Cara Muat Naik Video Panjang di Kisah Instagram, Boleh Hingga 1 Jam!

Adakah anda mahu merangkumi lagu dalam cerita IG tetapi lebih daripada 15 saat? Mudah, Jaka memberitahu anda cara memuat naik video panjang di kisah Instagram tanpa aplikasi (Kemas kini 2020)

Siapa, yang tidak suka menghabiskan masa membuka Instagram? Walaupun anda hanya membuka suapan dan melihat apa yang diposkan oleh rakan anda, ia tetap menghiburkan dan membuat anda gembira.

Salah satu ciri Instagram yang sangat disukai adalah Instagram Stories . Kita boleh membuat post -an, kedua-dua foto atau video dengan durasi 15 saat.

Pos tersebut juga tidak akan disimpan selama-lamanya dan akan hilang dalam masa 24 jam. Suapan Instagram anda boleh kekal kemas dan estetik.

Tetapi bagaimana jika kita mahu memuat naik video yang panjang? Boleh geng, malah tidak perlu menggunakan aplikasi tambahan.

Ingin tahu? Berikut adalah tutorial bagaimana memuat naik video panjang di cerita Instagram tanpa aplikasi. Lihatlah!

 • Cara Memuat naik Video Panjang di Kisah Instagram dengan IGTV
 • Koleksi Cara Memuat Naik Video Panjang di Kisah Instagram Tanpa Aplikasi

  Seperti yang kita ketahui, setakat ini durasi video yang boleh dimuat naik ke cerita IG adalah terhad kepada 15 saat .

  Sekiranya jangka masa lebih dari itu, detik ke-16 secara automatik akan terputus . Sebelum ini terpaksa menggunakan aplikasi khas untuk memotong video secara manual.

  Tetapi sekarang ada berita baik untuk anda yang suka membuat video panjang. Kerana Instagram telah menambahkan beberapa kemas kini dalam aplikasi.

  Dalam artikel ini, Jaka akan berkongsi 2 cara untuk memuat naik video di kisah Instagram dalam masa lebih dari 15 saat yang boleh anda praktikkan sendiri.

  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram

  1. Cara Muat Naik Video Panjang di Kisah Instagram Secara Langsung

  • Pertama sekali, Jaka akan memberitahu anda cara memuat naik video di cerita Instagram lebih dari 15 saat secara langsung. Instagram akan membahagikan video menjadi beberapa bahagian dengan durasi masing-masing 15 saat.

  Langkah 1 - Muat turun Instagram

  • Pastikan aplikasi Instagram anda telah diperbaharui ke versi terbaru . Cuba buka Play Store, dan lihat Instagram. Sekiranya tidak ada pilihan kemas kini, ini bermakna aplikasi anda adalah versi terbaru.

  Langkah 2 - Pilih Video

  • Masuk ke menu cerita Instagram seperti biasa, kemudian ketuk ikon Galeri . Selepas itu pilih video panjang yang ingin anda muat naik. Video Jaka ini berdurasi 34 saat.

  Langkah 3 - Menyunting Video

  • Video yang panjang akan dipotong setiap 15 saat secara automatik . Oleh kerana video Jaka berdurasi 34 saat, ia akan terbahagi kepada 3 video.
  • Anda boleh mengedit video satu persatu dengan mengetuk video mana yang ingin diedit.

  • Untuk menghapus klip yang anda tidak mahu, tekan dan tahan klip yang ingin anda hapus. Ikon tong sampah akan muncul untuk menghapus klip.

  • Malangnya, anda tidak dapat mengubah urutan klip kerana klip akan dipotong dan dimuat secara berterusan mengikut video asal.

  • Sekiranya anda sudah selesai mengedit ketik Next , kemudian pilih Share .

  Langkah 4 - Muat naik

  Kemudian ketik Selesai dan anda boleh menyemak siaran anda. Video yang panjang akan dimuat satu persatu dan diteruskan mengikut urutan.

  2. Cara Memuat naik Video Panjang di Kisah Instagram dengan IGTV

  IGTV adalah ciri Instagram yang membolehkan pengguna memuat naik video dengan durasi hingga 1 jam . Sama dengan YouTube, tetapi masih di platform Instagram, geng.

  Dengan memanfaatkan fitur kongsi ke Instagram Story , anda dapat menjadikan video IGTV anda dapat dilihat melalui IG Story, anda tahu. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Ayuh, dengar!

  Langkah 1 - Buka Instagram

  • Buka aplikasi Instagram, kemudian pada halaman utama klik pada ikon "+" untuk memuat naik video.

  • Pilih video yang anda mahukan. Pastikan jangka masa video lebih dari 1 minit / 60 saat untuk dapat memuat naik di IGTV.

  Langkah 2 - Memuat naik Video

  • Sekiranya durasi video pilihan anda melebihi 1 minit, maka akan ada pilihan untuk memuat naik Video Panjang .

  • Pilih pilihan, kemudian sesuaikan bahagian video yang ingin anda muat naik. Setelah selesai, klik Seterusnya .

  • Berikan nama dan keterangan untuk video yang akan anda muat naik. Aktifkan pilihan Post a Preview supaya catatan anda dapat muncul di halaman utama. Klik Kirim apabila selesai.

  Langkah 3 - Kongsi ke IG Story

  • Setelah video dimuat naik, buka halaman utama IG anda , kemudian leret ke kiri untuk membuka halaman Jelajah .

  • Pilih tab IGTV yang terdapat di bahagian atas halaman. Masukkan nama pengguna anda untuk mencari video IGTV yang anda muat naik.

  • Klik pada video untuk membukanya, kemudian klik pada ikon kongsi yang berbentuk seperti kapal terbang kertas di bahagian bawah.

  • Pilih Tambahkan video ke kisah anda , kemudian bagikan melalui IG Story seperti biasa.

  Begitulah cara memuat naik video panjang di kisah Instagram dari Jaka. Jadi bagi anda yang suka memuat naik video panjang, anda tidak perlu bersusah payah memotong video secara manual.

  Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

  Artikel Berkaitan