7 Film Ari Irham yang Wajib Kamu Tonton, Dijamin Meleleh!

Siapa sih yang nggak familiar dengan Ari Irham? Aktor muda ini sudah sering membintangi sinetron dan film, misalnya pada daftar film Ari Irham berikut ini.

Siapa sih yang nggak kenal sosok Ari Irham? DJ sekaligus aktor muda berbakat yang kini tengah naik daun ini memang menjadi idola banyak orang, terutama kaum hawa.

Bukan cuma karena parasnya yang menawan, ia juga diidolakan banyak perempuan karena segudang bakat yang ia miliki. Mulai dari bermusik sebagai DJ, menulis novel, hingga bermain film.

Bercakap mengenai filem, adakah anda tahu bahawa Ari telah membintangi banyak filem pilihan? Jangan sampai saya ingin tahu, pertimbangkan tujuh filem Ari Irham terbaik berikut .

 • Janji (2017)
 • Generasi Micin vs Kevin (2018)
 • Filem Ari Irham lain ...
 • Filem Ari Irham Terbaik & Terkini 2020

  Pelakon muda berbakat ini yang dilahirkan pada tahun 2001 rupanya telah membintangi pelbagai judul filem dengan pelbagai peranan yang dimainkannya, mulai dari pelakon sokongan hingga pemeran utama.

  Biar saya tidak ingin tahu, berikut adalah 7 filem yang dibintangi Ari Irham yang dapat ditonton di pelbagai laman menonton filem Indonesia. Dengar, mari kita pergi!

  1. I Love U dari 38,000 Kaki (2016)

  Ari Irham memulakan kerjayanya sebagai pelakon kanak-kanak dalam filem Indonesia terbaik berjudul I Love You From 38,000 Feet . Filem ini juga dibintangi oleh Michelle Ziudith dan Rizky Nazar.

  ILY 38,000 Ftd berangkat dari kisah benar, iaitu tragedi nahas pesawat AirAsia pada 28 Disember 2014 yang turut mengorbankan seorang pramugari bernama Khairunnisa Haidar Fauzi.

  Filem ini mengisahkan tentang orang muda yang jatuh cinta. Dia adalah Aletta (Michelle Ziudith), seorang gadis berusia 18 tahun yang memutuskan untuk melarikan diri dari rumah dan pergi ke Bali.

  TajukSaya Suka U dari 38,000 Kaki
  Menayangkan 5 Julai 2016
  Jangka masa 1 jam 30 minit
  Pengeluaran Filem Skrin, Gambar Warisan
  Pengarah Asep Kusnidar
  Pelakon Michelle Ziudith


  Tanta Ginting

  Genre Drama, Roman

  2. Janji (2017)

  Ari Irham dalam filem romantis Indonesia berjudul Janji sedang bermain cameo. Selain Ari, filem ini juga dibintangi oleh Dimas Anggara, Amanda Rawles dan Mikha Tambayong.

  Janji bertolak dari premis unik, iaitu mengenai kehidupan anak-anak pesantren yang sebelumnya introvert, kemudian mengalami perubahan setelah melakukan perjalanan di Eropah.

  Seperti judulnya, filem ini juga mengisahkan tentang janji cinta yang mesti ditunaikan. Tetapi, semuanya menjadi rumit apabila mereka bertemu lagi dalam situasi yang berbeza, geng.

  TajukJanji
  Menayangkan 5 Januari 2017
  Jangka masa 1 jam 50 minit
  Pengeluaran Filem Skrin, Gambar Warisan
  Pengarah Asep Kusnidar
  Pelakon Dimas Anggara


  Mikha Tambayong

  Genre Drama, Romantik

  3. Penjanaan Micin vs Kevin (2018)

  Filem bertajuk Generation Micin vs. Kevin juga merupakan salah satu filem yang dilakonkan oleh Ari Irham. Dalam filem ini, Ari melakonkan watak Aldo.

  Generasi Micin menceritakan tiga peralihan keluarga Cina, bermula dari era orde baru, kemudian memasuki era reformasi, ke generasi yang bebas melakukan apa sahaja.

  Dirilis pada tahun 2018, filem ini, yang dibintangi Ari Irham, juga menyoroti kehidupan Generasi Z dan membuktikan bahawa generasi ini tidak seperti yang dibayangkan oleh micin.

  TajukPenjanaan mikin
  Menayangkan 18 Oktober 2018
  Jangka masa 1 jam 28 minit
  Pengeluaran PT. Kharisma Starvision Plus
  Pengarah Subuh Nugros
  Pelakon Kevin Anggara


  Ari Irham

  Genre Drama, Komedi

  Filem Ari Irham lain ...

  4. Setelah Bertemu dengan Anda (2019)

  Genre drama romantik Ari Irham dan Yoriko Angeline berkisar pada lelaki playboy yang dicabar oleh genunya untuk mempunyai teman wanita.

  Cool, After Met You adalah sebuah filem yang diadaptasi dari novel laris karya pelakon utama, Ari Irham. Filem ini juga berdasarkan novel keduanya dengan nama yang sama.

  Bukan itu sahaja, Original Sound Track atau OST filem ini, berjudul After Met You , sebenarnya dinyanyikan oleh dua pelakon utama, Ari dan Yoriko. Salut!

  TajukSetelah Berjumpa dengan Anda
  Menayangkan 10 Januari 2019
  Jangka masa 1 jam 47 minit
  Pengeluaran Gambar RA, Gambar Mega Pilar
  Pengarah Patrick Effendy
  Pelakon Ari Irham


  Naufan Raid Azka

  Genre Drama, Romantik

  5. Terlalu Kacak (2019)

  Too Handsome adalah salah satu filem Ir Irham 2019 berdasarkan webtoon dengan nama yang sama. Dalam filem ini, dia memerankan seorang budak lelaki bernama Mas Kulin.

  Dalam filem komedi Indonesia ini, Kulin tidak mahu ke sekolah biasa kerana dia mempunyai wajah yang terlalu tampan. Penampilannya yang baik juga mencetuskan rusuhan jika dia berada di luar rumah.

  Ini membuat keluarganya risau, terutama ibu bapanya, iaitu Mr. Archewe dan Puan Suk. Mereka juga menyusun rancangan untuk memasukkan Kulin ke sekolah khusus lelaki, Horridson High School.

  TajukTerlalu kacak
  Menayangkan 31 Januari 2019
  Jangka masa 1 jam 46 minit
  Pengeluaran Gambar Visinema
  Pengarah Sabrina Rochelle Kalangie
  Pelakon Ari Irham


  Rachel Amanda

  Genre Drama, Komedi

  6. Ratu Seni Hitam (2019)

  Salah satu filem terbaru Ari Irham adalah reboot filem seram terbaik Indonesia dengan nama yang sama yang dilancarkan pada tahun 1981 dan dimainkan oleh Suzzanna, kumpulan itu.

  The Black Arts Queen menjadi peluang baru bagi Ari Irham untuk membintangi filem genre seram. Filem ini adalah filem seram pertamanya dan dia dipilih untuk melakonkan watak Sandi.

  Filem ini mengisahkan seorang wanita bernama Murni yang dilemparkan ke tebing kerana dituduh sebagai punca kekacauan di sebuah kampung. Tetapi, seorang dukun menyelamatkannya dan membekalkannya dengan ilmu hitam.

  TajukRatu Seni Gelap
  Menayangkan 7 November 2019
  Jangka masa 1 jam 39 minit
  Pengeluaran Filem Rapi, Media Langit
  Pengarah Kimo Stamboel
  Pelakon Ario Bayu


  Ari Irham

  Genre Seram, misteri

  7. Generasi 90an: Melancholia (2020)

  Dalam filem terbaru Indonesia ini, Ari Irham berperanan sebagai Abby, anak bongsu yang mengalami kemurungan kerana kehilangan adiknya dalam nahas kapal terbang.

  Filem Ari Irham 2020 mengisahkan sebuah keluarga yang mesti menghadapi kenyataan bahawa salah seorang ahlinya sudah tiada. Jadi, filem ini pasti mengandungi bawang.

  Di samping itu, Generasi 90-an: Melankolia juga mengajar penonton tentang proses menghantar orang yang disayangi. Sebelum menonton filem ini, jangan lupa sediakan tisu!

  TajukGenerasi 90an: Melancholia
  Menayangkan TBA
  Jangka masa -
  Pengeluaran Gambar Visinema
  Pengarah M. Irfan Ramli
  Pelakon Ari Irham


  Taskya Namya

  Genre Drama

  Itulah filem Ari Irham ketujuh terbaik dan terbaru yang mesti anda tonton, geng. Walaupun hanya berperanan sebagai pendukung dalam beberapa filem, tetapi lakonannya tetap wajar dihargai.

  Selain membintangi pelbagai judul filem, terdapat juga beberapa sinetron yang dimainkan Ari Irham bersama pelakon muda lain, seperti Aisyah Aqilah.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan