Kaedah Berkesan untuk Menghilangkan Pencarian Mystart dan Adware Sejenis di Penyemak Imbas di PC anda

Pencarian Mula Saya sangat terkenal kerana sering menyerang penyemak imbas. Untuk mengatasinya, ini adalah kaedah ampuh untuk membuang Carian Mula Saya dan seumpamanya di penyemak imbas.

Bagi orang yang suka memuat turun dan memasang perisian dari internet, ada satu masalah yang sering dihadapi. Yaitu penyemak imbas secara tiba-tiba membuka Permulaan Carian saya atau enjin carian lain tanpa meminta. Ini sangat menjengkelkan dan boleh menjadikan prestasi komputer anda perlahan. Untuk mengatasinya, ini adalah kaedah ampuh untuk membuang Carian Mula Saya dan seumpamanya di penyemak imbas.

BACA JUGA
 • Ini adalah 10 Penggodam Paling Berbahaya di Dunia (Psst ... Ada Penggodam Indonesia)
 • Cara Menggunakan 68 Antivirus Serentak dalam Satu Komputer
 • Cara Menebal FlashDisk dari VIRUS dengan IMUNISASI Percuma

Kes seperti ini biasanya disebut sebagai perampasan penyiasat alias Pembajakan Penyemak Imbas . Ya, kerana apa yang diserang oleh malware adalah penyemak imbas anda. Dari penyemak imbas yang dijangkiti, perisian hasad ini juga dapat memasuki sistem, kemudian memuat turun dan memasang pelbagai perisian lain yang tidak anda perlukan secara automatik. Sekiranya anda mengalami ini, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil.

Langkah-langkah untuk menghilangkan Carian Mula Saya dari penyemak imbas anda

Cara manual

1. Nyahpasang Program Mencurigakan

Langkah pertama adalah menghapus program mencurigakan yang ada di komputer anda. Caranya adalah seperti berikut:

 • Buka Panel Kawalan di komputer anda, kemudian pilih "Program dan Ciri" .
 • Cari program dengan nama yang mencurigakan, atau program yang belum pernah dipasang sebelumnya. Kemudian klik "Nyahpasang / Ubah" di bahagian atas. Dalam langkah ini, anda mesti berjaga-jaga dalam melihat nama program dan menyahpasangnya sehingga tidak lagi muncul.

2. Tetapkan semula penyemak imbas

Langkah kedua yang boleh anda lakukan adalah menetapkan semula tetapan penyemak imbas anda. Kali ini Jaka akan memberikan contoh menggunakan Google Chrome . Ini caranya:

 • Buka "Tetapan" di menu Google Chrome di komputer anda.
 • Klik butang "Tetapkan semula tetapan" di bahagian paling bawah.
 • Tunggu sebentar sehingga tetapan penyemak imbas anda kembali normal apabila baru dipasang.

Cara automatik

Malangnya, kaedah manual di atas memerlukan ketepatan yang tinggi, proses yang rumit, dan masa yang agak lama. Sebenarnya, ia sering tidak berfungsi, kerana perisian hasad juga dapat memasuki sistem dan dapat memasangnya semula secara automatik. Jadi, supaya anda tidak repot-repot, lebih baik hanya menggunakan pembersih adware atau antivirus. Windows Defender default Windows juga sebenarnya cukup bagus dan boleh digunakan. Namun, untuk menjadikannya lebih mudah dan lebih meyakinkan, mungkin anda boleh mencuba beberapa pembersih adware dan antivirus berikut:

 1. AdwCleaner
 1. Alat Pembuangan Junkware
Thisisu Antivirus & Security Apps DOWNLOAD
 1. Avast! Antivirus percuma
 1. Anti-Virus Kaspersky

Itu adalah kaedah ampuh untuk membuang Carian Mula Saya dan sejenisnya di penyemak imbas. Sebagai langkah pencegahan dan keselamatan, anda tidak boleh memuat turun dan memasang perisian secara rawak. Mulai sekarang, anda boleh memuat turun pelbagai perisian secara percuma, sah, cepat dan selamat di laman web yang dipercayai seperti JalanTikus.com . Sekiranya anda mempunyai maklumat lain, kaedah atau pertanyaan yang lebih praktikal, sila tulis di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan