Inilah Cara Membuat Flashdisk Jadi Antivirus Canggih

Selain lebih ringan kerana tidak dipasang secara langsung pada PC, menggunakan Flashdisk sebagai Antivirus juga lebih praktikal kerana dapat mengimbas virus pada PC lain

Banyak virus yang menyerang PC, mulai dari Spyware, Worms, dan Trojan. Cara mencegahnya, antara lain dengan memasang antivirus. Secara amnya, antivirus biasanya dipasang secara langsung di PC. Tetapi bukan hanya PC yang dapat dipasang antivirus, flash juga dapat dipasang Antivirus.

Selain lebih ringan kerana tidak dipasang secara langsung pada PC, menggunakan flash sebagai antivirus juga lebih praktikal kerana dapat mengimbas virus pada PC lain. Nah, bagi anda yang ingin menggunakan flash sebagai antivirus, ikuti langkah-langkah ini untuk membuat antivirus pada flash.

BACA JUGA
 • Simpan Android anda dari Virus Baru: Quad Rooter Exploit Sebelum Terlambat
 • Inilah Cara Menghilangkan Virus di Laptop & PC dengan Mudah, Berkesan 100%!
 • [KEMASKINI] SEREM! Inilah 20 Virus Komputer Berbahaya Sepanjang Sejarah

Inilah Cara Membuat Flashdisk Jadi Antivirus Canggih

 1. Muat turun Antivirus Mx One di sini . Kerana laman web masih menggunakan bahasa Sepanyol, pilih Mx One Antivirus Para USB .
 2. Masukkan flashdisk yang akan anda pasang antivirus ke port USB PC anda.
 3. Buka fail RAR yang anda muat turun lebih awal.
 4. Buka fail Pemasang USB dan pilih bahasa, klik OK .
 5. Pilih pilihan Seterusnya .
 6. Pilih peranti atau flashdisk yang akan anda gunakan sebagai antivirus. Klik Seterusnya .
 7. Tunggu sehingga pemasangan selesai.
 8. Klik Selesai .

Sekiranya dipasang, anda boleh menggunakan flash ke antivirus dengan membuka pemacu kilat dan kemudian membuka aplikasi Mx One.exe .

Kini flashdisk anda dapat menghapus virus. Selain dapat mengimbas virus PC anda sendiri, flash antivirus ini juga dapat digunakan untuk mengimbas PC atau rakan anda yang lain! Semoga ini bermanfaat.

Artikel Berkaitan