Cara Memperpanjang Masa Aktif Smartfren 2020 Terkini, Lompat 1 Tahun!

Adakah anda ingin tahu bagaimana memanjangkan tempoh aktif Smartfren hingga satu tahun tanpa perlu membeli kredit? Lihat artikel Jaka penuh!

Tempoh sah kad Smartfren anda akan habis tetapi tidak tahu bagaimana untuk memanjangkannya? Takut bahawa nombor cantik anda akan hangus?

Salah satu perkara yang paling penting mengenai nombor adalah tempoh aktif nombor. Sekiranya anda melepasi, nombor anda akan hilang.

Atas sebab ini, kali ini Jaka akan memberi anda kaedah termudah dan berkesan untuk memanjangkan tempoh aktif Smarfren !

 • Melalui Kod Dail
 • Melalui Panggilan Suara
 • Melalui Aplikasi MySmartfren
 • Melalui Laman Web
 • Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Smartfren
  • Dengan Membeli Kredit
  • Tiada Topup
 • Cara Periksa Tempoh Aktif Smartfren

  Sebelum memanjangkan tempoh aktif Smarfren, anda mesti tahu berapa lama, geng. Sekiranya misalnya, durasinya masih panjang, tidak perlu diperpanjang.

  Sekurang-kurangnya, ada lima cara untuk memeriksa tempoh aktif Smartfren anda . Ada apa-apa?

  Melalui SMS

  Cara pertama adalah melalui SMS . Anda hanya log masuk ke aplikasi Mesej atau Mesej , dan kemudian buat SMS baru.

  Pada lajur nombor, masukkan 999 . Kemudian, taipkan cek CHECK atau CHECK . Kemudian, anda akan mendapat SMS balasan dalam bentuk maklumat kredit yang tinggal dan tarikh kuat kuasa sehingga bila.

  Melalui Kod Dail

  Selain melalui SMS, anda juga dapat menggunakan kod dail yang tidak kurang mudah. Caranya, buka Telefon atau Telefon .

  Kemudian, taipkan nombor * 999 # dan tekan butang telefon. Kemudian, pop timbul akan muncul yang mengandungi baki kredit dan berapa lama ia akan berkuat kuasa.

  Melalui Panggilan Suara

  Sekiranya anda ingin mendengar suara perkhidmatan pelanggan, anda boleh memeriksa tempoh aktif Smartfren anda melalui panggilan suara.

  Caranya, hubungi 999 dan dengar arahannya. Untuk mengetahui baki kredit dan tempoh aktif, tekan nombor 1 . Selepas itu, tutup telefon untuk menamatkan perbualan.

  Melalui Aplikasi MySmartfren

  Smartfren mempunyai aplikasi lanjutan yang disebut MySmartfren . Dengan aplikasi ini, anda boleh melakukan apa sahaja seperti membeli bungkusan dan memeriksa maklumat nombor anda.

  Anda juga boleh menyemak tempoh aktif Smartfren tanpa had dalam aplikasi ini. Caranya, buka aplikasi MySmartfren. Kemudian, tekan butang profil di sudut kiri atas .

  Di bawah nombor anda, terdapat penulisan aktif sehingga tarikh tertentu. Sekiranya anda tidak mempunyai aplikasi ini, anda boleh memuat turun aplikasi secara percuma melalui pautan di bawah:

  Produktiviti Aplikasi Smartfren MUAT TURUN

  Melalui Laman Web

  Cara mengetahui tempoh aktif Smartfren terakhir anda adalah melalui laman web my.smartfren.com . Kaedahnya juga sangat mudah.

  Anda hanya perlu log masuk menggunakan akaun Smartfren anda . Setelah berjaya log masuk, anda akan segera mengetahui tempoh aktif anda di menu utama.

  Cara Memanjangkan Tempoh Aktif Smartfren

  Setelah mengetahui cara memeriksa tempoh aktif nombor Smartfren, sekarang Jaka akan memberitahu anda cara memanjangkan tempoh aktif Smartfren.

  Terdapat sekurang-kurangnya dua cara yang boleh anda gunakan, iaitu dengan membeli kredit dan mengaktifkan pakej Connex Evo.

  Dengan Membeli Kredit

  Kaedah termudah untuk melanjutkan tempoh aktif Smartfren adalah membeli kredit. Tetapi anda perlu ingat bahawa lanjutan tempoh aktif tidak terkumpul .

  Contohnya anda membeli 25 ribu denyutan dan mendapat tempoh aktif 30 hari. Kemudian keesokan harinya anda membeli kredit 5 ribu dengan tempoh aktif 7 hari.

  Tempoh aktif anda tidak semestinya menjadi 37 hari, geng, tetapi tempoh aktif terpanjang (30 hari).

  Tidak ada cara untuk membeli tempoh aktif Smartfren dengan kredit atau meningkatkan pemindahan kredit Smartfren dari rakan. Jadi, kaedahnya adalah dengan membeli kredit.

  Anda perlu tahu bahawa perbezaan nominal juga berbeza dengan tempoh aktif Smartfren. Anda dapat melihat perinciannya melalui jadual di bawah:

  Kredit NominalTempoh Aktif Ditambah
  Rp5,000 7 hari
  Rp10,000 15 hari
  Rp 20,000 30 hari
  Rp 25,000 30 hari
  50,000 60 hari
  IDR 60,000 75 hari
  100,000 120 hari
  Rp150,000 150 hari
  200,000 150 hari
  IDR 300,000 180 hari
  IDR 500,000 240 hari
  Rp1,000,000 360 hari

  Tiada Topup

  Bagaimana jika anda ingin melanjutkan tempoh aktif apabila anda tidak mempunyai wang untuk membeli kredit? Ada jalan, geng!

  Namun, Jaka memberi amaran kepada anda untuk lebih berhati-hati ketika menggunakan kaedah ini . Sekiranya tidak, kredit dan kuota anda akan hilang.

  Jadi, bagaimana caranya?

  Langkah 1 - Daftar Pakej Connex Evo

  Pertama, buka Mesej atau Mesej di HP-mu, dan kemudian buat SMS baru. Di lajur nombor, masukkan nombor 123 . Kemudian, taipkan mesej CONNEX EVO untuk melanggan pakej tersebut.

  Bagi anda yang tidak tahu, pakej ini adalah pakej internet yang secara automatik akan menukar kredit kami menjadi kuota .

  Sekiranya anda ingin mendaftar untuk pakej ini hanya untuk melanjutkan tempoh aktif, pastikan anda tidak terdaftar dalam pakej apa pun atau mempunyai kredit .

  Langkah 2 - Periksa Tempoh Aktif

  Selanjutnya, anda boleh memeriksa tempoh aktif melalui kaedah Jaka yang disebutkan di atas. Sekiranya berjaya, maka anda akan mendapat bilangan aktif Smarfren selama 1 tahun secara percuma.

  Seperti yang anda lihat dari ilustrasi di atas, tempoh aktif Jaka, yang pada mulanya hanya hingga 21 Julai 2020, berubah menjadi 22 April 2021 .

  Langkah 3 - Nyahaktifkan Pakej Connex Evo

  Pakej Connex Evo boleh dikatakan pakej internet mahal yang tidak sesuai untuk poket kebanyakan orang.

  Oleh itu, setelah tempoh aktif kami meningkat, Jaka mengesyorkan agar anda mematikan pakej ini.

  Anda harus menyahaktifkan pakej ini dengan menaip CONNEX OFF atau EVO OFF . Tetapi ketika Jaka mencuba, mesej seperti ini muncul:

  Mohon Maaf paket yang Anda pilih sudah tidak tersedia lagi. Untuk selanjutnya silahkan beli paket Volume Based via Aplikasi MySmartfren atau telp *123#

  Jaka juga cuba menghentikan bungkusan melalui aplikasi, tetapi masih tidak berjaya. Ketika meneliti, ternyata ada maklumat bahawa jenis pakej ini tidak dapat dihentikan .

  Selepas Jaka cuba bermain dengannya, satu-satunya cara untuk menghentikan pakej ini ialah HUBUNGI MATI . Walau bagaimanapun, Jaka tidak menjamin bahawa kaedah ini dapat dilakukan oleh semua orang.

  DISCLAIMER: Menggunakan cara ini memiliki risiko tinggi. Jaka tidak bertanggung jawab pada apapun yang terjadi pada nomor Smartfrenmu

  Itu adalah beberapa cara untuk memperpanjang tempoh aktif Smartfren dan cara memeriksanya. Oleh itu, anda tidak akan mengalami insiden kehilangan nombor.

  Semasa penggunaan kad Smartfren, adakah anda pernah mengalami kejadian yang tidak dapat dilupakan? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Operator atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan