3 Cara Mengimbas Kod Bar & Kod QR di Telefon Android, Boleh Tanpa Aplikasi!

Adakah anda ingin mengimbas kod bar di TV, YouTube atau jemputan? Di sini, Jaka menyemak koleksi cara mengimbas kod bar dan kod QR pada telefon Android dengan mudah dan tanpa aplikasi, anda tahu!

Pernahkah anda melihat kod bar atau kod QR yang dipaparkan semasa menonton rancangan TV atau streaming langsung YouTube? Atau mungkin anda pernah melihatnya di jemputan perkahwinan, geng?

Memang, jika dibandingkan dengan memberi secara lisan atau menulisnya dalam teks, kod bar dan kod QR lebih praktikal.

Di sini anda hanya boleh mengimbas atau mengimbas kod bar dan kod QR untuk memaparkan maklumat di dalamnya. Boleh menjadi pautan untuk pergi ke laman web tertentu ke alamat di Peta Google.

Bagi anda yang tidak mahu menjadi rumit, kali ini Jaka akan mengulas koleksi cara mengimbas kod bar pada telefon Android yang boleh anda praktikkan seperti di bawah, deh!

 • Cara Mengimbas Kod Bar pada Telefon Android dengan Pembantu Google
 • Cara Mengimbas Kod Bar Dalam Talian Tanpa Aplikasi
 • Video: Selain Imbasan Kod QR, Ini adalah Fungsi Lanjutan dari Kamera Telefon Pintar yang Mungkin Anda Tidak Tahu!
 • Koleksi Cara Mengimbas Kod Bar & Kod QR pada Telefon Bimbit Android, Tanpa Komplikasi!

  Cara mengimbas kod bar pada telefon bimbit Android tentu menggunakan ciri kamera yang terdapat pada peranti anda. Oleh itu, pastikan ciri ini berfungsi dengan baik sebelum anda mengikuti langkah-langkah di bawah.

  Oh ya, dalam ulasan ini Jaka akan berkongsi beberapa cara alternatif untuk mengimbas kod bar, baik menggunakan aplikasi Android, melalui Google Assistant, hingga dalam talian.

  Untuk maklumat lebih lanjut, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah seperti di bawah. Lihat ini!

  1. Cara Mengimbas Kod Bar Melalui Telefon bimbit Android dengan Aplikasi

  Pertama, anda boleh bergantung pada aplikasi bernama QR & Barcode Scanner yang mempunyai ukuran yang cukup kecil sehingga tidak membebani telefon pintar anda.

  Untuk menggunakan aplikasi pengimbas kod bar pada telefon Android, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah di bawah, ya!

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Pengimbas QR & Barcode

  • Muat turun aplikasi QR & Barcode Scanner dan pasangkan pada telefon pintar anda. Untuk mendapatkan aplikasi pengimbas kod bar ini, anda boleh mengikuti pautan di bawah, geng.
  MUAT TURUN Apl

  Langkah 2 - Buka Aplikasi QR & Barcode Scanner

  • Semasa pertama kali membuka aplikasi, anda akan diminta untuk mengaktifkan kebenaran kamera untuk mengambil gambar. Ketik Benarkan untuk meneruskan.
  • Setelah kamera diaktifkan, anda hanya menghalakan QR & Barcode Scanner ke arah barcode atau QR code yang ingin anda scan, misalnya ketika menonton live streaming YouTube.

  Langkah 3 - Pergi ke Halaman Laman

  • Selanjutnya, kandungan kod bar akan dipaparkan dengan segera, misalnya dalam bentuk URL yang dapat anda buka dengan mengetuk pilihan Buka .
  • Kemudian anda akan segera diarahkan ke halaman dalam aplikasi penyemak imbas HP, Google Chrome seperti di bawah. Sangat mudah, bukan?

  2. Cara Mengimbas Kod Bar pada Telefon Android dengan Pembantu Google

  Khusus untuk pengguna telefon pintar Android, anda juga dapat memanfaatkan salah satu ciri Pembantu Google , iaitu Google Lens untuk mengimbas kod bar dan kod QR.

  Untuk mengakses Pembantu Google sendiri dan mula mengimbas kod bar, kaedahnya juga mudah!

  Langkah 1 - Buka Pembantu Google di Android

  • Untuk mengaktifkan Pembantu Google, anda boleh menggunakan arahan suara "OK Google" atau tekan butang Laman Utama Android selama beberapa saat.
  • Selepas pop timbul Google Assistant muncul, anda hanya mengetuk ikon Google Lens . Kemudian anda mengaktifkan kebenaran kamera untuk Google Lens dengan mengetuk Benarkan .

  Langkah 2 - Mula Imbas Kod Bar di Google Lens

  • Kemudian anda hanya mengarahkan kamera Google Lens ke kod bar atau kod QR yang dipaparkan. Sekiranya anda mengimbas kod bar di TV, pastikan rancangannya jelas dan tidak kabur, ya!
  • Contohnya di sini Jaka akan mengkaji cara mengimbas kod bar kuiz Sahur Segerr Trans7, di mana anda hanya mengimbas, klik pada pautan, dan diarahkan ke halaman yang berkaitan, geng.

  3. Cara Mengimbas Kod Bar Dalam Talian Tanpa Aplikasi

  Akhirnya, jika anda malas memasang aplikasi atau menggunakan iPhone misalnya, anda juga boleh mengikuti kaedah imbasan kod bar dalam talian yang dilengkapi dengan alat yang boleh anda gunakan secara langsung melalui penyemak imbas.

  Pengguna telefon Android disarankan untuk menggunakan Google Chrome , sementara pengguna iPhone disarankan menggunakan Safari , geng.

  Langkah 1 - Buka Laman Web QR

  • Buka aplikasi penyemak imbas di telefon pintar anda, kemudian buka laman web QR (//webqr.com/). Kemudian aktifkan ciri kamera dengan mengetuk Benarkan .
  • Kemudian anda hanya mengarahkan kamera di laman web QR ke kod bar atau kod QR yang ingin anda imbas, geng.

  Langkah 2 - Klik Pautan Barcode atau QR Code

  • Di sini Jaka memberikan contoh bagaimana mengimbas kod bar atau kod QR untuk Peta Google yang kini biasa digunakan untuk undangan perkahwinan.
  • Anda hanya ketik pautan yang ditunjukkan di bahagian bawah dan kemudian secara automatik ia akan dialihkan ke aplikasi Peta Google dengan lokasi tujuan, geng.

  Video: Selain Imbasan Kod QR, Ini adalah Fungsi Lanjutan dari Kamera Telefon Pintar yang Mungkin Anda Tidak Tahu!

  Nah, begitulah cara mengimbas kod bar di telefon Android melalui pelbagai alternatif yang boleh anda cuba dan pilih mengikut keperluan anda.

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen di bawah dan bagikan artikel ini dengan rakan anda jika ia berguna. Semoga berjaya dan sampai jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Scan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan