15 Drama & Filem Kerajaan Terbaik pada tahun 2020, Anda mesti Tonton!

Adakah anda mencari kerajaan drama dan filem Korea yang bagus? Lihat cadangan drama & filem kerajaan Korea terbaru serta yang terbaik dari Jaka di bawah.

Adakah anda bosan menonton filem dan drama Korea dengan tema cinta? Ingin menonton filem Korea dengan tema unik seperti kerajaan dan rampasan tetapi tidak tahu mana yang bagus?

Bukan hanya terkenal dengan lagu-lagu K-Popnya yang keren, Korea Selatan juga terkenal dengan drama dan filemnya yang mempunyai kisah menarik. Ditambah dengan pelakon yang tampan dan cantik.

Di antara banyak genre filem yang ada, drama dan filem kerajaan Korea telah menjadi salah satu genre kegemaran banyak orang. Tidak hanya mempunyai cerita yang menarik, tetapi juga mempunyai paparan watak yang khas.

Kali ini, Jaka ada cadangan untuk anda yang ingin menonton drama dan filem Korea terbaik. Mari, lihat yang berikut dengan lengkap!

 • Kingdom Musim 2 (2020)
 • Pencinta Bulan: Scarlet Heart Ryeo (2016)
 • Drama Diraja Korea Yang Terbaru & Terbaik ...
 • Filem Korea yang Disarankan Terbaru dan Terbaik 2020
  • Berleluasa (2018)
  • Pertempuran Besar (2018)
  • Bilah Darah (2010)
  • Filem Diraja Korea Terbaru & Terbaik ...
 • Cadangan Drama Diraja Korea Terkini & Terbaik 2020

  Bukan hanya drama komedi romantis Korea yang sangat digemari penonton, drama diraja Korea juga menawarkan kisah yang tidak kalah menarik dan menggembirakan anda untuk mengikuti kisah yang anda ketahui.

  Oleh itu, bukannya bingung ingin menonton Royal Drakor mana yang terbaik, di sini Jaka mempunyai cadangan untuk drama Diraja Korea terbaru dan terbaik 2020 yang telah mendapat penilaian tinggi di laman IMDb.

  Ingin mengetahui apa-apa, berikut adalah senarai yang mesti anda tonton!

  1. The King: Eternal Monarch (2020) - (Drama kerajaan Korea terbaik)

  Sumber gambar: ASIA DRAMA BIBLE (Raja: Eternal Monarch adalah salah satu drama kerajaan terbaru pada tahun 2020 yang mesti anda tonton).

  Cadangan pertama adalah untuk drama diraja 2020 baru berjudul The King: Eternal Monarch, yang mendapat penilaian tinggi semasa perasmiannya pada 17 April.

  Drama ini menceritakan kisah fantasi dua dimensi yang berbeza, antara Republik Korea dan kerajaan Korea yang dihubungkan melalui pintu.

  Sementara itu, Lee Gon (Lee Min Ho) adalah raja yang berusaha menutup pintu dunia selari.

  Bagi anda peminat drama Korea, yang dibintangi oleh Lee Min Ho, The King: Eternal Monarch, anda mesti menontonnya, geng!

  MaklumatRaja: Raja Abadi
  Penarafan 8.5 / 10 (IMDb)


  91% (Asianwiki.com)

  Genre Fantasi, Romantik
  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 17 April - 6 Jun 2020
  Pengarah Baek Sang-Hoon
  Pemain Lee Min Ho


  Woo Do-Hwan

  2. Kingdom Musim 2 (2020)

  Sumber gambar: Trailer Tayangan TV JoBlo (Kingdom Season 2 sesuai untuk anda yang ingin menonton drama Korea mengenai Putera Mahkota).

  Mencari drama Korea mengenai Putera Mahkota terbaik? Sekiranya ada, saksikan saja drama Korea terbaru ini yang berjudul Kingdom Season 2 , geng.

  Melanjutkan cerita dari musim sebelumnya, drama ini masih mengisahkan seorang Putera Mahkota dari dinasti Joseon bernama Lee Chang (Joo Ji Hoon) yang cuba mengungkap kebenaran atas tuduhan pengkhianatan.

  Sementara itu, konflik politik kerajaan, perebutan takhta, dan serangan zombie masih mewarnai genre drama aksi Korea ini yang pastinya sangat menarik untuk ditonton.

