8 Aplikasi Penyimpanan Awan PERCUMA Terbaik untuk Memperluas Storan Telefon Pintar

Berikut adalah aplikasi penyimpanan awan percuma terbaik untuk mengembangkan storan telefon pintar. Bagi anda yang kebetulan memiliki telefon pintar dengan memori dalaman yang biasa-biasa saja.

Slot memori dan memori dalaman pada telefon pintar memang sangat penting. JalanTikus sangat mengesyorkan bahawa jika anda ingin membeli telefon pintar baru, cari telefon pintar dengan memori dalaman sekurang-kurangnya 16GB, dan menyokong slot microSD dan minimum RAM 2GB.

Kerana seiring dengan sistem operasi mudah alih yang semakin canggih (Android, iOS, atau Windows 10 untuk Mobile) dan aplikasi, semakin besar memori yang digunakan. Jadi bagi anda yang kebetulan memiliki telefon pintar dengan memori dalaman yang biasa-biasa saja, lebih buruk lagi tanpa slot kad memori, tidak perlu putus asa.

BACA JUGA
  • Cara Membuat Sandaran WhatsApp ke Penyimpanan Awan Lain (Dropbox, OneDrive, Box)
  • Cara Memuat Naik Foto Secara Automatik dari Android ke Cloud Storage

Ini adalah 8 Aplikasi Penyimpanan Awan Android PERCUMA Terbaik

Kini anda dapat menggunakan Cloud Storage, sebuah perkhidmatan penyimpanan fail di internet di mana anda dapat memuat naik dan menyandarkan fail, baik dalam bentuk foto, video dan dokumen lain. Fail yang disimpan di Cloud Storage dapat diuruskan dari mana sahaja selagi anda bersambung ke internet. Mengikuti JalanTikus merangkum 8 aplikasi Cloud Storage terbaik, untuk menjimatkan ruang memori pada telefon pintar atau tablet anda.

Bagi mereka yang suka Unlimited: Amazon Cloud Drive

Perkhidmatan Amazon Cloud Drive menawarkan penyimpanan gambar tanpa had, jadi anda boleh memuat naik koleksi foto anda ke isi hati anda tanpa had. Sekarang untuk penyimpanan video dan dokumen lain Amazon menyediakan 5GB. Sayangnya perkhidmatan ini dapat anda nikmati dalam percubaan selama 3 bulan, selebihnya anda harus berlangganan dengan membayar USD 11,99 atau sekitar Rp 150,000 per tahun .

Memang jumlahnya tidak mahal, terutamanya anda dapat menyimpan foto dalam jumlah yang tidak terhad. Perkhidmatan ini sesuai untuk anda yang gemar mengambil gambar, tetapi jumlah simpanan fail video dan fail lain hanya 5GB sahaja.

Atas sebab ini Amazon juga menyediakan simpanan tanpa had untuk sebarang fail dengan membayar USD 60 atau IDR 700,000 setahun , perkhidmatan ini lebih sesuai untuk perniagaan. Sebagai perbandingan, Google Drive dengan harga 1 TB Rp 1,5 juta per tahun dan Dropbox 1TB Rp 1,3 juta per tahun.

Perkhidmatan Amazon Cloud Drive tentu saja selamat digunakan, menyokong sandaran automatik dan dapat diakses di semua peranti anda. Kekurangannya adalah ukuran setiap fail terhad kepada 2GB sahaja.

Untuk pengguna perkhidmatan Microsoft: OneDrive

Microsoft Corporation DOWNLOAD Apps Productivity Apps Downloader & Plugin Microsoft Corporation DOWNLOAD

OneDrive adalah penyelesaian simpanan dalam talian yang disediakan oleh Microsoft yang memberikan penggunanya 15GB secara percuma. Oleh itu OneDrive sangat berkuasa kerana disatukan dengan pelbagai perkhidmatan Microsoft seperti Word, Excel, dan PowerPoint.

OneDrive mempunyai ciri sandaran automatik untuk foto dan video, anda juga dapat berkongsi fail dengan mudah. Lebih-lebih lagi, OneDrive disepadukan dengan Android Wear sehingga anda dapat melihat koleksi foto anda di jam tangan pintar anda.

Untuk Pengguna Chromecast: Salin

Salin adalah aplikasi Android yang menyediakan perkhidmatan penyimpanan dalam talian. Walaupun kurang terkenal, namun aplikasi ini sangat senang digunakan. Aplikasi ini mempunyai fitur muat naik foto automatik dan dapat diakses bersama atau dikongsi dengan lebih mudah melalui fitur berbagi folder .

Satu ciri baru yang menarik ialah sokongan Chromecast . Oleh itu, anda boleh mengalirkan muzik, foto dan video dari peranti anda terus ke TV, hanya dengan menekan ikon Chromecast pada Salin. Bagi kebanyakan orang, ini mungkin hanya ciri standard pada Android, tetapi bagi pengguna Menyalin ciri ini cukup penting dan memperkuat Salin menjadi pilihan alternatif yang tepat untuk digunakan.

Untuk Pengguna Android: Google Drive

Google Office Apps & Business Tools DOWNLOAD Apps DOWNLOAD Apps Downloader & Plugin

Walau bagaimanapun, Google Drive adalah perkhidmatan kegemaran untuk pengguna Android, kerana ia digabungkan sepenuhnya dengan akaun Google. Jadi sangat mudah digunakan, ciri-cirinya juga banyak, termasuk untuk menyokong produktiviti.

Google Drive juga menyediakan ruang penyimpanan 15 GB dengan kemampuan untuk membuat dan mengedit dokumen secara langsung dari Google Drive menggunakan Dokumen Google, Helaian Google, dan Google Slaid. Oleh itu, anda boleh bekerja bila-bila masa dan di mana sahaja menggunakan telefon pintar, malah anda boleh bekerjasama dengan orang lain untuk mengedit kerja bersama.

Alternatif Terbaik: Dropbox

DOWNLOAD Dropbox Produktiviti Aplikasi DOWNLOAD Dropbox Aplikasi dan Plugin Muat turun

Selama bertahun-tahun Dropbox selalu menjadi salah satu pilihan kegemaran pengguna Android. Perkhidmatan ini hanya menawarkan storan 2GB, tetapi dengan tipu muslihat anda dapat memperluas sehingga 16GB dengan mudah.

Dropbox cepat, intuitif, dan percuma dengan sandaran automatik dan dapat digunakan pada berbagai perangkat pada waktu yang sama, termasuk komputer atau telefon pintar. Menariknya, Dropbox juga telah dihubungkan secara langsung dengan perkhidmatan BlackBerry Messenger (BBM) untuk memudahkan menghantar fail secara langsung dari Dropbox ke kenalan BBM.

Bagi mereka yang suka sederhana: Kotak

Kotak tersedia secara percuma di Google Play Store, aplikasi ini sangat mudah digunakan. Box menawarkan ruang kosong 10 GB dengan had muat naik 250MB. Selebihnya anda akan diminta untuk melanggan dengan membayar USD 10 atau sekitar IDR 131,000 setahun untuk 25GB.

Aplikasi Box sangat mudah dan mudah digunakan, kerana tidak mempunyai ciri khas: hanya untuk memuat naik, memuat turun, dan berkongsi fail; walaupun ada kemungkinan untuk mengedit dan memberi komen pada fail yang disimpan. Box juga mempunyai widget yang memberitahu anda tentang perubahan pada dokumen bersama.

Untuk Berkongsi Fail Kecil: MediaFire

MediaFire menawarkan ruang percuma hingga 50 GB, yang sangat sesuai untuk menyimpan atau berkongsi muzik atau video. Untuk pengguna awal anda akan mendapat 12GB, anda boleh mendapatkan ruang tambahan dengan sistem rujukan . Bagi mereka yang memerlukan kapasiti besar MediaFire menyediakan ruang 100GB dengan membayar USD 2.50 atau IDR 32 ribu sebulan.

Secara Percuma: Mega

Mega menyediakan 50 GB storan percuma dan benar-benar percuma walaupun untuk pengguna baru, menjadikannya salah satu aplikasi Cloud Storage percuma terbaik di Android. Semua yang anda muat naik akan dienkripsi , jadi anda tidak perlu risau tentang privasi. Anda bahkan dapat menyegerakkan tangkapan kamera terus ke akaun anda secara automatik.

Dengan munculnya telefon pintar dengan teknologi 4G LTE, perkhidmatan Cloud Storage sememangnya menjadi pilihan tepat bagi pengguna telefon pintar. Anda boleh membuat sandaran data telefon pintar, atau berkongsi fail dengan mudah. Jadi, daripada 8 aplikasi Cloud Storage yang dijelaskan oleh JalanTikus, yang manakah pilihan kegemaran anda?

Artikel Berkaitan