15 Ciri Rahsia Facebook Yang Anda Tidak Perlu Tahu

Bagi mereka yang telah aktif bermain Facebook, Jaka akan mengkaji lebih kurang 15 ciri Facebook rahsia yang belum anda ketahui.

Tidak terasa, Facebook kini dalam perjalanan mencapai usia 15 tahun . Sebagai salah satu rangkaian sosial yang paling popular, Facebook pastinya tidak ketinggalan menawarkan pelbagai ciri menarik dan menarik untuk dinikmati oleh penggunanya.

Adakah anda tahu, wahai pengguna sekiranya terdapat banyak ciri di Facebook? Bagi anda yang telah berada di Facebook untuk hanya mengemas kini status kekeliruan atau bekas kepoin, kali ini Jaka akan memberitahu anda 15 ciri rahsia Facebook yang belum anda ketahui.

BACA JUGA
  • Cara menghantar e-mel rahsia ke semua jenis e-mel, rasakan ejen rahsia!
  • Rasa Penggodam! Kod Rahsia Ini Untuk Telefon Pintar iOS dan Android
  • 9 rahsia tersembunyi di sebalik pawagam yang belum anda ketahui

15 Ciri Rahsia Facebook Yang Tidak Anda Ketahui

1. Facebook Pantau Anda

Seperti Google , Facebook juga dapat memantau anda. Melalui aktiviti kami di Facebook seperti apa sahaja yang kami klik atau sejarah kami, Facebook akan menganalisisnya dan kemudian memberikan cadangan.

2. Matikan Ciri "Dilihat"

Satu ciri rahsia Facebook yang pasti berguna untuk anda. Bagi anda yang tidak menyukai ciri "Dilihat" di mana orang lain dapat mengetahui sama ada sembang telah dibaca oleh kami atau tidak, anda boleh mematikannya .

Dengan menggunakan pelanjutan Google Chrome yang disebut "SocialReviver" , kini orang lain tidak akan tahu sama ada anda telah membaca sembang atau tidak.

3. Blok Aplikasi

Mendaftar aplikasi secara kerap untuk program tertentu seperti kuiz? Anda dapat menyekat aplikasi ini dengan langkah-langkah berikut: Pilih "Tetapan" > Klik "Privasi" > Klik "Sekat " > Pilih "Sekat Aplikasi" > Masukkan nama aplikasi yang ingin Anda blokir.

4. Monopoli Facebook

Ternyata, cadangan atau iklan di bahagian atas laman utama kami adalah yang membayar kos iklan paling banyak. Dengan kata lain, kandungan garis masa kita dipengaruhi oleh jumlah wang .

5. Semua Boleh Diperibadikan kecuali "Jantina" dan "Foto Sampul"

Ciri rahsia Facebook yang dikelaskan sebagai penting. Semua maklumat dalam akaun Facebook anda boleh dibuat secara peribadi sehingga tidak ada yang tahu. Semua boleh kecuali dua perkara, iaitu maklumat mengenai jantina / jantina dan foto muka depan.

6. Kongsi tanpa pautan

Bagi anda yang suka dan berkongsi , itu bermaksud suka dan berkongsi artikel atau video menarik tentunya anda harus mengetahui ciri yang satu ini. Anda boleh berkongsi sebarang catatan tanpa menyertakan pautan supaya kelihatan lebih elegan .

7. Ketahui Aktiviti Penggodam

Peretasan memang berleluasa. Tidakkah anda mahu akaun Facebook anda menjadi salah seorang mangsa? Jejaki keberadaan penggodam di akaun anda dengan langkah-langkah berikut: Pilih menu "Tetapan" > pilih "Folder keselamatan" > Klik "Tempat Anda Log Masuk" .

8. Bahasa Lanun

Adakah anda mahu Facebook anda menggunakan bahasa gaya lanun ? Boleh! Anda hanya memilih bahasa "Inggeris (lanun)" . Kemudian anda boleh segera Facebook dengan kandungan yang menyeronokkan seperti "Ahoy!" atau "Kapten Aye Aye" .

9. Simpan Catatan di Facebook

Adakah anda benar-benar menyukai beberapa siaran yang anda lihat dalam garis masa? Tidak perlu risau kehilangan kerana anda boleh menyimpannya di profil anda sendiri. Cukup klik "save link" seperti pada gambar di atas.

10. Susun Berita yang Muncul di Rumah

Banyak berita palsu yang berkeliaran. Anda kini boleh menetapkan rujukan berita yang akan muncul di garis masa anda. Cukup klik "Tetapan" , kemudian tetapkan akaun yang boleh muncul di garis masa anda.

11. Ubah Tampilan / Gaya Facebook

Adakah anda bosan dengan penampilan Facebook? Anda boleh mengubahnya menjadi lebih 'rata' . Anda boleh menggunakan salah satu daripada dua pilihan pelanjutan Google Chrome , Flatbook atau Stylish.

12. Peti Masuk Tersembunyi

Peti Masuk Biasa sebenarnya sudah menjadi ciri rahsia yang tidak dapat diketahui oleh orang lain selain kita sendiri. Tetapi ternyata ada lebih banyak rahsia, peti masuk tersembunyi. Peti masuk tersembunyi terletak di lajur "Permintaan Mesej" .

13. Bahasa Berbalik

Selain lanun, anda boleh menukar bahasa di Facebook anda menjadi lebih menarik dengan bahasa terbalik atau terbalik . Kaedahnya sama dengan bahasa lanun, anda hanya memilih dan menukar bahasa seperti dalam gambar di atas. Salah satu ciri rahsia hebat Facebook , bukan?

14. Buat Pos Super Besar

Adakah anda seorang blogger yang gemar menyiarkan artikel panjang dan besar? Tidak perlu takut kerana di Facebook anda boleh menyiarkan apa sahaja dengan saiz yang sangat besar . Anda hanya pergi ke facebook.com/notes atau klik "Tulis nota" seperti pada gambar di atas.

15. Perjanjian untuk 'Pengganti Takhta' Akaun Facebook

Kita tidak tahu bila kita mati. Facebook mulia menawarkan ciri "Kontak Warisan" yang membolehkan orang lain (pemegang amanah) mengambil alih akaun kita ketika kita mati.

Itulah 15 ciri rahsia Facebook yang belum anda ketahui. Bagi anda yang telah aktif di rangkaian sosial, mempunyai Mark Zuckerberg tetapi anda baru mengetahui ciri-ciri rahsia di atas, semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Facebook atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan