7 Ciri-ciri WA Diketuk dan Cara Mengatasinya, Awas Bahaya Penggodam!

Jenayah kerana WhatsApp yang diretas kini semakin marak. Ayuh, ketahui ciri-ciri WA yang diketuk dan bagaimana mengatasinya dengan mudah, cari di sini!

Adakah anda bingung mengapa tiba - tiba sembang WhatsApp yang masuk tidak mempunyai pemberitahuan ? Atau adakah anda ingin tahu mengapa anda tidak dapat menggunakan Web WhatsApp di PC atau komputer riba?

Sebagai aplikasi sembang yang popular, Jaka pasti mempunyai banyak perkara peribadi dan dokumen sulit di dalamnya, geng.

Dengan meningkatnya jenayah siber (jenayah siber), kini semakin banyak kes WhatsApp diretas yang boleh menyasarkan sesiapa sahaja. Anda mungkin salah satunya!

Yang pasti, anda boleh terlebih dahulu memeriksa ciri-ciri WA yang diketuk dan bagaimana mengatasinya dengan mudah yang telah diringkaskan oleh Jaka di bawah.

 • Akaun Web WhatsApp (WA Web) Aktif pada Peranti Lain
 • Akaun WhatsApp di Log Keluar Telefon Sendiri
 • Ciri WA yang Disadap Lain ...
 • Bahaya & Penyelesaian Bagaimana Menangani Akaun WA yang Diketuk, Biarkan Lebih Berjaga!
 • Video: Tetap berjaga-jaga! Ini Ternyata Tanda Telefon Pintar Dilanggar dan Diretas oleh Orang Lain
 • Inilah Koleksi Karakteristik WA yang Diketahui Yang Anda Boleh Ketahui Dengan Mudah!

  Banyak kaedah digunakan oleh penggodam atau perampas untuk mengetuk akaun WhatsApp anda. Seperti menggunakan WA Web, menggunakan rangkaian WiFi, atau perisian hasad dan aplikasi tertentu.

  Sudah tentu anda tidak mahu mesej WhatsApp yang bersifat peribadi dimakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Atau bahkan akaun WA anda digunakan untuk tindakan jenayah.

  Untuk kali ini Jaka telah meringkaskan ciri-ciri WA diketuk dan bagaimana mengetahui bahawa anda boleh melakukan sendiri, geng.

  1. Sembang WA Membaca Secara Automatik

  Cara pertama untuk mengetahui bahawa WA diketuk ialah anda telah melihat sesuatu yang aneh berlaku pada akaun WhatsApp anda, geng.

  Pernahkah anda merasakan anda menemui sembang yang telah dibaca , tetapi anda merasakan anda belum membuka atau membaca sembang tersebut?

  Sekiranya demikian, itu adalah salah satu ciri WA yang digodam. Dengan kata lain, ada orang yang membuka dan membaca sembang tersebut.

  Mungkin orang itu mempunyai akses ke telefon pintar anda ketika anda tidak sedar atau bahkan mengetuk dari jauh.

  2. Akaun Web WhatsApp (WA Web) Aktif pada Peranti Lain

  Satu lagi ciri WhatsApp yang disadap ialah Web WhatsApp aktif (WA Web) pada peranti lain , selain komputer atau komputer riba yang boleh anda akses.

  Mungkin anda tidak menggunakan Web WhatsApp di PC atau komputer riba, tetapi lihat pemberitahuan bahawa akaun anda aktif. Untuk memeriksanya, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp kemudian pergi ke tetapan ikon tiga titik di kanan atas dan pilih pilihan Web WhatsApp .
  • Langkah 2: Di halaman ini, anda akan mengetahui maklumat mengenai peranti WhatsApp Web yang diaktifkan seperti yang ditunjukkan di bawah. Anda juga dapat melihat status WA Web di bar pemberitahuan, geng.

  3. Akaun WhatsApp di Telefon Pintar Log Keluar Sendiri

  Kadang-kadang aplikasi WhatsApp keluar dengan sendirinya tanpa anda sedari ia sering diabaikan dan hanya dianggap mudah.

  WhatsApp yang tiba-tiba log keluar sendiri boleh anda fikirkan sebagai aplikasi yang baru sahaja crash, bukan?

  Jadi, WA yang sering dipaksa untuk menutup dan keluar secara tiba-tiba, boleh menjadi salah satu ciri akaun WA yang ditoreh oleh pihak lain.

