Cara Hidup Streaming Permainan di YouTube Menggunakan OBS | Kejayaan YouTuber Bermula Dari Sini!

Ingin mengetahui cara live streaming di YouTube menggunakan OBS? Di sini, pertimbangkan artikel Jaka berikut! Dijamin anda dapat menstrim permainan secara langsung.

Adakah anda mahu menjadi permainan live streamer di YouTube seperti PewDiePie atau streamer popular lain ? Tetapi masih bingung bagaimana cara live streaming permainan di YouTube ?

Tenanglah, kerana Jaka ada jalannya, iaitu streaming langsung menggunakan perisian yang disebut Open Broadcaster Software atau OBS .

Menggunakan perisian sangat mudah, benar-benar, dan tentu saja percuma! Di sini Jaka menunjukkan cara menstrim permainan live di YouTube menggunakan OBS.

Cara Hidup Permainan Streaming di YouTube Menggunakan OBS

OBS Studio adalah perisian rakaman video Open Source dan live streaming yang boleh anda muat turun secara percuma. Perisian ini mempunyai ciri lengkap untuk semua keperluan anda untuk live streaming, geng.

Selain OBS Studio sebenarnya ada perisian lain yang dapat anda gunakan untuk live streaming, seperti XSplit Gamecaster . Walau bagaimanapun, ciri yang boleh anda gunakan di XSplit sangat terhad jika anda menggunakan versi percuma.

Jadi, dia mengesyorkan menggunakan OBS atau Streamlabs OBS (SLOBS) . Walaupun percuma, ciri yang ditawarkan sangat lengkap dan anda boleh mengubah susun atur penstriman anda.

Cara menggunakan OBS dan SLOBS lebih kurang sama, tetapi bagi pemula Jaka mengesyorkan lebih banyak OBS kerana aplikasinya masih lebih mudah.

Cara Menggunakan OBS untuk Live Streaming di YouTube

Sebelum kita membincangkan cara menggunakan OBS untuk penstriman langsung di YouTube, yang harus anda lakukan ialah mempunyai Saluran YouTube anda sendiri.

Selepas itu, anda membuka youtube.com/live_dashboard untuk mengaktifkan akaun anda untuk streaming langsung.

Akun kamu akan diaktifkan untuk live streaming dalam waktu 24 jam. Setelah diaktifkan, baru kamu bisa go live dengan mudah.

Seterusnya, anda mesti memuat turun dan memasang OBS pada PC atau komputer riba anda .

Projek Produktiviti Aplikasi OBS DOWNLOAD

OBS adalah perisian yang ringan, jadi, jika spesifikasi PC / komputer riba anda kurang, anda masih boleh menggunakan perisian ini.

Selepas OBS dipasang dan saluran YouTube anda siap untuk streaming langsung, ikuti langkah-langkah di bawah.

Langkah 1 - Klik Siaran Langsung di saluran YouTube anda

 • Lawati YouTube di penyemak imbas PC anda dan log masuk ke akaun YouTube anda. Kemudian pergi ke halaman Papan Pemuka Langsung , seperti gambar di bawah.
 • Salin atau salin Kekunci Aliran . Untuk memaparkan Kekunci Aliran, anda klik Mendedahkan . Kemudian blok kod dan klik kanan pada tetikus dan salin .

Langkah 2 - Masukkan Kekunci Aliran ke dalam OBS

 • Buka OBS dan klik Tetapan di kanan bawah.
 • Klik Aliran kemudian masukkan Kekunci Aliran dan Klik OK .

 • Jangan lupa untuk menetapkan lajur Perkhidmatan ke Permainan Youtube / Youtube

Langkah 3 - Masukkan Permainan dan Kamera Web untuk Dipaparkan

 • Sekarang anda mesti memasuki permainan yang akan dipaparkan. Klik kanan pada tetikus di skrin hitam. Klik Tambah , kemudian Tangkap Permainan .

 • Anda juga boleh melakukan langkah-langkah di atas dengan mengklik simbol + di lajur Sumber di bawah OBS

 • Anda klik Buat Baru dan klik OK sekali lagi .
 • Di lajur Mod , pilih Tangkap Tetingkap Tertentu .
 • Di lajur Tetingkap , pilih permainan yang ingin anda tampilkan pada penstriman langsung. Sekiranya permainan muncul seperti di bawah, anda klik OK .
 • Sekiranya anda menggunakan Kamera Web, klik Perangkat Tangkap Video dan pilih alat Kamera Web yang anda gunakan di lajur Peranti

Langkah 4 - Bersedia untuk Siaran Langsung

 • Anda boleh menyesuaikan penampilan permainan dengan melukis garis merah, menyesuaikan apa yang anda mahukan.

Jangan lupa! Setel atau setting resolusi video stream kamu di menu Video Settings di OBS. Sesuaikan dengan kecepatan internet yang kamu punya. Banyak YouTuber mengatur resolusi pada 1080p

 • Masukkan maklumat Siaran Langsung anda di YouTube di lajur Maklumat Asas . Anda boleh mengisi maklumat permainan apa yang anda mainkan.

Langkah 5 - Mulakan Siaran Langsung

 • Klik Mula Penstriman di OBS untuk memulakan penstriman langsung. Selamat menonton, geng!

Perlu diperhatikan, koneksi internet yang stabil dan kencang sangat diperlukan.

Begitulah cara live streaming permainan di YouTube menggunakan OBS.

Ia sangat mudah, bukan? Anda hanya perlu mengikuti langkah yang diberikan oleh Jaka di atas. Dijamin! Anda akan dapat dan berjaya melakukan streaming langsung di YouTube.

Semoga berjaya!

Sekiranya anda ingin melihat cara streaming permainan langsung di Facebook dan cara streaming permainan langsung di Twitch, Jaka juga mempunyai artikel.

Sepanduk: TechRadar

Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

Artikel Berkaitan