Tidak Perlu Perkhidmatan, Inilah 8 Cara Mengatasi Kesalahan Butang Laman Utama iPhone

Butang rumah iPhone tidak berfungsi atau ralat? Tidak perlu diservis! Cuba ikuti petua untuk mengatasi butang ralat iphone ini. Dijamin kembali normal.

Apabila alat yang kita miliki hanya memiliki satu butang utama, tentu kita dapat merasa pusing jika butang itu rosak atau tidak berfungsi dengan normal.

Contohnya ialah produk iPhone. Butang utama di bawah skrin sangat terdedah kepada kerosakan .

Mungkin ada pengguna yang menyesal mengapa rata-rata reka bentuk iPhone seperti itu. Tetapi sekarang bukan lagi masalah yang ketara.

Beberapa panduan di bawah anda boleh cuba mengatasi masalah yang muncul pada butang utama iPhone . Bagi anda yang peranti iPhone masih baik, beberapa kaedah ini juga dapat digunakan agar butang iPhone tahan lama dan tidak cepat rosak .

Cara mengatasi tombol iPhone yang error ini hanya berlaku pada iPhone desain lama ya mulai dari iPhone 1 sampai iPhone 8.

Cara Mengatasi Kunci iPhone yang Tidak Berfungsi

1. Kalibrasi Butang Rumah

Sumber gambar: Foto: askdavetaylor.com

Butang Utama pada iPhone adalah bahagian yang paling penting. Sekiranya butang rumah rosak, maka iPhone anda tidak akan digunakan lagi. Namun, ternyata ada cara untuk menentukur butang Utama dengan mudah.

Butang Utama akan menjadi sukar digunakan terlalu lama atau tidak berfungsi utuh kerana kedudukannya yang mungkin condong.

Inilah cara untuk mengkalibrasi butang Laman Utama:

  • Jalankan sebarang aplikasi, tahan butang Power sehingga ** Slide To Power Off ** muncul. Tinggalkan sahaja penulisannya.
  • Kemudian, lepaskan butang Kuasa.
  • Sekarang, tekan butang Laman Utama perlahan, jangan terlalu keras dan tahan kembali ke skrin utama. Jangan buang sehingga berjaya.
  • Sekarang cuba tekan butang Utama sekali lagi, adakah terdapat perbezaan?

Lakukan langkah di atas jika butang Laman Utama anda sudah mula kaku . Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi atau butang Utama masih kaku, kemungkinan besar butang sudah rosak .

2. Laraskan Penyambung iPhone

Sumber gambar: Foto: medium.com

Tempoh penggunaan pada iPhone boleh mengganggu fungsi butang Utama. Masalah ini juga boleh disebabkan oleh penyambung pengecas yang sering dipasang dan terputus pada selang waktu yang lama .

Hasil daripada penyambung ini kemungkinan besar butang Utama akan beralih atau condong.

Untuk membetulkan butang Laman Utama, pasangkan penyambung ke iPhone , kemudian tekan penyambung ke atas dengan perlahan. Kaedah ini dapat memaksa butang Utama naik ke atas untuk berfungsi semula.

3. Pulihkan iPhone

Sumber foto: Foto: iTunes

Memulihkan iPhone boleh menjadi penyelesaian untuk menyelesaikan masalah yang paling biasa. Khususnya, untuk mengatasi masalah butang Laman Utama yang sering ketinggalan atau terasa lambat. Sebelum memulihkan, pastikan data atau fail penting disandarkan terlebih dahulu.

4. Bersihkan Butang Rumah

Sumber gambar: Foto: careandliving.com

Masalah lain yang kemungkinan besar berlaku ialah butang Home tidak berfungsi secara normal kerana timbunan habuk atau kotoran . Bersihkan permukaan butang Laman Utama dan sekitarnya dengan menggunakan kapas yang dicelupkan dalam alkohol.

Kaedah ini dapat menjadikan butang Rumah bersih dan kemungkinan fungsi kekunci kembali normal.

5. Putar dan Putar

Sumber gambar: Foto: thesystem.co.th

Kaedah ini diperoleh daripada satu ahli dalam forum Mac. Cukup letakkan iPhone di permukaan, kemudian tekan butang Utama dengan kuat dan putar iPhone mengikut arah jam . Kaedah ini agak melampau, tetapi tidak ada salahnya mencuba.

LIHAT ARTIKEL

6. Butang Utama Di Skrin

Sumber foto: Foto: Gadget iOS Hacks

Sekiranya semua perkara di atas telah dilakukan dan butang Laman Utama masih tidak berfungsi, cubalah cara di bawah ini untuk mengaktifkan fungsi butang Utama di skrin iPhone. Cara untuk pergi ke Tetapan-> Umum-> Kebolehcapaian-> pilih Assistive Touch .

Aktifkan Assistive Touch dan kemudian lingkaran kecil akan muncul di skrin iPhone. Melalui ciri-ciri ini, kita dapat mengawal fungsi volume, kunci layar , dan menambahkan beberapa aplikasi atau fitur kegemaran lainnya.

7. Mengganti Butang Rumah

Sumber gambar: Foto: vistanews.ru

Cara yang paling berkesan adalah dengan mengganti butang Laman Utama yang rosak. Anda boleh menukar alat ganti butang Utama sendiri atau membawanya ke penyedia perkhidmatan jika anda tidak mahu menjadi rumit.

8. Jailbreak

Sumber foto: Foto: Syncios

Dengan melakukan jailbreak kita dapat menambahkan fungsi dan menggunakan tweak yang disediakan oleh Cydia . Fungsi jailbreak dapat membantu mengurangkan kebergantungan dan intensiti kita dalam menggunakan butang Home.

Kerana peranti iPhone yang telah lama digunakan biasanya mempunyai masalah dengan butang Home, menggunakan Zephyr tweak dapat mengatasi masalah yang sering terjadi, terutama pada butang home iPhone.

Lihat video di bawah untuk menggunakan Activator pada iPhone.

Nah, itu 8 helah untuk mengatasi butang Laman Utama iPhone rosak . Adakah anda sudah mencuba kaedah mana? Jangan lupa berkongsi di ruangan komen di bawah.

Setelah mengetahui cara membetulkan butang iPhone yang rosak, kemudian untuk membuatnya tahan lama, anda harus membaca artikel Jaka berikut:

LIHAT ARTIKEL

Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan