Apa itu Aplikasi SHAREIt? Inilah Cara Ia Berfungsi

Adakah anda ingin memindahkan fail antara peranti dan platform dengan mudah? Cubalah aplikasi SHAREit! Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai aplikasi ini? Jom baca di sini!

Semasa memindahkan data dari pelbagai peranti menjadi keperluan , bantuan aplikasi pada peranti Android HP adalah penyelesaian termudah. Selain lebih praktikal, anda juga tidak perlu bersusah payah menangani kabel untuk menyambungkannya ke PC.

Salah satu aplikasi di Play Store adalah SHAREit , yang dapat Anda gunakan untuk memindahkan pelbagai fail . Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu aplikasi SHAREit? Ayuh, periksa terus di bawah.

BACA JUGA
  • Cara Menggunakan SHAREit untuk Pemindahan Fail Cepat
  • 10 Fail Pemindahan Aplikasi Terbaik Antara Android Tanpa Bluetooth
  • Cara Mudah Mengakses Komputer Lain Dengan Google Chrome

Aplikasi SHAREit untuk PC dan Android

Apa itu Aplikasi SHAREit?

Sekiranya anda ingin memindahkan fail dari Android ke PC tanpa perlu bersusah payah berurusan dengan kabel, terutama dengan awan yang dapat menggunakan kuota anda, aplikasi SHAREit dapat menjadi solusi. Aplikasi ini sendiri berguna untuk mengirim file dalam bentuk musik, video, foto, file, walaupun aplikasi tersebut.

SHAREit sendiri menggunakan sambungan WiFi untuk menghantar fail dari satu peranti ke peranti lain tanpa memerlukan sambungan internet sama sekali. Atau, anda juga boleh menggunakan hotspot di telefon bimbit anda sebagai fail pemindahan media tanpa memotong kuota HP anda.

Selain telefon bimbit ke PC, SHAREit juga dapat memindahkan fail antara platform telefon pintar, seperti Android, iOS dan Windows Phone . Semuanya mudah, hanya dengan satu klik sahaja.

Cara Muat turun Aplikasi SHAREit

Aplikasi pemindahan fail ini, selain mudah digunakan, juga tersedia untuk pelbagai platform. Aplikasi ini tersedia untuk Android, iOS, Windows Phone, Windows, dan Mac .

Untuk memuat turun aplikasi SHAREit, anda boleh melayari laman web di ushareit.com, atau anda boleh terus ke kedai aplikasi telefon pintar anda. Atau, anda juga boleh memuat turunnya terus dari JalanTikus dengan mengklik pautan di bawah .

Android

SHAREit Technologies Productivity Apps Co.Ltd DOWNLOAD

PC Windows

Ciri-ciri Aplikasi SHAREit

Seperti yang disebutkan di atas, aplikasi ini dapat memindahkan fail antara peranti dan antara platform tanpa disambungkan dengan kabel. Anda hanya memerlukan sambungan WiFi sebagai media untuk menghantar fail dengan kecepatan penghantaran dan penerimaan yang tinggi.

Perbandingan seperti ini, jika anda menghantar ukuran fail 350-400 MB menggunakan Bluetooth, maka masa yang diperlukan mungkin hingga 20 minit atau lebih. Namun, dengan aplikasi SHAREit, untuk memindahkan fail dengan ukuran yang sama, anda hanya memerlukan sekurang-kurangnya 1-2 minit .

File yang dapat Anda kirim juga bervariasi, mulai dari foto, musik, video, teks, dokumen, pdf, aplikasi, kontak, SMS, MMS , dan file lain. Lalu bagaimana menggunakan SHAREit?

LIHAT ARTIKEL

Cara menggunakan SHAREit

1. Setelah anda memuat turun aplikasi di Android, anda membuka aplikasi dan pilih Kirim jika anda ingin mengirim.

2. Cari fail yang ingin anda kirim, seperti foto, video, muzik, atau file APK. Sekiranya ada, tekan Hantar .

3. Sekiranya anda ingin menerima fail, klik Terima .

4. Avatar penerima akan muncul dengan nama akaun. Sekiranya avatar adalah peranti yang akan menghantar fail, klik pada avatar .

5. Fail yang anda hantar atau terima sedang dalam proses penghantaran .

Itulah cara untuk memindahkan fail antara peranti dan platform dengan mudah menggunakan aplikasi SHAREit. Sekiranya ada soalan atau perkara yang masih membingungkan dengan cara memindahkan fail menggunakan aplikasi pemindahan fail, tanyakan di ruangan komen kawan-kawan!

Artikel Berkaitan