Bagaimana Mengubah Latar Belakang Foto di Photoshop yang Paling Cepat & Tidak Kompleks!

Adakah anda ingin mengubah latar belakang yang menarik di Photoshop? Di sini, izinkan saya memberi tutorial bagaimana mengubah latar belakang di Photoshop semua versi, dengan mudah dengan panduan melukis.

Adakah anda ingin bersenang-senang dengan rakan-rakan, misalnya dengan menukar latar belakang atau latar foto menjadi keren, geng? Berbekalkan aplikasi komputer riba dan reka bentuk terbaik ini, anda sudah berjaya, anda tahu!

Nah, Adobe Photoshop sekarang membolehkan anda melakukan pelbagai ciptaan, mulai dari menyunting dan bahkan memanipulasi foto dan gambar digital yang anda miliki.

Dalam artikel ini, Jaka akan mengulas secara lengkap bagaimana mengubah latar belakang foto di Photoshop yang boleh anda ikuti untuk pemula.

Tidak perlu risau, langkah-langkahnya sudah ditulis secara terperinci dan lengkap dengan panduan melukis. Ayuh, lihat senarai lengkap, geng!

 • Keputusan Akhir: Inilah Latar Belakang Penyuntingan Foto di Photoshop!
 • Cara Mengubah Latar Belakang Foto dengan Photoshop, Boleh untuk Semua Versi!

  Aplikasi penyuntingan foto PC terbaik memang menawarkan pelbagai ciri menarik untuk pelbagai keperluan.

  Nah, dengan mengikuti tutorial Photoshop kali ini, mudah-mudahan anda dapat mengetahui cara mengedit foto latar belakang di Photoshop mengikut keinginan anda, geng.

  Sumber gambar: sonzdesign.com

  Dalam tutorial menukar gambar latar pada komputer riba ini, Jaka menggunakan Adobe Photoshop CS5 . Walaupun begitu, kaedah tersebut masih dapat diterapkan pada versi Photoshop CS2, CS3, atau CS4.

  Bagi anda yang tidak mempunyai aplikasi, anda boleh memuat turun Adobe Photoshop secara percuma melalui pautan di bawah!

  Adobe Systems Inc. MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan

  Langkah 1 - Pilih Fail Foto Utama

  • Pertama, anda mesti membuka aplikasi Adobe Photoshop di PC atau komputer riba, geng. Kemudian masukkan foto utama yang ingin anda hapus latar dengan menu Fail> Buka> Pilih Foto .
  • Sekiranya demikian, yang harus anda lakukan ialah klik Buka untuk mula mengedit foto di Photoshop.

  Langkah 2 - Tukar Format Skrin Foto

  • Sekiranya demikian, jangan lupa untuk menukar lapisan foto utama lebih awal dari Background Layer menjadi Layer 0 .
  • Anda hanya perlu klik dua kali pada lapisan sehingga tetingkap Lapisan Baru muncul . Kemudian klik OK untuk meneruskan proses.

  Langkah 3 - Pilih Alat Magnetik Lasso untuk Pemilihan Foto

  • Sekarang langkah terpenting untuk memilih foto. Pada bar alat, yang perlu anda lakukan ialah mengklik dan menahan Alat Lasso sehingga tiga pilihan alat lain muncul.
  • Untuk mempermudah kerja, di sini Jaka mengesyorkan menggunakan Magnetic Lasso Tool . Atau walaupun anda mahir, anda juga boleh menggunakan Pen Tool untuk hasil pemilihan yang lebih tepat.

  Langkah 4 - Lakukan Pemilihan Foto

  • Anda boleh membuat pilihan secara langsung pada objek yang ingin anda paparkan. Ikuti bahagian tepi foto sehingga mengelilinginya, geng.
  • Semasa membuat pilihan, anda boleh mengklik pada bahagian tertentu untuk memberikan titik jangkar . Sekiranya anda ingin menghapus titik sauh yang salah atau tidak dijawab, yang perlu anda lakukan hanyalah menekan kekunci Padam .

  Langkah 5 - Keluarkan Latar Belakang Foto

  • Setelah menyelesaikan pemilihan, garis putus-putus muncul di sekitar objek.
  • Untuk menghapus latar belakang foto, anda boleh membalikkan pilihan terlebih dahulu dengan mengklik menu Pilih> Terbalik . Kemudian tekan kekunci Padam untuk menghapusnya.

  Langkah 6 - Hapuskan Mod Pemilihan

  • Ini adalah hasil foto dengan latar belakang yang telah dihapus dengan rapi, geng. Untuk keluar dari mod pemilihan, anda hanya tekan Ctrl + D .

  Langkah 7 - Tukar Latar Belakang Foto di Photoshop

  • Kemudian, kemudian anda menukar latar belakang di Photoshop dengan memasukkannya ke dalam aplikasi. Yang harus anda lakukan ialah klik dan seret foto dari Windows Explorer ke Photoshop yang sedang anda buka.

  Langkah 8 - Laraskan Saiz Latar Belakang Foto

  • Selepas itu, anda hanya perlu menyesuaikan ukuran latar belakang foto dengan melakukan pembesaran berkadar supaya gambar tidak kelihatan rata.
  • Klik dan seret di hujung foto sambil menekan kekunci Shift + Alt . Sekiranya demikian, anda hanya perlu klik dua kali pada foto atau klik ikon semak di bahagian atas.

  Langkah 9 - Gerakkan Kedudukan Latar Belakang Foto

  • Sekiranya ukurannya betul, anda hanya boleh memindahkan kedudukan lapisan latar belakang di bawah foto objek yang anda pilih tadi.
  • Di tetingkap Lapisan , yang perlu anda lakukan ialah mengklik dan menyeretnya ke bahagian bawah. Anda boleh meletakkan foto dengan meluncur atau membesarkan latar belakang seperti yang dikehendaki.

  Langkah 10 - Simpan Foto yang Disunting

  • Akhirnya, yang harus anda lakukan hanyalah menyimpan foto yang diedit asal menggunakan menu Fail> Simpan Sebagai . Jangan lupa menukar jenis fail di ruangan Save as type dan isikan Nama Fail . Akhirnya, hanya klik Simpan , deh!

  Keputusan Akhir: Inilah Latar Belakang Penyuntingan Foto di Photoshop!

  Lebih kurang, cara mengganti latar belakang foto dengan Photoshop akan memberikan hasil seperti di bawah ini, geng. Selain kaedah di atas, sebenarnya ada banyak kaedah alternatif lain, anda tahu!

  Sekiranya suntingan anda masih kurang, sudah tentu anda harus berlatih lagi untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, ya!

  Oh ya, sementara itu bagi anda yang mencari cara untuk menukar warna latar belakang foto di Photoshop untuk membuat foto pasport rasmi, Jaka juga telah membincangkannya yang dapat anda lihat di sini:

  LIHAT ARTIKEL

  Nah, itulah tutorial bagaimana menukar gambar latar di Photoshop yang telah dijelaskan oleh Jaka secara lengkap di atas, geng.

  Tidak kurang keren, sekarang ada banyak aplikasi penyuntingan foto Android terbaik yang dapat melakukan langkah-langkah di atas, Anda tahu.

  Oleh itu, jangan teragak-agak untuk meneroka dan meningkatkan kreativiti anda dengan perkara yang anda ada, ya. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

  Baca juga artikel mengenai Photoshop atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan