Berikut adalah 10 Permainan PC Menakutkan Seram pada tahun 2019 yang Sedia Membuat Anda Gagal dalam Ketakutan!

Kali ini Jaka mempunyai cadangan yang paling ngeri dari permainan PC seram, wajib dimainkan pada tahun 2019. Sangat menakutkan, ini membuat anda tergesa-gesa untuk menekan Alt + F4, geng! Ingin tahu?

Segala-galanya yang berbau seram akhir - akhir ini nampaknya laris, geng. Mulai dari filem, siri TV, filem pendek, dan juga permainan.

Seram juga bukan genre baru dalam permainan. Banyak permainan seram mempunyai tajuk legenda yang selalu dibuat sekuel.

Lihatlah Resident Evil , Dead Space , Fatal Frame , Outlast , dan banyak lagi. Kerana popularitinya, permainan seram di konsol kini juga dijadikan permainan PC untuk menjangkau semua peminat.

Nah, Jaka ingin memberi anda cadangan untuk permainan PC seram yang sangat menakutkan sehingga akan membuat anda segera bersembunyi di bawah selimut, geng.

Ingin tahu? Teruskan mengikuti artikel ini!

 • Alien: Pengasingan (2014)
 • Lapisan Ketakutan (2016)
 • Permainan PC Seram Lain ...
 • Permainan PC Seram Paling Menakutkan yang Membuat Anda Merosot pada tahun 2019

  Mungkin anda fikir dengan ukuran kecil monitor PC jika dibandingkan dengan televisyen, permainan seram di PC tidak akan menakutkan seperti permainan di konsol.

  Itu adalah pemikiran yang salah kerana Jaka berani mengatakan dari pengalaman kerana masih menakutkan, geng, terutama dengan adanya teknologi VR.

  Sekiranya anda masih tidak pasti, di sini Jaka akan membincangkan 10 permainan PC seram seram yang membuat anda gemetar ! Anda tidak akan dapat tidur lena setelah bermain permainan berikut.

  1. Pembuatan Semula Resident Evil 2 (2019)

  Pencinta permainan zombie mana yang tidak mengetahui permainan seram legenda ini? Original Resident Evil 2, yang pada asalnya hanya dikeluarkan untuk platform Playstation 1.

  Tetapi pada awal tahun 2019, Capcom , sebagai pembangun dan penerbit Resident Evil 2 melancarkan permainan ini untuk platform PS4, XBOX One, dan pastinya di PC.

  Permainan PC seram ini mempunyai kisah yang sama dengan permainan asalnya, tetapi dengan grafik dan permainan yang jauh lebih canggih.

  Keunikan permainan PC seram ini adalah terdapat teka-teki yang mesti diselesaikan oleh pemain untuk menyelesaikan misi.

  Resident Evil 2 Remake menceritakan kisah protagonis, Leon F. Kennedy dan Claire Redfield, yang mesti bertarung keluar dari Racoon City yang sudah dikelilingi oleh zombie.

  Jangan masuk, jumpscare, geng. Permainan PC seram ini berjaya menyajikan suasana tegang disertai dengan suara yang membuat anda panik.

  Resident Evil 2 Remake mempunyai 92% ulasan positif di Steam, anda tahu. Gokil!

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS WINDOWS 7, 8.1, 10 (64-BIT)
  Pemproses Intel Core i5-4460 atau AMD FX -6300
  Ingatan RAM 8GB
  Grafik NVIDIA GeForce GTX 760 atau AMD Radeon R7 260x dengan RAM Video 2GB
  Penyimpanan 26 GB

  2. Alien: Pengasingan (2014)

  Pernah menonton filem Alien pada tahun 1979? Bagaimana perasaan anda ketika menonton? Ketakutan, jijik, ketegangan, kejutan, semuanya bercampur menjadi satu.

  Filem legenda itu kini telah diadaptasi menjadi permainan PC seram yang membuat anda tidak dapat bernafas dengan bebas ketika memainkannya.

  Permainan ini tidak seperti Resident Evil 2 Remake di mana anda boleh membunuh musuh di sekeliling anda dengan mudah.

  Sebagai gantinya, permainan seram survival ini memerlukan anda lari dari sesiapa sahaja atau apa sahaja yang anda temui. Sama ada manusia, robot berbentuk manusia atau dipanggil sintetik, dan tentunya Alien, geng.

  Plotnya bersambung dengan filem Alien. Protagonis permainan ini adalah Amanda Ripley, yang mencari berita tentang ibunya yang hilang 15 tahun yang lalu dengan kapal angkasa.

  Grafik asing dan kesan bunyi : Pengasingan bukan gurauan, geng. Imej realistik dan kesan bunyi yang mengerikan membuat anda ingin menekan Alt + F4 dengan cepat.

  Hebat sekali lagi, permainan ini tidak memerlukan spesifikasi tinggi untuk dimainkan, geng. Walaupun dengan PC kentang, anda masih boleh mencuba permainan PC seram legenda ini.

  Alien: Pengasingan mendapat sambutan positif dari 96% pemain di Steam, anda tahu!

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows 7 (32bit)
  Pemproses 3.16Ghz Intel Core 2 Duo E8500
  Ingatan RAM 4 GB
  Grafik 1GB (AMD Radeon HD 5550 atau Nvidia GeForce GT 430)
  Penyimpanan 35 GB

  3. Lapisan Ketakutan (2016)

  Layers of Fear adalah permainan PC seram yang menceritakan kisah seorang pelukis yang sakit jiwa. Permainan ini mempunyai genre seram psikologi.

  Tugas pemain adalah untuk menyiasat apa yang berlaku pada pelukis dengan menyelesaikan misteri yang ada dalam lukisannya.

  Seperti permainan seram yang lain, di sini anda akan menjelajahi rumah pelukis dan perlu mencari petunjuk untuk menjawab teka-teki.

  Seperti permainan lain dalam senarai ini, akan ada penjagaan melompat yang membuat anda terkejut dan takut, geng.

  Bunyi tangisan, gelas pecah, lukisan menakutkan, dibantu oleh suasana rumah kuno dalam hujan akan membuat anda semakin ngeri.

  Layers of Fear menerima 87% ulasan positif di Steam. Sungguh baik!

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows 7 (32bit)
  Pemproses Intel Core2 Quad Q8400
  Ingatan RAM 4 GB
  Grafik NVIDIA GeForce GTX 560 1GB / Radeon R7 250X 1GB
  Penyimpanan 5 GB

  Permainan PC Seram Lain ...

  4. Lebih lama 2 (2017)

  Outlast 2 adalah sekuel Outlast 1 yang tidak kurang menakutkan. Protagonis permainan ini adalah jurukamera bernama Blake Langermann .

  Blake harus bertahan di sebuah padang pasir di Arizona, setelah helikopter yang ditunggangnya bersama isterinya, Lynn, dan juruterbang, misteri terhempas.

  Masih sama dengan Outlast, dalam permainan PC seram ini, anda hanya mempunyai camcorder dengan penglihatan malam untuk dilihat dalam kegelapan.

  Kehidupan kedua ini lebih jahat kerana meningkatkan unsur bidaah yang pasti menjadikan rambut tegak.

  Sekiranya Outlast 1 menghendaki anda bersembunyi dan melarikan diri dari mengejar musuh untuk menyelesaikan permainan, di Outlast 2, anda mesti menyelamatkan Lynn agar berjaya menyelesaikannya.

  Outlast 2 mendapat 89% ulasan positif daripada pemain di Steam, anda tahu.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows Vista / 7/8/10, 64-bit
  Pemproses Intel Core i3-530
  Ingatan RAM 4 GB
  Grafik 1GB VRAM, NVIDIA Geforce GTX 260 / ATI Radeon HD 4870
  Penyimpanan 30 GB

  5. Resident Evil 7: Biohazard (2017)

  Nampaknya tidak lengkap jika anda tidak memasukkan permainan ini dalam senarai permainan PC seram yang paling mengerikan. Resident Evil 7: Biohazard adalah karya agung yang dihasilkan oleh Capcom.

  Permainan ini terasa sangat berbeza, tidak seperti permainan Resident Evil yang lain. Permainan ini adalah satu-satunya permainan Resident Evil yang menggunakan perspektif orang pertama.

  Anda akan memerankan Ethan Winters yang sedang mencari isterinya yang hilang selama 3 tahun bernama Mia. Pencarian Ethan membawanya ke rumah keluarga Baker di Louisiana.

  Tanpa Ethan tahu, keluarga Baker telah berubah menjadi monster menakutkan yang selalu mengejarnya. Ethan mesti bertahan dari pencerobohan keluarga Baker dan mencari Mia.

  Omong-omong, grafik permainan PC seram ini, jangan ragu, geng. Walaupun menyajikan pengalaman baru, Resident Evil 7 berjaya melaksanakannya dengan sangat baik.

  Tidak menghairankan, Resident Evil 7: Biohazard mendapat ulasan positif sebanyak 91% orang di Steam.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS WINDOWS 7, 8, 8.1, 10 (64-BIT Diperlukan)
  Pemproses Intel Core i5-4460, 2.70GHz atau AMD FX -6300 atau lebih baik
  Ingatan RAM 8GB
  Grafik NVIDIA GeForce GTX 760 atau AMD Radeon R7 260x dengan RAM Video 2GB
  Penyimpanan 24 GB

  6. Ruang Mati 3 (2013)

  Dead Space 3 mengajak anda merasai pengalaman seram di angkasa lepas seperti Alien: Isolation.

  Bezanya, permainan PC seram yang satu ini membolehkan anda melawan semua musuh yang anda hadapi.

  Dalam francais ke-3 ini, anda masih memainkan watak protagonis Isaac Clarke .

  Musuh dalam permainan ini masih sama, iaitu Necromorph, mayat manusia hibrid dengan makhluk asing dan kekuatan lingkaran dalaman Unitologis.

  Dalam permainan ini, anda juga perlu bijak menggunakan peluru kerana jumlahnya terhad. Terdapat kelemahan di Necromorph yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan Dead Space 3.

  Walaupun dikira sebagai permainan sekolah lama, tetapi permainan melompat dan permainan tidak murah, geng. Necromorph yang kelihatan sangat menakutkan akan membuat anda panik dan terkejut.

  Dead Space 3 mendapat ulasan positif daripada 82% pemain di Steam.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Microsoft Windows XP SP2 atau Vista
  Pemproses 2.8 GHz atau lebih pantas
  Ingatan RAM 1 GB atau lebih untuk Windows XP (2 GB untuk Vista)
  Grafik Kad video serasi DirectX 9.0c, diperlukan Shader Model 3.0, 256MB atau lebih baik
  Penyimpanan 7.5 GB

  7. Jahat Dalam 2 (2017)

  Permainan PC seram yang satu ini adalah karya Shinji Mikami , bapa permainan survival legenda Jepun.

  Setelah meninggalkan Capcom, Mikami mengasaskan Tango Gameworks yang melahirkan Evil Within 1 & 2 .

  Evil Within 2 meneruskan kisah permainan pertamanya, detektif Sebastian Castellanos yang terperangkap dalam mesin mimpi ngeri dan akhirnya bebas di Evil Within 1.

  Dalam siri kedua ini, Sebastian mempunyai misi untuk menyelamatkan anak perempuannya yang terperangkap di dalam mesin STEM Mobius. Sebastian sekali lagi mesti memasuki dunia mimpi buruk dan bertahan di sana.

  Pembangun nampaknya menaik taraf permainan ini berbanding permainan sebelumnya.

  Dengan memberikan grafik yang lebih berkualiti, kesan mencengkam, dan raksasa yang menjadikannya lebih mengerikan, menjadikan permainan ini salah satu yang paling menakutkan.

  Permainan PC seram ini memberikan pilihan bagi anda yang sukar bermain Evil Within 1 dengan mengurangkan tahap kesukaran dalam permainan.

  Tetapi jika anda ingin mencuba cabaran, anda juga boleh memilih tahap kesukaran 'Nightmare'. Sudah tentu, dengan kesukaran yang semakin meningkat, musuh akan menjadi lebih agresif dan berbahaya.

  Evil Within 2 mendapat ulasan positif daripada pemain dengan memperoleh penilaian 87% di Steam.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows 7 / 8.1 / 10 (versi 64-bit)
  Pemproses Intel Core i5-2400 / AMD FX-8320 atau lebih baik
  Ingatan RAM 8GB
  Grafik NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD 7970 3GB atau lebih baik
  Penyimpanan 40 GB ruang yang ada

  8. TAKUT (2005)

  Sekiranya anda pernah berfikir bahawa dengan senjata dan pelindung yang mencukupi, anda tidak perlu takut kepada hantu, pemikiran anda salah, geng!

  Dalam permainan seram FPS bertajuk FEAR , anda akan bertindak sebagai anggota pasukan khas dengan nama yang sama yang ditugaskan untuk memerangi pengganas Paxton Fettel .

  Diterangkan bahawa Fettel adalah guinea pig eksperimental yang memberinya kekuatan telepati, geng.

  Dalam pengembaraan anda, anda juga akan menjadi mangsa kejadian ghaib yang sepertinya berputar pada seorang gadis misteri bernama Alma .

  Selain elemen seram yang tebal, permainan FEAR juga menyajikan aksi menembak yang menyeronokkan tetapi sayangnya, senjata anda tidak akan dapat menolong anda di hadapan Alma.

  Oleh kerana permainan ini agak lama, anda tidak memerlukan spesifikasi tuhan yang menjadikan permainan ini sesuai untuk anda yang sedang mencari permainan hantu PC ringan.

  Dengan ulasan positif 94% di Steam, kualiti permainan yang satu ini tidak dapat dipertikaikan.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows XP, x64 atau 2000
  Pemproses Pentium 4 1.7 GHz
  Ingatan RAM 512MB
  Grafik Kad video 64MB GeForce 4 Ti atau Radeon 9000
  Penyimpanan 17 GB ruang yang ada

  9. Antologi Gambar Gelap: Lelaki Medan (2019)

  Walaupun namanya seperti ini, dalam permainan ini anda tidak akan berurusan dengan penduduk Medan, tetapi memang permainan ini memuat rujukan sejarah Indonesia pada zaman penjajahan Belanda.

  Dalam permainan ini, anda akan bermain sekumpulan rakan yang harus menyelamatkan diri dari kapal hantu dari era penjajahan Belanda yang disebut Ourang Medan .

  Walaupun permainan ini dapat dimainkan sendiri, Man of Medan juga mempunyai mod berbilang pemain di mana anda dan rakan anda akan memainkan watak, geng yang berbeza.

  Anda dan rakan sepermainan anda diminta membuat beberapa pilihan yang boleh mempengaruhi akhir cerita setiap watak.

  Dengan mod berbilang pemain, Man of Medan dapat menjadi pilihan tepat bagi anda yang sedang mencari permainan PC seram dalam talian.

  Jaka secara peribadi menganggap kualiti penjagaan jumps di sini sangat teruja dan permainan ini kini mempunyai penilaian 91% di Steam.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows 7 64-bit
  Pemproses Intel Core i5-3470 atau AMD FX-8350
  Ingatan RAM 8GB
  Grafik NVIDIA GeForce GTX 750 Ti atau AMD Radeon HD 7870
  Penyimpanan 80 GB ruang yang ada

  10. Amnesia: Keturunan Gelap (2010)

  Seperti sosok Alma di FEAR, permainan seram PC lebih menakutkan jika musuh membuat kita tidak bergerak, seperti dalam permainan seram yang diremehkan ini.

  Di Amnesia: The Dark Descent , anda memainkan peranan Daniel yang tiba-tiba bangun di sebuah istana bernama Brennenburg dengan amnesia.

  Sayangnya, Daniel juga dikejar oleh makhluk ghaib bernama The Shadow dan sekumpulan monster di dalam istana.

  Itu belum selesai namun ada tragedi yang menimpa Daniel kerana dia juga sangat takut akan kegelapan dan mempunyai keadaan mental yang tidak stabil, geng.

  Sekiranya anda menghabiskan terlalu banyak masa dalam kegelapan dan melihat monster secara langsung, tahap kewarasan Daniel akan menurun yang akan menyebabkan halusinasi yang menakutkan.

  Anda tidak boleh melawan The Shadow dan monster di sini dan anda hanya dapat melarikan diri, yang menjadikan permainan ini lebih menakutkan.

  Ketika pertama kali dilancarkan, permainan ini langsung menjadi kata kunci dan sangat popular di kalangan YouTuber kerana selalu menimbulkan reaksi histeris.

  Sehingga kini, permainan ini juga masih dianggap permainan seram PC yang paling mengerikan dan mempunyai penilaian 95% di Steam, geng.

  PerincianSpesifikasi Minimum
  OS Windows XP / Vista / 7
  Pemproses 2.0Ghz
  Ingatan RAM 2GB
  Grafik Radeon X1000 / GF 6
  Penyimpanan 3 GB ruang yang ada

  Demikianlah artikel mengenai 10 permainan PC seram yang membuat anda ingin keluar dari permainan ini begitu menakutkan.

  Sekiranya anda mencari permainan seram yang mempunyai rasa tempatan, anda boleh mencuba permainan seram PC Indonesia yang telah dibincangkan oleh Jaka, geng!

  Adakah anda mempunyai pendapat mengenai permainan PC seram lain yang lebih menakutkan? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Permainan atau artikel menarik lain dari Prameswara Padmanaba .

  Artikel Berkaitan