Cara Bermain Permainan PS1 di Windows dengan Mudah

Ingin mengenangkan permainan PS1 tetapi sukar untuk mencari kaset? Lihat petua yang diberikan Jaka supaya anda dapat bermain permainan PS1 di Windows secara percuma!

Adakah anda masih ingat permainan Harvest Moon atau Crash Team Racing Bandicot ? Ya, anda biasa bermain kedua-dua permainan ini di PlayStation 1 . PS1 atau lebih tepatnya PlayStation 1 adalah konsol permainan yang dihasilkan oleh Sony pada tahun 1990-an dan popular di Indonesia pada abad ke-20.

Bagi anda yang dilahirkan pada tahun 90-an, bahkan abad ke-20, anda pasti akan merasakan sensasi bermain permainan ini . Tetapi jika anda sekarang mahu bermain lagi, maka anda akan sukar mendapatkan pita itu. Dalam artikel ini Jaka akan memberi anda petua tentang cara bermain PS1 di Windows sehingga anda dapat bermain permainan PS1 di PC secara percuma.

BACA JUGA
 • 20 Permainan PC Percuma 2019 Terbaik di Steam | Tidak Kalah dengan Bayaran!
 • Jualan Musim Sejuk Steam 2016 ada di sini! Muat turun permainan kegemaran anda dengan potongan besar
 • Cara Membeli Permainan di STEAM Menggunakan Kad DEBIT (Tidak Perlu Kad Kredit)

Cara Mudah untuk Main Permainan PS1 di Windows

Cara Muat turun dan Pasang Emulator pada Windows

Muat turun Emulator yang akan digunakan, Emulator yang digunakan untuk menjalankan Permainan PS1 di PC adalah PPSSPP untuk Windows . Emulator ini mempunyai ukuran yang tidak terlalu besar, hanya sekitar 14 MB , dan itu tidak termasuk permainan di dalamnya.

Spesifikasi PC minimum untuk menjalankan PPSSPP Emulator untuk Windows:

 • CPU: Dual Core 2 Ghz atau lebih
 • GPU: Buka GL 2.0
 • RAM: 1GB atau lebih

Setelah spesifikasi minimum PC dipenuhi, anda dapat melanjutkan langkah berikutnya, iaitu cara bermain permainan PS1 menggunakan PPSSPP Emulator untuk Windows.

Cara Menjalankan PS1 PPSSPP Emulator untuk Windows

 • Muat turun dan ekstrak fail ppsspp_win.zip
 • Terdapat 2 .exe iaitu "PPSSPPWindows.exe" untuk Windows 32 Bit dan "PPSSPPWindows64.exe" untuk Windows 64 Bit

 • Cara mengetahui jumlah bit pada PC anda cukup mudah, cukup kunjungi "My Computer" , kemudian klik kanan dan pilih "Properties" . Nah, kita dapat lihat dalam senarai "Jenis sistem" :

 • Pilih "Browse ..." kemudian pilih folder folder permainan PS1 yang anda simpan, maka permainan akan muncul.
 • Petua dibuat dalam fail permainan PSX atau permainan PS1 dengan lanjutan .BIN atau .ISO dalam 1 folder yang tidak sukar untuk menambahkan senarai permainan. Bagi mereka yang tidak tahu memuat turun permainan PS1 , Jaka akan menyenaraikan laman web dalam artikel seterusnya, ok?
 • Pilih permainan yang anda mahu mainkan dan tunggu sehingga permainan selesai dimuat dan anda boleh memainkan PS1 di PC.

Soalan Mengenai Emulator PPSSPP Untuk Windows

S: Bagaimana Melumpuhkan Kunci Windows ? Supaya ketika bermain lagi jangan menekan Windows Key dan kemudian menghalang permainan?

J: Di menu Tetapan Permainan PPSSPP, pilih Abaikan Kunci Windows .

S: Bagaimana anda mengawal tetapan permainan atau tetapan papan kekunci di PPSSPP?

J: Di menu PPSSPP Game Settings pilih Control Mapping . Nah, dalam menu itu anda boleh menyesuaikan papan kekunci atau kawalan Joystick anda mengikut kehendak anda.

S: Bagaimana anda menetapkan grafik, suara, kawalan, rangkaian, dan sistem atau yang lain?

J: Di menu Tetapan Permainan PPSSPP pilih Tetapan lain . Nah, dalam keadaan itu anda dapat menguruskan semua keinginan anda agar bermain permainan PS1 lebih selesa dan lebih fleksibel.

Nah, itulah cara untuk bermain PS1 di Windows. Semoga berjaya! Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di ruangan komen!

Sepanduk: iDigitalTimes

Artikel Berkaitan