  MaklumatMusim Kerajaan 2
  Penarafan 8.3 / 10 (IMDb)


  75% (Asianwiki.com)

  Genre Aksi, Drama, Seram
  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 13 Mac 2020
  Pengarah Kim Sung-Hoon
  Pemain Ju Ji-hoon


  Ryoo Seung-Ryong

  3. Pencinta Bulan: Scarlet Heart Ryeo (2016)

  Berasal dari drama diraja Korea terbaik pada tahun 2016, Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo juga merupakan cadangan seterusnya yang sayang untuk anda lewatkan, geng.

  Drama Korea ini tentang kerajaan Goryeo mengisahkan seorang wanita dari abad ke-21, Go Ha Jin (Lee Ji Eun) yang kembali ke dinasti Goryeo.

  Dia terbangun di badan seorang remaja perempuan berusia 16 tahun bernama Hae Soo (IU) dan jatuh cinta dengan seorang pewaris Imperial bernama Wang Soo (Lee Joon Gi) .

  Namun, sayangnya kisah cinta mereka mesti berakhir dengan teruk apabila Hae Soo jatuh sakit dan menghembuskan nafas terakhir sebelum dia dapat bertemu dengan kekasihnya.

  Begitu baik cerita yang ditawarkan, Moon Lovers: Sarlett Heart Ryeo telah menjadi salah satu drama Korea yang semestinya mempunyai versi netizen musim 2 yang anda tahu!

  MaklumatPencinta Bulan: Scarlet Heart Ryeo
  Penarafan 8.6 / 10 (IMDb)


  93% (Asianwiki.com)

  Genre Drama, Fantasi, Sejarah
  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 29 Ogos - 1 November 2016
  Pengarah Kim Kyu-Tae
  Pemain Lee Joon Gi


  Kang Ha Neul

  Drama Diraja Korea Yang Terbaru & Terbaik ...

  4. Bulan Memeluk Matahari (2012)

  Tambahan pula, terdapat sebuah drama kerajaan Korea bernama The Moon Embracing the Sun yang menawarkan kisah tegang dan juga kisah cinta baper.

  Drama ini mengisahkan seorang Putri Mahkota Joseon, Heo Yeon Woo (Han Ga In) yang mengalami kehilangan ingatan setelah dia cuba melepaskan diri dari ancaman pembunuhan yang dilakukan oleh Ratu Janda.

  Hasil dari pelariannya, semua orang percaya bahawa Yeo Woo sudah mati, termasuk Putera Mahkota Lee Hwon (Kim Soo Hyun) yang akan menikah dengannya.

  Setelah lapan tahun berlalu, Yeon Woo akhirnya mendapat kembali ingatannya dan berusaha mendapatkan kembali kedudukannya sebagai Ratu Joseon.

  MaklumatBulan Memeluk Matahari
  Penarafan 8.0 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Drama, Fantasi, Romantik
  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 4 Januari - 15 Mac 2012
  Pengarah Kim Do-Hoon, Lee Sung-joon
  Pemain Han Ga-in


  Jung Il-Woo

  5. Empress Ki (2013) - (Kisah benar terbaik kerajaan kerajaan Korea)

  Sumber gambar: Ana Nina (Permaisuri Ki adalah salah satu drama kerajaan Korea terbaik untuk anda tonton).

  Nah, bagi anda yang ingin menonton kisah nyata drama Korea, Empress Ki ini adalah salah satu yang tidak boleh anda lewatkan, geng.

  Drama ini menceritakan kisah sebenar seorang gadis biasa bernama Ki Seung Nyang (Ha Ji Won) , yang mengahwini seorang Maharaja Huizong hingga akhirnya menjadi permaisuri Dinasti Yuan.

  Walaupun begitu, Seun Nyang sebenarnya masih mencintai cinta pertamanya, Wang Yo (Joon Ji Mo) .