  Mungkin akaun WhatsApp dibuka pada peranti telefon pintar lain , jadi WhatsApp akan log keluar sendiri dan anda tidak boleh log masuk lagi.

  Sehingga kini, WhatsApp tidak menyokong mod untuk mengaktifkan 1 nombor WA pada 2 peranti telefon pintar yang berbeza.

  Tetapi satu-satunya cara untuk log masuk WA adalah dengan mengesahkan kod OTP . Sekiranya akaun tiba-tiba log keluar sendiri, kemungkinan penggodam juga mengetuk nombor telefon anda, anda tahu!

  Ciri WA yang Disadap Lain ...

  4. Suhu Telefon Pintar Meningkat

  Sekiranya telefon pintar anda tiba-tiba mengalami kenaikan suhu yang tidak wajar atau istilah HP terlalu panas , anda mungkin mengalami WhatsApp yang digodam, geng!

  Sebabnya, kerana beberapa penggodam mungkin menggunakan kaedah untuk menyeludup aplikasi, virus, atau perisian hasad ke dalam telefon pintar untuk mengintip aktiviti anda.

  Ini boleh berlaku, misalnya ketika anda memuat turun gambar, fail, atau mengklik pautan dengan sumber yang tidak jelas.

  Aplikasi, virus, atau perisian hasad tentu akan berjalan di latar belakang dan membuat prestasi meningkat dan menjadikan telefon pintar menjadi cepat panas.

  5. Penggunaan Bateri Boros

  Pernah mengalami bateri telefon pintar yang tiba-tiba berkurang secara aneh? Ini adalah salah satu tanda WhatsApp diserang, anda tahu.

  Sama seperti sebelumnya, penggunaan bateri yang boros disebabkan oleh aplikasi yang mencurigakan, virus dan malware yang berjalan di latar belakang sehingga anda tidak tahu.

  Sekiranya anda menghadapi masalah dengan bateri telefon pintar jatuh secara tiba-tiba, cuba putuskan sambungan internet dan mulakan semula telefon bimbit anda untuk menyelesaikannya.

  6. Penggunaan Internet yang tidak normal

  Rasa bahawa pakej internet anda habis lebih cepat daripada biasa, walaupun anda menggunakannya secara normal? Mungkin WhatsApp anda juga dirampas.

  Untuk mengetahui bagaimana WA diketuk dari jauh dengan kaedah ini, anda dapat dengan mudah memeriksa penggunaan data internet di telefon pintar anda.

  Tidak perlu memasang aplikasi untuk melacak penggunaan data yang sebenarnya mencurigakan, Anda dapat mengaksesnya di menu Tetapan> Wayarles & Jaringan> Penggunaan Data .

  Dengan cara ini anda dapat mengetahui aplikasi mana yang menggunakan data internet dan WiFi, yang juga dapat anda lacak setiap hari hingga bulanan.

  7. Bunyi Bunyi Ketika Telefon WA

  WhatsApp kini dilengkapi dengan ciri panggilan suara dan panggilan video, di mana ini juga dapat digunakan sebagai jurang penggodam untuk melakukan penyadaran.

  Salah satu ciri WA yang diketengahkan melalui ciri ini ialah kebisingan ketika anda sedang membuat panggilan.

  Macam mana boleh jadi? Sebabnya mudah, kerana ada aplikasi mata-mata yang digunakan untuk merakam percakapan anda ketika menelepon.

  Setelah merakam panggilan, maka penggodam akan mengumpulkan data, geng. Berhati-hatilah ketika mencari ciri seperti ini, ya!

  Bahaya & Penyelesaian Bagaimana Menangani Akaun WA yang Diketuk, Biarkan Lebih Berjaga!

  Akaun WhatsApp yang digodam pastinya akan menyebabkan banyak kerugian bagi anda yang disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, seperti:

  • Sekiranya hanya untuk bersenang-senang, sembang peribadi dan sensitif boleh dimakan oleh orang lain. Terutama jika mengandung aib, senjata itu tidak bertanggungjawab untuk memeras mangsa.
  • Digunakan untuk menghantar sembang spam WA yang mungkin mengandungi maklumat palsu (tipuan) yang bertujuan untuk memprovokasi orang lain yang menerimanya.
  • Keselamatan data penting , seperti e-mel, kata laluan, dan data perbankan yang mungkin dicuri untuk meraih keuntungan.

  Bagi anda yang belum atau mungkin sudah mengetahui ciri-ciri WA yang diketuk seperti di atas, sebenarnya ada beberapa langkah pencegahan dan cara mengatasi WA yang boleh anda lakukan.

  Terdapat sekurang-kurangnya lima kaedah yang boleh anda lakukan, di sini. Ada apa-apa? Lihat ulasan mengenai perkara-perkara seperti berikut.

  1. Jangan Gunakan WiFi Awam

  Cara pertama untuk mengatasi WA adalah dengan tidak menggunakan WiFi awam di tempat awam jika tidak dalam keadaan kecemasan. Kenapa?

  Kerana WiFi awam tentu saja siap untuk mengaksesnya dan rentan dan berbahaya terhadap serangan siber. Terutama jika anda menggunakannya untuk mengakses maklumat peribadi, seperti WhatsApp.

  2. Ketatkan Sistem Keselamatan pada Telefon Pintar

  Tidak mustahil jika penggodam WhatsApp adalah orang terdekat anda, misalnya rakan atau rakan sekerja, geng.

  Agar WA tidak digodam dengan mudah, jangan berikan akses WhatsApp kepada orang lain. Di sini anda boleh memperketat sistem keselamatan telefon pintar dengan mengaktifkan kata laluan.

  Kata laluan di sini adalah kunci keselamatan telefon bimbit dengan alternatif lain dalam bentuk cap jari, PIN, atau corak. Dan juga kunci WhatsApp dengan aplikasi kunci WA untuk meningkatkan keselamatan.

  3. Elakkan menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk WhatsApp

  Kini terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang tersedia untuk WhatsApp. Di sini Jaka membahagikannya kepada dua kategori, iaitu aplikasi sokongan WhatsApp dan aplikasi WhatsApp MOD.

  Pertama, aplikasi sokongan WhatsApp mungkin merupakan salah satu jurang penggodam untuk mencuri data pengguna di akaun WhatsApp. Contohnya aplikasi pembuat pelekat WA ke aplikasi perakam telefon.

  Kedua, ada aplikasi WhatsApp MOD yang pastinya mencurigakan dan mungkin ada beberapa malware yang boleh mencuri data anda.

  Di tengah-tengah semua kelebihan dan keistimewaan aplikasi WA MOD, lebih baik anda menggunakan aplikasi rasmi ya, geng!

  4. Aktifkan Tetapan Pengesahan 2 Langkah

  Inilah yang sering dilupakan oleh orang awam ketika menggunakan aplikasi WhatsApp di telefon pintar mereka.

  Dengan mengaktifkan ciri pengesahan dua langkah atau pengesahan 2 langkah , ini pasti menyukarkan penggodam masuk ke akaun anda, geng.

  Untuk cara mengamankan WhatsApp daripada diketuk menggunakan ciri terbina dalam ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah seperti berikut.

  • Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp , kemudian ketuk ikon tiga titik di kanan atas dan pilih menu Tetapan .
  • Langkah 2: Kemudian pilih pilihan Akaun dan pilih pilihan pengesahan Dua Langkah .
  • Langkah 3: Aktifkan ciri pengesahan Dua Langkah dengan mengetuk butang Aktifkan dan ikuti langkah seterusnya seperti memasukkan PIN dan e-mel pemulihan anda.

  5. Log Keluar Rutin Web WhatsApp

  Seperti yang dinyatakan Jaka di atas, salah satu ciri WA yang dirampas dari jauh adalah adanya aktiviti mencurigakan menggunakan perkhidmatan Web WhatsApp.

  Cara untuk menghentikan WA diketuk menggunakan WhatsApp Web adalah dengan keluar secara rutin dengan cara berikut.

  • Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp kemudian ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas dan pilih pilihan Web WhatsApp .
  • Langkah 2: Untuk melumpuhkannya, yang perlu anda lakukan ialah memilih pilihan Log keluar dari semua peranti> Log keluar . Akaun WhatsApp secara automatik akan keluar dari peranti yang ada dalam senarai.

  Video: Tetap berjaga-jaga! Rupa-rupanya Tanda-Tanda Telefon Pintar Ini Di-Bug dan Diretas oleh Orang Lain

  Itulah beberapa ciri WA yang diketuk dan bagaimana mengatasinya bagi anda yang telah terkena dan bagaimana menghalangnya daripada mengelakkan perkara yang tidak diingini.

  Sekali lagi Jaka mengingatkan anda untuk sentiasa berjaga-jaga dan menjaga semua maklumat penting pada telefon pintar anda, geng. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Naufaludin Ismail .

  Artikel Berkaitan