Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp Dengan Mudah | 100% Berfungsi!

Ingin merakam dan menyimpan panggilan video WhatsApp tetapi tidak tahu caranya? Pertimbangkan cara merakam panggilan video WhatsApp di bawah!

WhatsApp adalah salah satu aplikasi sembang yang paling popular untuk pengguna telefon pintar.

Selain cara menggunakannya dengan mudah, fitur WhatsApp yang ditawarkan juga sangat banyak dan menarik untuk digunakan.

WhatsApp telah menjadi salah satu aplikasi sembang terbaik dan mempunyai banyak peminat kerana aplikasi ini dapat digunakan secara percuma.

WhatsApp tidak menetapkan harga untuk anda yang ingin memuat turun aplikasi, cuma anda masih memerlukan kuota internet untuk mengoperasikannya.

Selain berbual, WhatsApp juga mempunyai fitur panggilan video untuk penggunanya yang dapat menampung hingga 8 orang dalam satu panggilan video.

 • Perakam Skrin AZ - Tanpa Root
 • Perakam Skrin Mobizen - Rakam, Tangkap, Edit
 • Cara termudah untuk Merakam Panggilan Video WhatsApp
  • Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp di Android
  • Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp di iPhone
 • Aplikasi Perakam Panggilan Video WhatsApp Terbaik 2020

  Mungkin anda telah membuat panggilan video dengan orang yang anda sayangi dan ingin sekali mengabadikan saat-saat indah untuk dikenang.

  Jangan risau! Anda boleh, anda tahu, merakam panggilan video WhatsApp. Namun, untuk melakukannya anda memerlukan bantuan aplikasi pihak ketiga, geng.

  Ini kerana aplikasi WhatsApp itu sendiri belum menyokong fitur rakaman skrin atau menyimpan ketika membuat panggilan video.

  Sebenarnya, terdapat banyak aplikasi perekam skrin yang beredar di PlayStore. Semuanya menawarkan ciri menarik mulai dari penyuntingan, sikat, hingga penggabungan video & gambar.

  Oleh itu, bukannya bingung memilih mana, Jaka akan memberi anda cadangan mengenai 3 aplikasi rakaman skrin terbaik di PlayStore dan tentunya percuma.

  1. Perakam DU - Perakam Skrin, Penyunting Video, Langsung

  Sesuai dengan fungsi utamanya, aplikasi ini dapat merakam kegiatan di layar telefon pintar anda. Jadi, anda boleh menggunakannya sebagai aplikasi perakam panggilan video.

  Di menu tetapan, Anda dapat memilih kualiti video, seperti jumlah bingkai per detik (maksimum 60 FPS), resolusi video (maksimum 1080p), hingga kualitas video (maksimum 12Mbps).

  Bahagian terbaik dari aplikasi ini adalah kemampuan untuk merakam video sambil menyuntingnya menggunakan ciri yang disediakan. Oleh itu, anda tidak perlu lagi memuat turun aplikasi penyuntingan video.

  Anda juga boleh memotong dan menggabungkan semua klip video, menambahkan suara latar, membuat lakaran gambar menggunakan berus, dan menyesuaikan kelantangan video.

  DU Recorder adalah aplikasi perekam skrin berkemampuan yang membolehkan anda merakam semua momen di skrin telefon pintar, geng.

  Anda boleh memuat turun aplikasi ini secara percuma dan tanpa memerlukan rooting telefon pintar anda.

  Penilaian Google PlayStore 4.3 / 5 .

  DOWNLOAD Perakam Skrin Produktiviti Aplikasi & Penyunting Video

  2. Perakam Skrin AZ - Tanpa Root

  Seperti namanya, aplikasi ini mampu melakukan rakaman di skrin telefon pintar tanpa melakukan rooting terlebih dahulu.

  Paparkan antara muka aplikasi yang satu ini cukup ringkas dan kelihatan elegan. Setelah dibuka, anda akan menemui empat ikon menu di tengah-tengah skrin.

  Menu ini memiliki fungsi untuk mulai merekam , menyesuaikan pengaturan aplikasi , mengakses folder , dan keluar dari aplikasi.

  Selain itu, dalam menu tetapan, anda boleh memilih kualiti rakaman video mengikut keperluan anda, geng.

  Kualiti yang dihasilkan oleh aplikasi ini juga cukup baik dan tidak meninggalkan tanda air pada hasil rakaman.

  Penilaian Google PlayStore 4.6 / 5 .

  Perakam Skrin AZ MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio

  3. Perakam Skrin Mobizen - Rakam, Tangkap, Edit

  Di luar fungsi utamanya sebagai aplikasi perekam skrin pada telefon pintar, ternyata Mobizen Screen Recorder mempunyai fitur unik di dalamnya.

  Aplikasi ini membolehkan anda memaparkan semua aktiviti yang berlaku di layar telefon pintar secara langsung di skrin komputer riba atau PC.

  Caranya adalah dengan menyambungkan telefon pintar Android anda ke komputer riba menggunakan kabel USB perantaraan, geng.

  Selain itu, anda juga dapat melakukan tangkapan layar pada layar Android menggunakan aplikasi perekam layar ini.

  Mobizen Screen Recorder adalah aplikasi yang selain mempunyai banyak fitur, ia juga menawarkan antara muka yang sederhana.

  Penilaian Google PlayStore 4.2 / 5 .

  MOBIZEN MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio

  Cara termudah untuk Merakam Panggilan Video WhatsApp

  Setelah memberikan beberapa cadangan perakam skrin pada telefon pintar, anda sekarang tahu aplikasi mana yang sesuai dengan keperluan anda, geng.

  Lalu, bagaimana anda merakam panggilan video WhatsApp secara automatik menggunakan aplikasi perekam skrin? Segera, lihat tutorial berikut.

  Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp di Android

  Pertama, Jaka akan menerangkan cara merakam panggilan video WA pada telefon Android menggunakan salah satu aplikasi rakaman skrin di atas.

  Dalam tutorial ini, Jaka akan menggunakan aplikasi DU Screen Recorder , geng. Sudah tidak sabar ingin tahu bagaimana? Ayuh, dengar langkahnya!

  Langkah 1 - Pasang aplikasi DU Screen Recorder

  Dalam langkah ini, pastikan terlebih dahulu anda memasang aplikasi, geng. Selepas anda memasang, ikuti langkah seterusnya.

  Langkah 2 - Mulakan rakaman skrin

  Apabila aplikasi berjaya dipasang, ikon DU Screen Recorder akan muncul di tepi skrin telefon pintar anda.

  Untuk memulakan rakaman skrin, anda cukup menyentuh ikon DU Screen Recorder sehingga beberapa ikon menu muncul, kemudian sentuh butang Record .

  Langkah 3 - Buka aplikasi WhatsApp dan buat panggilan video

  Setelah proses rakaman berjalan, hubungi orang yang ingin anda gunakan untuk membuat panggilan video. Semasa rakaman, DU Screen Recorder akan memaparkan tempoh rakaman skrin.

  Sekiranya anda mencari cara untuk merakam panggilan video WA tanpa aplikasi, anda mesti menggunakan telefon bimbit tertentu yang sudah mempunyai ciri rakaman skrin seperti Huawei P30.

  Cara Merakam Panggilan Video WhatsApp di iPhone

  Kaedah di atas adalah cara merakam panggilan video WhatsApp di telefon Android. Jadi, bagaimana merakam panggilan video WhatsApp di iPhone, geng?

  Nampaknya, caranya lebih mudah dan senang. Anda tidak memerlukan aplikasi tambahan kerana iPhone sudah memiliki aplikasi lalai untuk layar rakaman.

  Langkah 1 - Masuk ke menu Tetapan

  Pada skrin utama iPhone, anda boleh memasuki menu Tetapan secara langsung . Selepas itu, tatal ke bawah untuk pergi ke Pusat Kawalan .

  Langkah 2 - Aktifkan tetapan Rakaman Skrin

  Setelah itu, pilih Customize Controls , kemudian masukkan Skrin Rakaman ke dalam Sertakan . Sekiranya ada, tutup tetapannya.

  Langkah 3 - Lakukan rakaman skrin

  Buka aplikasi WhatsApp dan pilih kenalan yang ingin anda panggil video. Sebelum membuat panggilan, buka Panel Kawalan dengan menatal ke atas skrin.

  Tekan menu Rakaman Skrin yang ditambahkan sebelumnya, kemudian dalam 3 saat iPhone secara automatik akan melakukan rakaman skrin, geng.

  Setelah selesai, anda boleh menghentikan pemutaran dengan menyentuh bahagian atas skrin dan memilih butang Berhenti . Selesai. Sangat mudah, bukan?

  Cara merakam panggilan video di WhatsApp tanpa aplikasi, ternyata anda dapat melakukannya dengan mudah jika menggunakan iPhone, geng. Tidak perlu memasang aplikasi lain, deh!

  Sekarang, itulah cara merakam panggilan video WhatsApp . Dengan aplikasi ini, anda bukan sahaja dapat merakam panggilan video WA, tetapi juga dapat merakam Zum, Talian dan panggilan video lain.

  Kemudian, adakah panggilan video WhatsApp disimpan setelah anda merakamnya? Bagaimana anda melihatnya? Sangat mudah, anda hanya membuka galeri telefon bimbit anda, geng!

  Artikel Berkaitan