10 Sistem Operasi Terbaik untuk Peretasan Selain Windows

Ternyata sistem operasi yang paling banyak digunakan oleh penggodam adalah OS berasaskan Linux. Secara keseluruhan, ini adalah 10 sistem operasi terbaik untuk penggodam selain Windows.

Bagi anda yang terobsesi dengan penggodaman, anda pasti pernah menonton siri Mr. TV. Robot? Filem ini menceritakan kisah seorang penggodam bernama Elliot, ini benar-benar membuat anda berfikir keras setelah menonton setiap episod. Adakah anda ingin tahu mengenai sistem operasi apa yang digunakan oleh penggodam kelas dunia ketika beraksi?

Kegiatan penggodaman tidak dapat dijalankan tanpa bantuan komputer, salah satu yang memainkan peranan penting adalah sistem operasi. Penggodam profesional atau pendatang baru mungkin menggunakan konsep dan kod program yang berbeza ketika menggodam, tetapi ternyata sistem operasi yang paling banyak digunakan oleh mereka adalah OS yang berasaskan Linux . Dilaporkan dari TechViral, di sini Jaka membentangkan 10 sistem operasi terbaik yang digunakan oleh penggodam di dunia.

BACA JUGA
  • Filem Tentang Penggodaman Yang Membuat Anda Ingin Menjadi Penggodam
  • MESTI TAU! Penggodam 5 Cara Ini Mencuri Data Dari Pengguna Facebook
  • Cara Mudah untuk Melindungi PC Anda dari Penggodam Ketika Anda Diuntung

10 Sistem Operasi Terbaik yang Digunakan oleh Penggodam Selain Windows

1. Kali Linux

Kali Linux adalah salah satu OS yang paling popular dan terbaik bagi penggodam untuk melancarkan serangan. OS yang digunakan oleh penggodam profesional boleh dikatakan menggunakan Kali Linux, dan ada juga yang membuat OS mereka sendiri. OS ini adalah reinkarnasi BackTrack , distribusi Linux yang dibuat khusus untuk tujuan penembusan dan pengujian sistem keselamatan komputer. Kali Linux diramalkan akan lebih stabil dan hebat daripada generasi sebelumnya.

OS ini juga memberikan privasi dan keselamatan dari kerentanan OS lain dan dikembangkan sepenuhnya mengikut standard pembangunan Debian. Kelebihan Kali termasuk alat yang digunakan sentiasa dikemas kini. Anda berminat? Kali Linux dapat dipelajari, terdapat banyak laman web yang membincangkan sistem operasi pengganti BackTrack ini.

2. Latar Belakang

Sebelum kedatangan Kali Linux, Backstrack adalah sistem operasi yang sangat popular dengan penggodam. Latar belakang ini mempunyai alat yang dapat mendukung proses penggodaman, dengan ruang lingkup yang luas mulai dari pengimbasan, penghitungan, eksploitasi, forensik, kejuruteraan terbalik, penggodaman tanpa wayar, dan lain-lain. Evolusi BackTrack sememangnya memerlukan banyak masa dalam pembangunannya. Sayangnya OS ini belum dikembangkan oleh pembuatnya, tetapi anda masih dapat merasakan pengedaran OS berasaskan Ubuntu ini.

3. Pentoo

Pentoo adalah salah satu sistem operasi terbaik untuk penggodam yang hanya berbentuk CD Live . Distro yang dapat dijalankan dengan CD langsung dibuat untuk ujian keselamatan dan berdasarkan Gentoo. Pengedaran Linux ini disertakan dengan alat penggodaman seperti backported WiFi stack, XFCE4 dan sebagainya. Anda hanya perlu membuat USB yang dapat di-boot untuk menjalankan Pentoo dan tidak ada syarat khas untuk memasangnya.

4. Nodezero

Nodezero juga merupakan sistem operasi lengkap untuk penggodaman berdasarkan Ubuntu, yang digunakan untuk ujian penembusan biasa. NodeZero menggunakan repositori Ubuntu supaya sistem kami sentiasa terkini. Oleh itu, setiap kali anda mendapat kemas kini untuk Ubuntu, Nodezero juga mendapatkannya. Di NodeZero terdapat sekitar 300 alat untuk ujian penetrasi dan menguruskan perkhidmatan asas yang diperlukan dalam ujian penetrasi.

5. OS Forensik Parrot-sec

Sistem Operasi ini adalah gabungan dari GNU / Linux OS berasaskan Debian yang digabungkan dengan FrozenBox OS dan Kali Linux yang bertujuan untuk memberikan pengalaman terbaik dan hebat ketika menembusi dan juga menguji keselamatan dalam sistem. Parrot-Sec OS juga biasanya digunakan oleh pakar keselamatan IT .

Parrot-Sec Security mempunyai alat yang cukup lengkap dengan desktop MATE sebagai paparan lalai. Dengan begitu banyak sokongan dalam komuniti Parrot OS, tidak ada salahnya anda belajar menggunakan OS ini untuk melakukan ujian keselamatan sistem.

6. Alat Keselamatan Rangkaian (NST)

Network Security Toolkit (NST) adalah sistem operasi berasaskan Fedora Core yang dapat digunakan untuk penggodaman atau pengujian keselamatan dalam bentuk CD Langsung. Palam langsung boleh boot pada komputer anda. Toolkit ini direka untuk memberikan akses mudah ke aplikasi keselamatan rangkaian sumber terbuka terbaik dan mesti dijalankan di platform x86. Tujuan untuk mengembangkan kit alat ini adalah untuk menyediakan sekumpulan alat keselamatan rangkaian sumber terbuka kepada Pentadbir Keselamatan Rangkaian.

7. Arch Linux

Arch Linux adalah sebaran Linux untuk komputer berasaskan IA-32 dan seni bina x86-64 . Sistem operasi ini adalah sumber terbuka dan terdapat perisian percuma yang juga disokong oleh masyarakat. Arch Linux adalah salah satu OS atau satu-satunya OS yang memberikan kebebasan kepada penggunanya untuk secara bebas mengubah OS yang akan digunakan.

8. Kotak Belakang

BackBox adalah sebaran berasaskan Ubuntu yang digunakan untuk tujuan penggodaman. Menurut para pembangun, OS ini dibuat untuk ujian penetrasi agar lebih mudah dilakukan. Sistem operasi berasaskan Ubuntu ini mempunyai banyak aplikasi penembusan yang biasanya digunakan untuk penembusan ke dalam sistem, forensik komputer, mengendus, mengeksploitasi dan banyak lagi.

9. GnackTrack

GnackTrack juga merupakan salah satu sistem operasi terbaik untuk penggodaman, terutama untuk ujian keselamatan. OS berasaskan Linux dilengkapi dengan beberapa alat seperti Metasploit, Armitage, wa3f dan lain-lain. Gnacktrack bukan hanya satu pemain dalam bidang peretasan etika, jadi anda juga boleh mencuba sebilangan pengedaran lain.

10. Bugtraq

Bugtraq adalah sejenis pengedaran OS berdasarkan GNU / Linux yang bertujuan untuk ujian penembusan, perisian hasad, dan penggodaman. Bugtraq menawarkan pelbagai jenis pengedaran seperti berdasarkan Linux, Debian, dan Opensuse. Setiap edaran dilengkapi dengan XFCE, GNOME, KDE, dan 11 bahasa berbeza tersedia.

Inilah 10 sistem operasi terbaik yang digunakan oleh penggodam dan pakar keselamatan IT. Sebenarnya masih banyak OS berasaskan Linux yang digunakan untuk penembusan sistem. Anda boleh belajar dan mencuba salah satu OS di atas, sesuaikan dengan keperluan dan kemampuan anda.

Artikel Berkaitan