7 Bahaya Mengerikan Semasa Menggunakan VPN Percuma, Dari Pencurian Data Hingga Perbankan Internet

Adakah anda suka menggunakan VPN percuma untuk mengatasi blok? Ternyata ada banyak bahaya menggunakan VPN percuma, mulai dari keselamatan data dan hal-hal mengerikan lainnya.

Mungkin ada di antara anda yang masih tidak tahu apa itu VPN?

Rangkaian Peribadi Maya aka VPN adalah hubungan antara rangkaian yang bersifat peribadi, dilakukan melalui rangkaian awam dan membolehkan pertukaran sumber peribadi.

VPN sering dikatakan lebih selamat daripada sambungan internet biasa. Tetapi jangan salah, sebenarnya ada beberapa bahaya yang dapat ditimbulkan ketika anda menggunakan VPN gratis . Apa yang ada?

 • Menggunakan IP sebagai titik akhir rangkaian
 • Bahaya VPN Percuma yang lain ...
 • Pengumpulan Bahaya Menggunakan VPN Tanpa Bayaran atau Percuma

  Sekiranya mudah dianalisis, VPN sama seperti firewall di komputer anda. Di mana VPN dituntut akan melindungi aktiviti dalam talian yang anda lakukan.

  Di Google Play dan App Store, saat ini ada berbagai aplikasi yang menawarkan jaringan VPN secara gratis kepada penggunanya.

  Walaupun dilengkapi dengan ciri-ciri yang cukup mustahak, ternyata VPN percuma juga menjimatkan beberapa kekurangan serta bahaya seperti geng berikut.

  1. Penjualan Data

  Sumber gambar: big.exchange

  Salah satu bahaya yang menanti anda ketika menggunakan VPN percuma adalah risiko menjual data secara haram .

  Namun, bagi pengguna VPN berbayar tidak perlu risau. Kerana penyedia perkhidmatan ini umumnya mempunyai peraturan yang lebih ketat daripada pengguna VPN percuma.

  2. Menggunakan IP sebagai titik akhir rangkaian

  Semasa menggunakan VPN, pernahkah anda merasakan bahawa internet anda menjadi agak perlahan?

  Ini memang satu lagi bahaya VPN percuma, di mana penyedia perkhidmatan nampaknya membatasi jumlah data yang boleh anda gunakan.

  Terdapat juga sekatan lebar jalur internet yang dikatakan menggunakan alamat IP komputer atau PC anda sebagai Rangkaian Akhir .

  Rangkaian Endpoint itu sendiri boleh dianggap sebagai penjualan lebar jalur.

  Di mana penyedia perkhidmatan akan bergerak lebih lebar jalur, terutama bagi pengguna yang dianggap lebih menguntungkan.

  Bahaya VPN Percuma yang lain ...

  3. Risiko Manusia Dalam Serangan Tengah

  Sumber gambar: eybisi.run

  Anda yang menggunakan VPN percuma juga berisiko mendapat serangan Man In the Middle , yang merupakan serangan terhadap sistem komputer yang saling berkomunikasi.

  Salah satu kaedah serangan penggodam yang paling mematikan mempunyai konsep di mana penggodam berada di tengah-tengah saluran komunikasi.

  Terutama untuk membaca, merampas, dan mencuri data atau bahkan menampalnya dengan perisian hasad, geng.

  4. Kebocoran Data dan Alamat IP

  Kebocoran data dan alamat IP telah menjadi masalah paling penting ketika anda menggunakan perkhidmatan VPN, geng.

  Sebenarnya, kajian CSIRO menyatakan bahawa sekitar 84% VPN percuma membuka pengguna IPv6 dengan jelas.

  Bukan hanya itu, 60% dari mereka juga membocorkan permintaan DNS, sehingga menjadikan sejarah penyemakan imbas dan lokasi penyemak imbas terbuka.

  Sudah tentu jelas apa akibatnya, bukan? Ya, serangan malware dan penggodam akan menjadi ancaman.

  5. Serangan Adware

  Sumber gambar: malwarebytes.com

  Memang anda boleh menggunakannya secara percuma, tetapi tentunya ada pembayaran lain yang mesti anda terima, iaitu serangan adware, atau iklan yang menjengkelkan .

  Kembali dilaporkan dari VPNMentor, kebanyakan aplikasi VPN percuma akan memaparkan iklan yang berasal dari pihak ketiga.

  Bukan hanya itu, aplikasi VPN juga berkongsi data dan kebiasaan internet anda dengan pihak ketiga ini.

  Tidak hanya iklan yang mengganggu, adware yang juga muncul kadang-kadang menjadikan sambungan internet menjadi perlahan atau mengarahkan anda ke laman web berbahaya.

  6. perisian hasad tercemar

  Selain adware, isu keselamatan untuk pencemaran malware juga banyak dibincangkan di kalangan pengguna VPN percuma.

  Menurut kajian yang sama, setidaknya ada sejumlah penyedia VPN gratis yang diduga dicemari malware, seperti Betternet , SuperVPN , dan CrossVPN .

  Pencerobohan perisian hasad pada umumnya berbentuk iklan. Ini memang menjadi jalan keluar dari penyedia VPN percuma, di mana dia dapat menjana wang sebagai tambahan kepada langganan.

  Oleh kerana risiko perisian hasad ini, sangat disarankan untuk tidak menggunakan VPN ketika mengakses perkhidmatan perbankan, seperti internet dan perbankan mudah alih.

  7. Jejaki Aktiviti Dalam Talian

  Sumber gambar: consumerreports.org

  Masih dilancarkan dari kajian VPNMentor, sekurang-kurangnya 72% VPN percuma nampaknya memasang pelacak untuk mengesan aktiviti pengguna dan kemungkinan akan dikongsi dengan pihak ketiga.

  Ketika data dikumpulkan, data aktivitas diberikan kepada pengiklan untuk menempatkan iklan yang disasarkan pada pengguna.

  Wow, sungguh menakutkan jika terdapat banyak orang yang mengetahui aktiviti anda, ya?

  Itulah beberapa bahaya menggunakan VPN percuma yang mengintai anda setiap masa.

  Pesan Jaka, gunakan perkhidmatan VPN dengan bijak, ketahui risikonya, dan jangan lupa memilih perkhidmatan VPN percuma yang dipercayai dan mempunyai reputasi baik, geng.

  Semoga berjaya dan ingat, lakukan dengan risiko anda sendiri!

  Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Harley .

  Artikel Berkaitan