  MaklumatPermaisuri Ki
  Penarafan 8.5 / 10 (IMDb)


  92% (Asianwiki.com)

  Genre Aksi, Drama, Sejarah
  Bilangan Episod 51 Episod
  Tarikh Tayangan 28 Oktober 2013 - 29 April 2014
  Pengarah Han Hee
  Pemain Ha Ji-won


  Ji Chang-Wook

  Filem Korea yang Disarankan Terbaru dan Terbaik 2020

  Filem Korea kini terbahagi kepada banyak kategori, mulai dari filem seram hingga kerajaan. Nah, di sini Jaka akan memberi anda pelbagai cadangan filem diraja Korea yang senang ditonton.

  Tidak seperti drama Korea, filem ini tidak mempunyai banyak episod. Ayuh, lihat apa filem di bawah ini:

  1. Berleluasa (2018)

  Pertama, ada filem Korea 2018 terbaru berjudul Rampant atau Chang-gwol .

  Filem ini berkisar tentang seorang pahlawan bernama Lee Chung (Hyun Bin) yang bertarung dalam memerangi zombie atau makhluk jahat yang sedang bekerja di Joseon.

  Filem bertema zombie ini dibintangi oleh pelbagai pelakon terkenal seperti Hyun Bin, Kim Tae-woo, Lee Sun-bin, dan banyak lagi. Pembungkusan ceritanya sangat menegangkan dan membuat anda sentiasa fokus pada filem ini.

  Bukan hanya itu, filem ini juga diedarkan oleh Next Entertainment World, yang sebelumnya melancarkan filem Train To Busan. Hebat!

  PerincianBerleluasa
  Penarafan 62% (Tomato busuk)


  6.3 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 21 November 2018
  Pengarah Sung-hoon Kim
  Pemain Dong-Gun Jang, Hyun Bin, Kim Eui-sung
  Tempoh Filem 2min 1min

  2. Pertempuran Besar (2018)

  Seterusnya adalah The Great Battle atau Ansisung , filem aksi ini pertama kali dikeluarkan pada bulan September 2018 dan menceritakan kisah perang yang berlaku pada tahun 645.

  Kisah ini diceritakan mengenai pertempuran antara pasukan Tang melawan kerajaan Goguryeo yang sangat tegang. Filem ini dibintangi oleh pelbagai pelakon kecil seperti Zo In-Sung, Nam Joo-Hyuk, Seol Hyun, dan lain-lain.

  Penggambaran dalam filem ini sungguh luar biasa dengan pelbagai pertempuran menarik untuk anda tonton. Berminat menonton, geng?

  PerincianPertempuran Besar
  Penarafan 86% (Tomato busuk)


  7.0 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 19 September 2018
  Pengarah Kwang-shik Kim
  Pemain In-sung Jo, Joo-Hyuk Nam, Taman Sung-woong
  Tempoh Filem 2j 16min

  3. Bilah Darah (2010)

  Adakah anda pernah membaca novel grafik Seperti Bulan Melarikan diri dari Awan?

  Sekiranya ada, filem diraja Korea ini adalah bentuk visual kisah dalam novel, kumpulan itu. Menceritakan kisah pendudukan Jepun terhadap Kerajaan Joseon pada abad ke-16.

  Blades of Blood atau Gureumeul Beoseonan Dalcheoreom yang dirilis pada bulan April 2010 diceritakan dengan cukup baik dan mempunyai pelbagai pemandangan yang menyentuh hati. Sudah tentu, ia disokong oleh pelakon Korea pintar seperti Hwang Jung-min, Cha Seung-won, dan banyak lagi.

  Dalam proses pembuatan filem, pelakon Hwang Jung-min mengalami kesukaran ketika memainkan watak buta. Sebenarnya dia belajar lakonannya dari sekolah khas buta yang anda tahu.

  Baiklah, bagi anda yang sedang mencari filem Korea tentang kerajaan Joseon, Blades of Blood mungkin salah satu pilihan terbaik, geng.

  PerincianBilah Darah
  Penarafan - (Tomato busuk)


  5.9 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 28 April 2010
  Pengarah Joon-ik Lee
  Pemain Jung-min Hwang, Seung-won Cha, Ji-hye Han
  Tempoh Filem 1j 51min

  Filem Diraja Korea Terbaru & Terbaik ...

  4. Pertemuan Maut (2014)

  The Fatal Encounter atau Yeokrin adalah filem mengenai cubaan membunuh seorang raja bernama Jeongjo yang diperintahkan oleh ratu Jungsoon.

  Di sisi lain Eul-Soo juga bertujuan untuk kepala raja kerana taruhannya adalah kehidupan. Kisah dalam filem ini penuh dengan kelainan plot dan masalah rumit.

  Namun, semasa anda menonton filem itu, pasti sedikit demi sedikit akan memahami apa yang berlaku. Bukan itu sahaja, babak aksi dalam filem ini sangat menarik dengan penggambaran yang berkualiti.

  Filem yang dikeluarkan oleh Lotte Entertainment ini sangat disyorkan untuk anda tonton, geng!

  PerincianPertemuan Maut
  Penarafan 60% (Tomato busuk)


  6.8 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 30 April 2014
  Pengarah JQ Lee
  Pemain Hyun Bin, Jae-yeong Jeong, Jung-suk Jo
  Tempoh Filem 2h15min

  5. Pedang Tanpa Nama (2009)

  Pedang Tanpa Nama atau Bulkkotcheoreom Nabicheoreom adalah sebuah filem kerajaan Korea yang mengisahkan seorang pemburu kepala yang jatuh cinta dengan permaisuri masa depan Jaseon, Ja Yeong.

  Kisah cintanya juga menjadi pengorbanan ketika Rusia dan Jepun menjajah Korea. Mu Myeong, pemburu kepala mesti melindungi orang yang disayanginya dari serangan penjajah.

  Filem ini mempunyai kisah berdasarkan watak sebenar, Ratu Myseongseong, walaupun kisah cintanya hanyalah fiksyen. Mu Myeong sendiri mempunyai makna 'no name' atau 'no name' yang juga disenaraikan dalam tajuk filem ini.

  Pedang Tanpa Nama pertama kali dirilis pada tahun 2009 dengan pelbagai bintang terkenal seperti Soo-Ae, Cho Seung-Woo, Kim Young-Min, dan banyak lagi.

  Bagi anda yang mencari filem kerajaan Korea yang romantis, The Sword With No Name mungkin menjadi salah satu pilihan.

  PerincianPedang Tanpa Nama
  Penarafan - (Tomato busuk)


  6.3 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 24 September 2009
  Pengarah Yong-gyun Kim
  Pemain Seung-woo Cho, Soo Ae, Sophie Broustal
  Tempoh Filem 2j 4min

  6. War of Arrows (2011) - (Filem kerajaan Korea terbaik)

  Sumber foto: Tom Trailer (War of Arrows adalah salah satu filem kerajaan Korea terbaik yang berjaya mendapat penarafan 100% di Rotten Tomatoes).

  Selanjutnya adalah War of Arrows atau Choejongbyungki Hwal adalah sebuah filem mengenai penjajahan Manchu di Korea yang melibatkan penembak tepat dari Dinasti Qing.

  Filem ini penuh dengan pelbagai aksi luar biasa dengan drama yang boleh membuat anda menangis.

  Buktinya, filem diraja Korea ini mampu menembusi penjualan besar, sehingga dapat menjadikannya filem Box Office terbaik sejak dilancarkan.

  War of Arrows dikeluarkan pada tahun 2011 dengan sejumlah pelakon terkenal yang diarahkan oleh pengarah Kim Han-Min yang telah membuat filem The Admiral: Roaring Currents.

  PerincianPerang Anak Panah
  Penarafan 100% (Tomato busuk)


  7.2 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 10 Ogos 2011
  Pengarah Han-min Kim
  Pemain Taman Hae-il, Seung-ryong Ryu, Mu-Yeol Kim
  Tempoh Filem 2j 2min

  7. Laksamana: Arus Meraung (2014)

  Baik, anda ingin tahu mengenai filem Kim Han-Min yang disebutkan oleh Jaka di atas, filem ini adalah pemenang Filem Terbaik di Anugerah Filem Daejong dan Pengarah Terbaik di Anugerah Filem Blue Dragon.

  Filem ini mengisahkan sebuah perang terkenal yang digelar Battle of Myeongnyang pada tahun 1597 di Joseon. Salah satu tokoh perang yang terkenal dalam Pertempuran Myeongnyang adalah Yi Sun-sin.

  Laksamana: Roaring Currents atau Myeongryang menghabiskan banyak tetapan filem di lautan dengan pertempuran yang sangat menarik. Anda yang suka filem perang pasti akan kagum.

