WiFi bermasalah? Periksa 6 sebab ini dan bagaimana mengatasinya

Ada kalanya WiFi di telefon bimbit Android tiba-tiba tidak dapat digunakan. Nah, dalam artikel ini Jaka ingin memberitahu anda bagaimana menangani WiFi yang rosak di Android.

Wireless Fidelity atau WiFi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Dengan WiFi, kita dapat mengakses internet dengan lebih mudah, cepat, stabil dan murah. Bahkan percuma sekiranya kita menggunakan kemudahan WiFi di tempat awam seperti kafe atau perpustakaan. Jadi, pada masa ini semua jenis telefon pintar, baik telefon Android, iPhone, Telefon Windows, BlackBerry, dan sebagainya mesti mempunyai peranti dan ciri WiFi yang tersemat. Namun, ada kalanya WiFi di telefon bimbit Android tiba-tiba tidak dapat digunakan. Nah, dalam artikel ini Jaka ingin memberitahu anda bagaimana menangani WiFi yang rosak di Android.

BACA JUGA
  • Jimat Kuota Data Mudah Alih vs WiFi Ala Opera Max
  • Cara Mudah untuk Memperbaiki Masalah WiFi yang rosak pada komputer riba
  • 10 Bahaya WiFi untuk Kesihatan Manusia, Termasuk Merosakkan SPERMA!

Kerosakan WiFi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Mungkin komponen WiFi di ponsel Android Anda rusak. Namun, sebelum anda memutuskan untuk menyerahkan telefon bimbit Android anda atau tuntutan jaminan, cuba periksa terlebih dahulu sama ada WiFi di telefon Android anda benar-benar rosak atau tidak. Sekiranya masih dapat ditangani dengan cara yang mudah, jangan repot-repot untuk melayannya. Inilah langkah-langkahnya.

6 Punca WiFi Rosak di Android dan Cara Mengatasinya

Periksa WiFi pada telefon Android

Perkara pertama yang perlu diperiksa adalah tetapan WiFi pada telefon Android anda, sama ada ia aktif atau tidak. Sekiranya tidak menyala, hidupkan terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, buka tetapan telefon Android anda. Kemudian, cari WiFi, kemudian hidupkan. Ini adalah kaedah paling mudah dan paling awal untuk melakukannya. Kerana siapa tahu WiFi secara tidak sengaja memerah ketika anda bermain-main dengan telefon Android anda.

Periksa Modem WiFi

Sekiranya anda menggunakan WiFi peribadi, pastikan penghala atau modem yang anda gunakan aktif dan berfungsi. Sekiranya tidak, hidupkan terlebih dahulu. Pastikan juga anda menambah kuota kredit atau data untuk modem WiFi anda. Sekiranya anda menggunakan WiFi awam, seperti di kafe misalnya. Anda boleh bertanya kepada kerani atau pelayan sama ada WiFi dihidupkan atau tidak. Kerana WiFi mungkin mengalami gangguan.

Baca juga: Cara Mudah Memeriksa Kuota BOLT! pada telefon Android

Periksa semula kata laluan WiFi anda

Sekiranya WiFi yang anda gunakan mempunyai kata laluan, pastikan anda memasukkan kata laluan yang betul. Jangan lupa huruf besar atau susunan nombor. Sekiranya anda menggunakan WiFi awam, cuba tanya kata laluan yang betul kepada pegawai. Sebenarnya, jika dapat diperhatikan agar tidak salah.

Baca juga: Cara Mengetahui Kata Laluan WiFi di Android

Periksa Peranti Bersambung

Modem atau penghala WiFi biasanya mempunyai had maksimum pada jumlah peranti yang digunakan. Contohnya, hanya boleh berkongsi ke 10 peranti, 32 peranti dan sebagainya. Periksa dahulu sama ada penghala penuh atau tidak. Sekiranya ternyata penuh, wajar jika anda tidak dapat mengikutinya.

Periksa Menggunakan Peranti Lain

Contohnya, cuba gunakan peranti lain, seperti komputer riba atau telefon Android lain milik rakan anda. Sekiranya tidak berjaya, mungkin ada masalah dengan penghala atau modem. Tetapi jika peranti lain dapat menggunakan WiFi, ada kemungkinan telefon Android anda mengalami masalah.

Periksa keadaan WiFi pada telefon Android anda

Untuk mengetahui sama ada peranti WiFi anda berfungsi atau tidak, anda boleh menggunakan aplikasi Phone Tester . Aplikasi ini dapat mengetahui status pelbagai peranti yang ada di telefon bimbit Android anda. Cuba muat turun aplikasi terlebih dahulu di sini.

Apl Penanda Aras Miguel Torres MUAT TURUN

Anda boleh membuka aplikasi, kemudian pilih "Status WiFi". Anda akan melihat status WiFi anda berfungsi dengan baik atau tidak.

Sekiranya anda adalah pengguna HP Android jenis ASUS ZenFone , anda dapat mengikuti Cara Memeriksa Kualiti ASUS Zenfone HP Anda Tanpa Aplikasi . Cukup buka aplikasi kalkulator, kemudian ketik ".12345+" , kemudian klik butang "=" .

Pilih "WiFiBus_Test" . Tunggu proses memuatkan sebentar. Kemudian apabila kata-kata "LULUS" muncul , itu bermakna WiFi anda baik-baik saja.

Sekarang, jika semua langkah di atas telah dilakukan, dan ternyata telefon WiFi Android anda rosak, maka ia harus diperbaiki atau diservis. Sekiranya masih ada jaminan, anda boleh menuntut jaminan atau membaikinya di pusat servis rasmi. Untuk peranti ASUS, Jaka mempunyai alamat lengkap dalam artikel berikut: Adakah Peranti ASUS Anda Rosak? Ini adalah Senarai Alamat Lengkap Pusat Perkhidmatan ASUS di Indonesia .

Itulah pelbagai langkah yang boleh anda ambil ketika anda mengalami masalah dengan WiFi yang rosak di Android. Intinya adalah, anda terlebih dahulu memeriksa masalah WiFi Android anda dengan cara mudah. Hanya jika sudah pasti rosak, anda boleh menuntut jaminan atau membaikinya di pusat servis yang sah. Sekiranya anda mempunyai penyelesaian praktikal lain untuk menangani WiFi Android yang rosak, anda boleh membaginya dengan Jaka dan pembaca lain melalui ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan