6 Laman Terbaik untuk Mempelajari Islam dan Sejarahnya | Insya Allah, Dipercayai!

Ingin mula mempelajari Islam dengan lebih mendalam termasuk sejarahnya? Berikut adalah beberapa laman web yang disyorkan untuk pembelajaran Islam yang selamat dan boleh dipercayai.

Perkembangan teknologi tidak hanya dapat digunakan untuk memenuhi urusan duniawi tetapi juga urusan akhirat, geng.

Salah satu perkara yang dapat kita lakukan melalui bantuan teknologi untuk kehidupan akhirat adalah melengkapkan diri kita dengan ilmu agama yang dapat menjadi panduan dalam kehidupan.

Nasib baik, selain aplikasi Islam, saat ini terdapat banyak laman web pembelajaran Islam yang beredar di internet. Tetapi, terdapat juga banyak laman web palsu yang membawa nama Islam, geng.

Oleh itu, anda mesti berhati-hati dan berhati-hati ketika memilih laman web yang tepat untuk dijadikan rujukan bacaan anda.

Nah, bagi anda yang ingin mempelajari lebih lanjut mengenai Islam, termasuk sejarahnya, inilah Jaka, yang memberikan cadangannya.

 • Muslimah.or.id
 • Islami.co
 • Nu.or.id
 • Islamqa.info
 • Kalamullah.com
 • Laman Terbaik untuk Pengajian Islam yang Lebih Dalam

  Sains adalah salah satu perkara penting yang akan membuka minda anda dan mengubah perspektif seseorang terhadap sesuatu.

  Bukan hanya pengetahuan umum, agama juga harus dipelajari dengan lebih mendalam, geng, sehingga tidak mudah diprovokasi.

  Nah, bagi anda yang ingin belajar mengenai sains Islam, berikut adalah beberapa cadangan laman web terbaik untuk mempelajari Islam yang telah dikumpulkan oleh Jaka dan Insya Allah, selamat dan boleh dipercayai, geng.

  1. Muslim.or.id

  Muslim.or.id adalah laman web awam yang mengandungi beribu-ribu artikel Islam yang sememangnya berguna. Laman web ini dikendalikan oleh pelajar dan alumni di Yogyakarta dan sekitarnya.

  Laman web ini menyediakan banyak pilihan artikel menarik mengenai Islam untuk dibaca termasuk mengenai sejarah Islam, kumpulan itu.

  Walaupun menggunakan gaya penulisan artikel ilmiah (penuh dalil), tetapi penggunaan bahasa yang ringan tetap akan memudahkan anda memahami setiap mesej yang ingin disampaikan oleh pengarang dalam artikel tersebut.

  Sebenarnya, bagi anda yang baru belajar mengenai Islam, artikel di laman web ini masih senang difahami, geng.

  2. Muslimah.or.id

  Hampir sama seperti sebelumnya, Muslimah.or.id adalah laman web yang memaparkan koleksi artikel ilmiah Islam yang lebih dikhaskan untuk wanita Muslim.

  Bukan hanya mengandungi kandungan yang terlalu berat tentang agama, laman web ini juga menyediakan pelbagai artikel ringan dan menarik yang membuat anda ingin membaca, geng.

  Salah satunya ialah sama ada wanita boleh memakai jaket di luar rumah.

  Jadi, bagi anda gadis yang ingin mempelajari Islam dengan lebih mendalam melalui artikel yang dibincangkan dengan bahasa dan kandungan yang menarik, Muslimah.or.id boleh menjadi cadangan yang sesuai untuk membaca.

  3. Islami.co

  Masih sama dengan laman web pembelajaran Islam yang lain, Islami.co juga menyajikan kajian atau kajian Islam asas hingga perantaraan yang boleh anda pelajari.

  Tetapi, satu perkara yang membezakan laman web ini dengan yang lain adalah Islam.co selalu bertindak balas terhadap masalah politik dan hubungannya dengan Islam.

  Seperti yang kita ketahui, isu politik di Indonesia saat ini sedang hangat dibahas.

  Supaya bagi anda generasi milenial yang berminat dengan isu-isu politik dan ingin mengetahui di mata Islam, laman web ini sesuai untuk dijadikan rujukan untuk membaca di antara kumpulan yang sibuk.

  4. Nu.or.id

  Nu.or.id adalah laman web yang cukup lengkap dalam menyediakan pilihan tema untuk artikelnya. Tema-tema ini berkisar dari ekonomi syariah, warisan, tauhid, hingga mayat.

  Laman web itu, yang dihadapi oleh beberapa wartawan dari generasi muda organisasi Islam Nahdlatul Ulama (NU), cukup aktif dalam menulis berita, menjawab permasalahan masyarakat, dan menjawab masalah Islam yang lain.

  Salah satu kelebihan laman web NU ini adalah dari segi menjawab permasalahan Islam yang selalu merujuk kepada pendapat para ulama terlebih dahulu, kemudian merujuk kepada pendapat para sahabat atau Nabi SAW.

  Walaupun kita telah diajar untuk selalu mematuhi al-Quran dan hadis, tetapi kita juga memerlukan para sarjana sebagai perantara untuk memahami kedua-duanya.

  Laman web NU Online telah menjadi portal Islam yang paling banyak dikunjungi, malah memasuki senarai ranking teratas secara nasional, anda tahu, geng.

  5. Islamqa.info

  IslamQA atau Islam Question & Jawapan adalah laman web yang memberikan maklumat mengenai Islam yang sesuai dengan pemikiran mazhab Salafi.

  Laman web ini, yang mempunyai visi untuk menjadi ensiklopedia mengenai Islam, menyediakan fatwa-fatwa yang merangkumi asas-asas asas iman, etika dan moral, sejarah Islam, dan politik Islam.

  IslamQA ditubuhkan pada tahun 1997 oleh Muhammad Al-Munajjid yang merupakan seorang sarjana dari Arab Saudi, laman web ini menjadi salah satu laman Salafi yang paling popular di dunia.

  Di samping itu, laman web ini juga terdapat dalam 16 bahasa seperti bahasa Arab, Inggeris, Cina, Indonesia, Jepun, Turki, Rusia, dan banyak lagi geng.

  6. Kalamullah.com

  Bagi anda yang lebih suka membaca artikel dalam bahasa Inggeris atau pada masa yang sama ingin belajar bahasa Inggeris, laman Kalamullah sangat sesuai untuk membuat pilihan yang lebih mendalam untuk mempelajari Islam, geng.

  Kalamullah.com adalah salah satu laman web terbaik yang berguna untuk menambahkan pengetahuan Islam yang lebih mendalam, termasuk sejarahnya.

  Menariknya, laman web ini menyediakan pilihan artikel yang disusun mengikut kategori seperti aqeedah, hadis, fatwa, artikel untuk Muslim dan wanita Muslim, untuk pemula Muslim, bahkan untuk orang bukan Islam yang anda kenal, geng.

  Di samping itu, terdapat juga artikel dengan tema keperibadian, keluarga, hati & jiwa, yang semuanya masih berdasarkan pengetahuan agama Islam.

  Tetapi sayangnya, laman web ini tidak menyediakan artikel membaca yang boleh dibaca secara langsung di laman webnya, tetapi anda mesti memuat turunnya terlebih dahulu, geng.

  Itulah beberapa laman web cadangan untuk pembelajaran Islam yang boleh menjadi rujukan bacaan anda di tengah kesibukan dan insya Allah, selamat dan dipercayai.

  Adakah anda mempunyai cadangan tapak pengajian Islam yang lain? Ayuh, tulis di ruangan komen di bawah, ya!

  Baca juga artikel menarik lain mengenai Ngabuburit dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan