Bagaimana memulihkan kenalan WhatsApp yang hilang, jangan panik!

Kenalan WhatsApp tiba-tiba dipadam atau hilang? Astaga, saya pasti panik! Tetapi, tenang sahaja! Jaka akan memberi petua bagaimana memulihkan kenalan WA yang hilang.

Sebagai salah satu aplikasi sembang yang paling popular, hampir semua pengguna telefon pintar mesti menggunakan aplikasi WhatsApp.

Populariti WA juga menjadikan hampir semua orang di sekitar anda menggunakan aplikasi ini sehingga anda mempunyai banyak kenalan di telefon bimbit anda.

Anda juga mesti menyimpan kenalan WhatsApp untuk orang yang anda anggap penting, seperti keluarga, teman wanita, bekas, dan atasan di pejabat.

Tetapi, apa yang berlaku sekiranya kenalan WhatsApp hilang atau dihapuskan? Sebenarnya, anda baru hendak menghubungi orang itu. Ia mesti segera panik!

Tenang saja, geng! Kerana, Jaka mempunyai cara untuk memulihkan kenalan WA yang hilang di telefon bimbitnya sehingga anda dapat kembali menghubungi orang itu. Ingin tahu, bukan?

 • Cara memulihkan kenalan WA dengan menukar kebenaran
 • Cara Memulihkan Kenalan WA dengan Penyegerakan Gmail
 • Cara Memulihkan Kenalan WhatsApp yang Dihapus
 • Cara memulihkan kenalan WhatsApp yang hilang

  Tidak sedikit kes yang berlaku pada pengguna WhatsApp, misalnya tiba-tiba kehilangan sebahagian atau semua kenalan dalam aplikasi.

  Tetapi tidak perlu panik, anda boleh mengatasinya dengan mengikuti cara memulihkan kenalan WhatsApp yang hilang atau dipadam di bawah! Semak!

  1. Cara Memulihkan Kenalan WA dengan Mengeluarkan Cache

  Cara pertama adalah membersihkan cache pada telefon bimbit. Anda boleh menggunakan kaedah ini apabila kenalan anda di WhatsApp hilang secara tiba-tiba. Inilah langkahnya.

  - Langkah 1: Buka menu Tetapan pada HP. Terus pilih Aplikasi , kemudian pilih aplikasi WhatsApp .

  - Langkah 2: Pilih Storan . Anda juga dapat segera menghapus cache WA dengan menekan butang Clear Cache .

  Setelah mengosongkan cache, anda boleh memulakan semula telefon pintar dan melihat apakah kenalan WhatsApp yang hilang muncul lagi.

  2. Cara Memulihkan Kenalan WA dengan Mengubah Kebenaran

  Kaedah ini sebenarnya merupakan langkah pencegahan untuk mengelakkan kenalan WhatsApp hilang atau dihapuskan pada bila-bila masa. Ini caranya:

  - Langkah 1: Pergi ke menu Tetapan . Pilih pilihan Aplikasi , kemudian pilih aplikasi WhatsApp .

  - Langkah 2: Klik menu Permissions , kemudian aktifkan tab Kenalan sehingga ikon di sebelah kanan berwarna hijau.

  Selepas itu, kenalan WhatsApp anda akan selamat kerana anda telah memberi kebenaran kepada aplikasi WhatsApp untuk mengakses kenalan anda.

  3. Cara Memulihkan Kenalan WA dengan Penyegerakan Gmail

  Cara ketiga adalah menyegerakkan akaun Gmail supaya kenalan di Gmail akan dihubungkan terus ke kenalan di WhatsApp.

  - Langkah 1: Buka kenalan pada telefon pintar anda, kemudian pilih ikon tiga titik di kanan atas. Terus pilih Import / eksport .

  - Langkah 2: Terus mengeksport kenalan yang ada di telefon bimbit anda untuk menyalinnya terus ke kenalan di Gmail nanti.

  Sekiranya ia disegerakkan, tidak mungkin kenalan di WhatsApp anda hilang, geng.

  Cara Memulihkan Kenalan WhatsApp yang Dihapus

  Selain hilang, kenalan WhatsApp dapat dihapus kerana pelbagai perkara, misalnya dihapus oleh seseorang yang menggodam WA anda, atau kerana kecuaian anda sendiri.

  Kemudian, bagaimana memulihkan kenalan yang dihapuskan di WhatsApp? Ingin tahu? Ayuh, pertimbangkan penjelasan berikut!

  - Langkah 1: Pertama, anda mesti memasang aplikasi Recover Deleted Contacts terlebih dahulu, geng ..

  - Langkah 2: Selepas pemasangan, buka aplikasi Recover Deleted Contacts. Kemudian, klik pada tab Dihapus tepat di sebelah tab Semua .

  - Langkah 3: Pada tab Dihapus, anda akan melihat kenalan WhatsApp anda yang dihapuskan . Untuk memulihkannya, anda cukup menekan nama kenalan.

  - Langkah 4: Selesaikan. Kenalan WhatsApp yang dipadam akan muncul semula, geng.

  Ia mudah, bukan? Tetapi perlu diingat, cara yang anda mahukan tidak akan berfungsi untuk memulihkan kenalan WA yang telah lama dihapus .

  Kerana, kenalan WhatsApp yang telah lama dihapus tidak akan muncul di tab Dihapus dalam aplikasi ini sehingga anda tidak dapat memulihkannya.

  Untuk itu, pastikan anda segera mencuba untuk memulihkan kenalan WA yang telah dipadam ini sebaik sahaja anda menyedari bahawa nombor itu memang telah dihapus, geng.

  Sekarang, itulah cara memulihkan kenalan WhatsApp yang hilang atau dihapus di telefon bimbit . Kaedah ini juga dapat dilakukan dengan mudah.

  Dengan cara itu, anda tidak perlu takut lagi bahawa anda tidak dapat menghubungi rakan WA anda kerana walaupun kenalan itu hilang, anda dapat segera mengembalikannya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan