia melakukannya adalah dengan menyertai pasukan hoki.

  MaklumatKeping!
  Penarafan 8.1 / 10 (IMDb)


  90% (Asianwiki.com)

  Genre Drama
  Bilangan Episod Episod 2
  Tarikh Tayangan 1 Januari 2016
  Pengarah Lee Gwang Young
  Pemain Lee Kwang Soo


  Anak lelaki Soo-Hyun

  4. Pembalik Halaman (2016)

  Ingin menonton drama pendek Korea mengenai sekolah terbaik? Sekiranya demikian, anda harus menonton Drakor berjudul Page Turner yang membungkus jalan cerita hanya dalam 3 episod , geng.

  Walaupun mempunyai jumlah episod yang cukup pendek, drakor pendek yang satu ini dapat membuat penonton semakin tertarik dengan cerita.

  Bukan itu sahaja, pelakon Kim So Hyun yang pernah berlakon dalam drama Korea Love Alarm dan pelakon Ji Soo juga diminta untuk melakonkan watak dalam drama ini.

  Page Turner sendiri menceritakan kisah perjuangan Yoo Seul (Kim So Hyun) yang merupakan pemain piano yang mahir dan berbakat yang cuba bangun setelah kemalangan membuatnya tidak dapat melihatnya lagi.

  MaklumatPembalik Halaman
  Penarafan 7.9 / 10 (IMDb)


  80% (Asianwiki.com)

  Genre Drama, Muzik
  Bilangan Episod Episod 3
  Tarikh Tayangan 26 Mac - 9 April 2016
  Pengarah Lee Jae Hoon
  Pemain Kim So-Hyun


  Shin Jae Ha

  5. Ma Boy (2012)

  Sumber gambar: Doramas Para Amar (Ma Boy adalah salah satu drama Korea pendek mengenai sekolah terbaik yang sangat disesalkan).

  Menawarkan cerita yang dibungkus dalam 3 episod sahaja, komedi romantis drama Korea Ma Boy adalah cadangan seterusnya untuk anda tonton.

  Drakor ini mengisahkan Geu Rim (Kim So Hyun) yang bermimpi menjadi penyanyi dan memutuskan untuk pergi ke sekolah menengah seni terbaik di Korea Selatan untuk merealisasikan impiannya.

  Di sekolah barunya, Geu Rim secara tidak sengaja mendapat rakan sebilik baru bernama Irene (Sun Woong) yang ternyata menjadi bintang Korea yang tersembunyi.

  Bagi anda yang ingin menonton drama Korea pendek mengenai sekolah atau drama Korea romantis pendek, Ma Boy adalah pilihan yang tepat untuk anda, geng!

  MaklumatAnak lelaki
  Penarafan 6.1 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Komedi, Romantik
  Bilangan Episod Episod 3
  Tarikh Tayangan 16 Ogos - 30 Ogos 2012
  Pengarah Lee Jung Min
  Pemain Kim So-Hyun


  Min Hoo

  6. Remaja Medley (2013)

  Sumber gambar: CK DISCOUNTSELLER (Adolescence Medley atau Puberty Medly sesuai untuk anda yang sedang mencari drama Korea pendek, lucu namun romantis).

  Mengambil genre komedi romantis yang sangat digemari peminat K-drama, Adolescence Medley telah berjaya menyampaikan keindahan kisah cinta pertama di sekolah menengah dalam hanya 4 episod .

  Diadaptasi dari webweb Kwik In Geun, drama ini mengisahkan tentang Choi Jung Woo (Kwak Dong Yeon) yang merupakan pelajar baru di sebuah sekolah bernama Namil High School.

  Setelah bertukar sekolah dengan kerap kerana kerja ayahnya, Jung Woo sudah biasa bersendirian dan memutuskan untuk tidak berteman.

  Namun, di sekolah barunya Jung Woo sebenarnya mempunyai banyak kawan dan bahkan menemui cinta pertamanya di sekolah menengah bernama Yang Ah Young (Lee Se Young) .

  Bagi anda yang ingin menonton drama pendek Korea yang masih lucu tetapi masih romantis untuk membuat baper, Medley Adolescence ini mungkin menjadi salah satu pilihan.

  MaklumatRemaja Medley
  Penarafan 7.1 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Komedi, Romantik
  Bilangan Episod Episod 4
  Tarikh Tayangan 10 Julai - 31 Julai 2013
  Pengarah Kim Sung-Yoon
  Pemain Kwak Dong-Yeon


  Kwak Jung-Wook

  7. Anda Memacu Saya Gila! (2018)

  Diarahkan oleh pengarah Hyun Sol Ip, drama You Drive Me Crazy! menawarkan kisah cinta yang cukup pendek tetapi memberi kesan di hati penonton.

  Terdiri daripada 4 episod , drama ini mengisahkan hubungan Han Eun Sung (Lee Yoo Young) dan Kim Rae Wan (Kim Sun Ho) yang telah berkawan sejak zaman kuliah 8 tahun lalu.

  Tetapi persahabatan mereka bertukar menjadi saat yang menggembirakan ketika mereka berdua secara tidak sengaja tidur bersama kerana mabuk.

  Sejak kejadian itu, perasaan mereka berdua tidak lagi sama. Namun, mereka berdua cuba mengabaikannya dan tetap bersikap normal antara satu sama lain.

  MaklumatAwak buat saya jadi gila!
  Penarafan 7.5 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Percintaan
  Bilangan Episod Episod 4
  Tarikh Tayangan 7 Mei - 8 Mei 2018
  Pengarah Hyun Sol-Ip
  Pemain Lee Yoo Young


  Sung Joo

  8. Splash Splash Love (2015) - (Drakor episod pendek di Viu)

  Sumber gambar: Oddiya (Ingin menonton episod pendek Drakor di Viu? Drama Splash Splash Love mungkin salah satu pilihannya).

  Sekiranya drama Korea mengenai kerajaan biasanya mempunyai episod yang cukup panjang, maka ia berbeza dengan episod pendek Drakor, geng ini.

  Kerana, Splash Splash Love hanya menawarkan 2 episod untuk memaparkan semua plot sehingga sesuai untuk anda yang mahukan drama maraton Korea.

  Drama itu sendiri mengisahkan seorang gadis sekolah menengah bernama Dan Bi (Kim Seul Gi) yang entah bagaimana mengalami perjalanan waktu dan kehidupan secara tiba-tiba semasa Kerajaan Joseon.

  Lebih mengejutkan, pada masa itu Dan Bi diperlihatkan sebagai raja muda dan akhirnya bertemu dengan Lee Do (Yoon Doo Joon) .

  MaklumatCinta Splash Splash
  Penarafan 7.8 / 10 (IMDb)


  93% (Asianwiki.com)

  Genre Fantasi, Sejarah, Romantik
  Bilangan Episod Episod 2
  Tarikh Tayangan 13 Disember - 20 Disember 2015
  Pengarah Kim Ji-Hyun
  Pemain Yoon Doo-joon


  Jin Ki-Joo

  9. Kepada.Jennny (2018)

  Akhirnya ada drakor episod pendek terbaik berjudul To.Jenny yang mengangkat genre romantis berjumlah 2 episod .

  Drama Korea yang romantis ini mengisahkan seorang lelaki bernama Park Jung Min (Kim Sung Cheol) yang terus berusaha mengejar impiannya sebagai pemuzik.

  Selain itu, Jung Min juga tidak pernah putus asa untuk mengejar cinta pertamanya, Kwon Na Ra (Jung Chae Yeon) .

  Walaupun mengalami konflik yang sederhana, tetapi episod Korea pendek ini masih dapat membuat penonton lebih dikenali.

  MaklumatKepada. Jenny
  Penarafan 7.0 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Percintaan
  Bilangan Episod Episod 2
  Tarikh Tayangan 10 Julai - 17 Julai 2018
  Pengarah Taman Jin-Woo
  Pemain Kim Sung-Cheol


  Choi Yoo Ri

  Nah, itu hanya beberapa drakor episod pendek terbaik yang mempunyai cerita menarik dan bernilai untuk anda tonton di masa lapang, geng.

  Walaupun ia menawarkan episod yang agak pendek, kisah yang ditawarkan tidak kurang menarik daripada drama Korea yang lain.

  Sebenarnya, tidak sedikit drama di atas mendapat penilaian yang cukup baik di laman IMDb dan AsianWiki.

  Baca juga artikel mengenai Drama Korea atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan