6 Perisian ini Dapat Mempercepat Windows Anda hingga 200 Peratus!

Kerumitan sistem komputer nampaknya menjadikan masalah komputer lambat sukar dielakkan. Oleh itu, jika komputer anda agak lambat, anda harus membaca artikel Jaka berikut.

Sistem komputer yang baik mesti cepat dalam memproses semuanya. Sekiranya sistem komputer kita lambat, sudah tentu hasil kerja kita juga sudah lama selesai. Tidak mustahil menjadikan hasil kerja kita kurang baik.

Namun, kerana kerumitan sistem komputer, masalah komputer yang perlahan nampaknya sukar dielakkan. Oleh itu, jika komputer anda agak lambat, anda harus membaca artikel Jaka berikut. Kali ini Jaka akan memberitahu anda 6 perisian untuk mempercepat Windows .

BACA JUGA
  • Trik Mempercepat Muat Turun Torrent Hingga 200 Peratus
  • Cara Mempercepat Sambungan Internet di Android
  • 5 Cara Mempercepat Sambungan 3G secepat Rangkaian 4G LTE

Ingin mempercepat Windows anda? Cukup Gunakan 6 Perisian Ini

Masalah komputer yang perlahan pada komputer nampaknya telah menjadi penyakit biasa. Sebabnya hampir setiap komputer, walaupun komputer yang sangat canggih kemungkinan besar pernah mengalaminya. Atas sebab ini, Jaka akan memberitahu anda 6 perisian untuk menyelesaikan masalah ini dan mempercepat Windows anda.

1. CCleaner

Perisian pertama untuk mempercepat komputer anda adalah CCleaner . Sebilangan besar daripada anda mesti mengetahui perisian ini, kerana perisian ini cukup terkenal. Selain berita baiknya ialah perisian ini juga boleh anda gunakan secara percuma .

Sumber gambar: Foto: Softonik

CCleaner adalah perisian yang agak kecil, tetapi sangat berkesan membersihkan sampah yang membebankan prestasi Windows. Sampah seperti fail sementara, pendaftaran dan sebagainya. Untuk menggunakan perisian ini, anda boleh memuat turunnya melalui pautan JalanTikus berikut .

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

2. Pro Uninstaller Lanjutan

Seterusnya, anda boleh menggunakan Advanced Uninstaller PRO . Seperti namanya, perisian ini berfungsi untuk menyahpasang perisian dari Windows anda. Tidak terhad untuk mencopot pemasangan seperti perisian Windows, perisian ini juga akan membersihkan pendaftaran anda yang telah berubah kerana perisian yang telah anda pasang sebelumnya.

Sumber gambar: Foto: Softonik

Terdapat satu lagi ciri yang cukup berguna dari perisian ini, iaitu perisian pengimbasan yang tidak berguna dan membebankan sistem komputer anda. Untuk menggunakan perisian ini, anda boleh memuat turunnya melalui pautan JalanTikus berikut .

DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Penyelesaian Inovatif Penyelesaian

3. Malwarebytes

Seterusnya adalah Malwarebytes . Perisian ini berfungsi untuk mengimbas sistem komputer anda, sama ada terdapat perisian hasad yang menjangkiti atau tidak. Tidak mustahil, jika ternyata anda mempunyai konfigurasi maksimum, tetapi komputer anda masih perlahan. Ini mungkin disebabkan oleh malware pada sistem komputer anda.

Sumber foto: Foto: Fail Hippo

Sekiranya anda masih keliru tentang apa yang dimaksudkan dengan perisian hasad, Jaka kebetulan telah membuat artikel sebelumnya. Anda boleh membaca artikel Jaka berikut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perisian hasad.

LIHAT ARTIKEL

Untuk menggunakan perisian ini, anda boleh memuat turunnya melalui pautan JalanTikus berikut .

Aplikasi Antivirus & Security Malwarebytes DOWNLOAD

4. MS Config atau Pengurus Tugas

Selanjutnya, anda boleh menggunakan perisian lalai dari Windows, iaitu MS Config atau Task Manager . Melalui perisian ini, anda dapat menguruskan permulaan sistem komputer anda .

Dengan semakin banyak perisian yang dimulakan di komputer anda, ini bermaksud bahawa setiap kali anda menghidupkan komputer, komputer anda mesti membuka perisian tersebut . Dengan mengurangkannya, sudah tentu ia akan menjadikan sistem komputer anda berjalan lebih pantas .

5. Pecahan Cakera

Tambahan lagi, masih dengan perisian Windows lalai, iaitu Disk Fragment . Hard disk pada dasarnya terdiri daripada susunan blok . Apabila anda memasang perisian atau menyimpan sekeping data, dan lain-lain, ia akhirnya akan membuat blok menjadi berantakan .

Dengan blok yang berantakan, komputer anda akan perlahan. Sekiranya anda menggunakan Disk Fragment, anda boleh membersihkan bloknya lagi. Dan tentu saja setelah bloknya kemas, komputer anda dapat berjalan dengan lebih pantas.

6. Menggantikan perisian anda dengan yang lebih ringan

Yang terakhir lebih tepat adalah muslihat. Sekiranya anda merasakan komputer anda lambat, mungkin ini kerana perisian yang anda gunakan berat. Penyelesaiannya, anda boleh mengganti perisian tersebut dengan perisian lain yang serupa, tetapi lebih ringan .

Contohnya, Google Chrome . Google Chrome pada dasarnya menggunakan banyak RAM, sebagai alternatif anda boleh menggunakan Mozilla Firefox . Sekarang sebagai rujukan agar anda tidak keliru untuk mengganti perisian anda dengan perisian apa pun, anda boleh mengunjungi laman AlternativeTo.

Sumber foto: Foto: Alternatif Untuk

Itulah 6 perisian dari Jaka untuk mempercepat komputer anda sebanyak 200 peratus. Jaka harap maklumat ini dapat berguna untuk anda. Selamat mencuba!

Sepanduk: Tech Regar

Artikel Berkaitan