  Filem ini menjadi salah satu filem yang paling banyak ditonton dengan jumlah 10 juta tiket terjual dalam 12 hari selepas dilancarkan. Laksamana: Roaring Currents juga telah menjadi salah satu filem terlaris di Korea Selatan.

  Ingin tahu? Cuba periksa laman menonton filem Korea kegemaran anda sekarang, geng!

  PerincianLaksamana: Arus Meraung
  Penarafan 83% (Tomato busuk)


  7.1 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 30 Julai 2014
  Pengarah Han-min Kim
  Pemain Min-sik Choi, Seung-ryong Ryu, Jin-Woong Cho
  Tempoh Filem 2h 6min

  8. Penyamar (2012)

  Sumber foto: Koreandramadiary (Berjaya memenangi penarafan 100% di laman Rotten Tomatoes, Masquerade adalah salah satu filem kerajaan Korea terbaik).

  Tidak kurang dari yang lain, Masquerade atau Gwanghae: Wangyidoen Namja adalah pemenang Filem Terbaik di pelbagai anugerah.

  Filem ini adalah mengenai penyamaran raja Gwanghae yang dibuat oleh Ha-Sun. Kisahnya dalam menyamar sebagai raja menjadikan filem ini unik dan menarik untuk ditonton.

  Masquerade sebelumnya mempunyai dua judul yang berbeza sebelum diluncurkan, dan pengarah meninggalkan projek filem itu kerana konflik dengan syarikat produksi, CJ Entertainment.

  Filem ini akhirnya dirilis pada tahun 2012 dan berjaya mendapat kemasyhuran sehingga dapat mencapai lebih dari 10 juta tiket penjualan. Jiwa besar!

  PerincianPenyamaran
  Penarafan 100% (Tomato busuk)


  7.8 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 13 September 2012
  Pengarah Chang-min Choo
  Pemain Byung-Hun Lee, Seung-ryong Ryu, Hyo-Joo Han
  Tempoh Filem 2h11min

  9. Pahlawan Subuh (2017)

  Warriors of the Dawn atau Daeribgoon adalah filem kerajaan Korea mengenai penjajahan Jepun pada zaman dinasti Ming.

  Kisah yang diceritakan dalam filem ini cukup menarik untuk ditonton dengan pelbagai adegan yang boleh memilukan. Bukan itu sahaja, lakonan Yeo Jin-Goo dan Lee Jung-Jae dapat menghidupkan filem ini.

  Filem yang diarahkan oleh Jeong Yoon-Chul ini dirilis pada Mei 2017, dengan membawa sejumlah pelakon terkenal seperti Lee Jung-Jae, Kim Moo-Yul, Park Won-Sang, dan lain-lain.

  PerincianPahlawan Subuh
  Penarafan - (Tomato busuk)


  5.5 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 31 Mei 2017
  Pengarah Yoon Chung Cheol
  Pemain Dong-Gun Jang, Hyun Bin, Kim Eui-sung
  Tempoh Filem 2jam, 10min

  10. Kenangan Pedang (2015)

  Akhirnya, Kenangan Pedang atau Hyubnyeo: Kalui Kieok , yang dibintangi oleh pelakon terkenal. Filem ini adalah mengenai konflik antara tiga kesatria dinasti Goryo.

  Uniknya, watak utama filem ini adalah wanita yang pandai bertarung dengan pedang. Jadikan filem lebih sejuk dengan pelbagai kesan realistik.

  Kenangan Bintang Pedang Lee Byung-Hun, Jeon Do-Yeon, Kim Go-Eun, dan banyak lagi. Anda yang suka filem diraja Korea, anda mesti menonton filem ini!

  PerincianKenangan Pedang
  Penarafan 75% (Tomato busuk)


  6.3 / 10 (IMDb)

  Tarikh Tayangan 13 Ogos 2015
  Pengarah Taman Heung-sik
  Pemain Byung-Hun Lee, Go-eun Kim, Do-yeon Jeon
  Tempoh Filem 2jam

  Itulah senarai drama dan filem Korea terbaik yang anda tidak mahu ketinggalan, geng.

  Anda boleh menonton drama dan filem di atas melalui aplikasi menonton filem atau laman web menonton filem Korea. Filem mana yang paling menarik bagi anda?

  Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai filem Korea atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan