Mahukan Nostalgia? Inilah Cara Bermain Permainan PSP di Android Anda!

Anda yang ingin bersikap nostalgia dengan permainan PSP, kini anda boleh memainkannya di Android. Ini adalah cara bermain permainan PSP di Android dengan PPSPP Emulator.

Bagi anda yang ingin mengenangkan permainan PSP atau tidak pernah merasakan kegembiraan pada konsol permainan satu ini, anda tidak perlu membeli konsol Sony PSP atau PlayStation Portable untuk mencubanya.

Sebabnya, sekarang anda boleh memainkannya di Android. Lalu, bagaimana bermain permainan PSP di Android?

Telefon pintar Android hari ini sudah dilengkapi dengan chipset yang kuat dan RAM yang besar, yang mampu memainkan permainan HD dengan grafik yang menakjubkan.

Namun, itu tidak bermakna anda harus meninggalkan keseronokan bermain permainan klasik.

Walau bagaimanapun, PSP adalah konsol permainan yang dibuat oleh Sony yang sangat popular pada zamannya. Koleksi permainan juga sangat banyak dengan grafik yang bagus dan permainan yang menarik. Nah, inilah cara bermain permainan PSP di Android.

 • Cara Memuat turun Permainan PSP
 • Cara menggunakan PPSSPP
 • Cara Bermain Permainan PSP di Android

  Nasib baik kami tidak perlu mengucapkan selamat tinggal kepada permainan PSP kegemaran anda kerana anda sudah boleh memainkannya di Android.

  Nah, untuk dapat bermain permainan PSP, anda mesti menggunakan emulator khas. Dengan emulator ini, anda boleh menjalankan hampir semua jenis permainan PSP pada telefon pintar Android anda dengan mudah.

  Pasang Aplikasi Emulator PSP

  Dilaporkan dari Ubergizmo, ada banyak cara untuk bermain permainan PSP di telefon Android, emulator PSP yang tersedia di Google Play Store, tetapi dalam tutorial ini kita akan menggunakan salah satu emulator PSP terbaik, PPSSPP.

  Aplikasi ini adalah sumber terbuka dan anda boleh memuat turunnya secara percuma, tetapi anda akan menemui iklan.

  Sekiranya anda menyukai emulator PPSSPP, anda boleh meningkatkan ke versi berbayar untuk membantu pembangun dan membuang iklan. Walau bagaimanapun, ciri-ciri lain tetap sama dan perbezaannya adalah ikon aplikasi akan berwarna emas.

  Sila muat turun aplikasi PPSSPP di Google Play Store . Tetapi untuk rekod, aplikasi ini tidak dilengkapi dengan permainan PSP.

  Ini bermakna anda harus menyediakan permainan koleksi PSP anda sendiri dalam format fail ISO atau CSO.

  Cara Memuat turun Permainan PSP

  Untuk bermain permainan PSP di Android, anda boleh mula bermain permainan PSP pada emulator PPSSPP, anda mesti memuat turun permainan PSP kegemaran anda terlebih dahulu dengan format ISO.

  Caranya mudah, cari sahaja di Google dan anda akan menemui pelbagai laman web yang menawarkan permainan PSP percuma.

  Sebilangan besar permainan PSP format ISO mempunyai ukuran yang cukup besar, bahkan lebih dari 1GB. Sekiranya fail yang anda muat turun dalam format RAR atau Zip, anda mesti mengekstraknya terlebih dahulu.

  Cara menggunakan PPSSPP

  Setelah anda memasang aplikasi emulator PPSSPP pada telefon pintar Android anda dan memuat turun permainan PSP, inilah masanya untuk dinikmati. Kaedahnya sangat mudah.

  • Pastikan permainan PSP dengan format ISO telah dipindahkan ke telefon Android anda.
  • Buka aplikasi PPSSPP di Android dan arahkan ke tab Permainan .
  • Di sini anda akan menemui semua folder telefon bimbit anda, arahkan ke folder tempat anda menyimpan fail ISO.
  • Sekarang, tekan sahaja untuk memulakan permainan.
  • Butang gamepad maya akan muncul di skrin dan anda boleh menyentuhnya untuk menggunakannya.
  • Pengalaman tidak akan sehebat PSP sebenar dengan butang fizikal, tetapi seiring berjalannya waktu anda akan dapat menguasainya.
  • Anda juga boleh menyesuaikan tetapan untuk meningkatkan prestasi.
  • Ketik Tetapan pada antara muka utama, dan anda akan menemui semua pilihan untuk mengubah suai.

  Anda boleh menyesuaikannya mengikut keperluan, tetapi jika anda ingin meningkatkan prestasi permainan, maka anda boleh mendapatkan bantuan dari panduan penguji solarmistik PPSSPP .

  Itulah cara bermain permainan PSP di Android dengan emulator PPSSPP. Perlu diketahui juga, prestasi permainan juga bergantung pada spesifikasi telefon Android yang anda miliki.

  Beberapa permainan mungkin berfungsi sedikit lebih perlahan, dan ada juga yang tidak berfungsi sama sekali. Selamat mencuba!

  Artikel Berkaitan