Cara Memeriksa Baki E-Tol pada Ponsel Android dengan Mudah, Boleh Membuat Isi Ulang!

Sebelum membuat transaksi di pintu tol, anda mesti mengetahui baki baki yang ada di kad anda. Inilah cara untuk memeriksa baki e-Tol di telefon bimbit Android dengan mudah.

Kad e-Toll memang membawa banyak kelebihan dan kelebihan kerana dapat digunakan di mana-mana lokasi di sekitar anda.

Bukan hanya untuk membayar tol, tetapi juga untuk membayar tiket TransJakarta, Commuter Line kepada pelbagai peniaga lain.

Tidak perlu lagi bosan dengan ATM atau pergi ke pasar minim terdekat, sekarang ada cara untuk memeriksa baki e-Tol yang tersisa di telefon Android anda . Bagaimana langkahnya?

 • Langkah 1 - Muat turun dan Pasang Aplikasi Mandiri
 • Langkah 2 - Aktifkan Ciri NFC pada HP
 • Langkah 3 - Periksa Baki E-Tol
 • Cara Memeriksa Baki Kad E-Toll dengan Tokopedia
  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Tokopedia
  • Langkah 2 - Isi semula Baki Tol E di Tokopedia
  • Langkah 3 - Periksa Baki E-Tol anda
 • Cara Mudah untuk Memeriksa Baki E-Tol anda pada Telefon Android

  Sebelum anda menggunakan kad e-Tol untuk membuat transaksi di jalan tol atau pedagang lain, ada baiknya anda memeriksa baki kad e-Tol yang terdapat di dalamnya. Cara termudah adalah dengan menggunakan telefon Android.

  Ada 2 cara untuk memeriksa baki E-Toll pada telefon bimbit Android anda, iaitu melalui fitur NFC pada aplikasi Mandiri Online, dan Internet Banking.

  Cara Memeriksa Baki E-Tol yang tersisa dengan NFC

  Beberapa telefon pintar Android dilengkapi dengan fitur Komunikasi Medan Dekat , alias NFC, untuk menghantar fail atau memeriksa wang elektronik.

  Sekarang untuk cara lengkap menggunakan ciri HP NFC Android untuk memeriksa baki kad e-Toll yang masih ada, mari ikuti beberapa langkah di bawah.

  Langkah 1 - Muat turun dan Pasang Aplikasi Mandiri

  • Pertama sekali, anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi Mandiri Online , yang boleh anda muat turun melalui pautan di bawah.

  Langkah 2 - Aktifkan Ciri NFC pada HP

  • Kemudian anda boleh mengaktifkan terlebih dahulu ciri NFC yang terdapat pada telefon pintar Android anda. Anda hanya perlu menggesek bar pemberitahuan dan mengaktifkan NFC dengan mengetuk ikon yang tersedia.

  Langkah 3 - Periksa Baki E-Tol

  • Untuk memeriksa kad e-Tol di telefon bimbit anda, anda membuka aplikasi Mandiri Online dan tampalkan kad e-Toll ke bahagian logo NFC di bahagian belakang telefon pintar. Kemudian nombor kad akan keluar secara automatik dengan baki e-Toll yang masih ada.

  Catatan:


  Cara ini hanya berlaku pada kartu e-Toll dan e-Money yang diterbitkan oleh Bank Mandiri dan merchant yang bekerja sama, seperti GazCard dari Pertamina dan Indomaret Card dari Indomaret.

  Cara Memeriksa Baki Kad E-Toll dengan Tokopedia

  Siapa kata bahawa perkhidmatan e-dagang seperti Tokopedia hanya berguna untuk membeli-belah dalam talian? Tokopedia juga menyediakan perkhidmatan tambah nilai baki E-Money.

  Bukan sekadar mengisi semula, anda juga dapat memeriksa baki E-Tol anda sekaligus, anda tahu. Apa khabar, mari kita menonton bersama, geng!

  Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Tokopedia

  • Oleh kerana kaedah yang satu ini memerlukan aplikasi, anda mesti memuat turun aplikasi Tokopedia jika belum dipasang pada telefon bimbit anda. Untuk menjadi praktikal, anda hanya perlu mengklik pautan di bawah untuk memuat turun Tokopedia:
  Tokopedia DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti
  • Pasang aplikasi seperti biasa, kemudian log masuk atau daftar jika anda tidak mempunyai akaun Tokopedia.

  Langkah 2 - Isi semula Baki Tol E di Tokopedia

  • Buka aplikasi, kemudian pada menu utama cari menu Top Up & Bill .
  • Tatal skrin anda ke bawah sehingga anda menemui bahagian Isi Ulang . Pilih pilihan E-money untuk memeriksa baki E-Toll anda.
  • Untuk menggunakan perkhidmatan ini, anda juga dapat mengisi baki E-Tol anda. Pertama, masukkan nombor kad E-Toll di ruangan Number Card yang tersedia.

  • Pilih jenis kad yang anda gunakan. Terdapat 2 pilihan, Mandiri E-Money dan BRI Brizzi .

  • Pilih isi semula nominal yang anda mahukan. Pengisian minimum ialah IDR 10,000 .

  • Bayar bil anda mengikut nominal yang anda pilih sebelumnya.

  Langkah 3 - Periksa Baki E-Tol anda

  • Setelah mengisi semula baki E-Toll, kembali ke halaman E-Money untuk memeriksa baki.

  • Klik pada Balance Update untuk melihat baki E-Toll anda. Kemudian, aktifkan ciri NFC dan tampal kad E-Toll anda pada telefon pintar anda.

  Kelebihan Memeriksa E-Toll Balance dengan NFC Ciri Android HP

  Kelebihan menggunakan ciri NFC ini, lebih mudah bagi anda dan praktikal dalam memeriksa baki e-Tol sebelum anda menggunakannya.

  Di sini anda tidak perlu pergi ke ATM, masukkan akaun menggunakan aplikasi perbankan mudah alih atau kunjungi kedai serbaneka untuk hanya memeriksa baki e-Tol anda.

  Lalu bagaimana anda tahu sama ada telefon pintar Android anda menyokong NFC atau tidak? Mula-mula anda boleh memeriksa spesifikasi telefon bimbit yang terdapat dalam talian di internet.

  Selain itu, anda juga dapat menggunakan aplikasi Mandiri Online dengan mudah. Sekiranya pemberitahuan "maaf, peranti anda tidak menyokong NFC" keluar, yang bermaksud telefon bimbit anda tidak dapat memeriksa baki lelaki e-Toll.

  Sekarang itulah cara untuk memeriksa baki e-Tol yang tersisa di telefon bimbit Android anda dan beberapa sebab faedah melakukan proses ini secara langsung di telefon pintar. Sangat praktikal, bukan? Oleh itu, cubalah berkongsi pengalaman anda semasa menggunakan e-Money di komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Produktiviti atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan