Bukan Perkara Kecil, Inilah Perbezaan antara FAT32, NTFS, dan exFAT!

Melalui artikel ini Jaka akan memberikan penjelasan mengenai apa itu FAT32, NTFS, dan juga exFAT. Sekiranya anda tidak sabar, anda boleh tahu untuk melihat penjelasan di bawah.

Selalunya jika anda ingin memformat denyar, anda masih ingin keliru dengan perbezaan sistem fail FAT32, NTFS, dan exFAT. Sebenarnya, apa perbezaannya, dan apa kelebihan setiap format ini?

Tenang, melalui artikel ini Jaka akan memberikan penjelasan mengenai apa itu FAT32, NTFS, dan juga exFAT. Sekiranya anda tidak sabar, anda boleh tahu untuk melihat penjelasan di bawah.

BACA JUGA
  • Apakah Perbezaan antara HTTP dan HTTPS? Bersama dengan kelebihan penggunaannya
  • Perbezaan ini Hard Reset dan Soft Reset pada Android
  • Root vs jailbreak, ini adalah perbezaan antara modding pada Android dan iOS

Inilah Perbezaan FAT32, NTFS, dan exFAT!

Sumber gambar: Foto: Howtogeek

Sebelum masuk lebih jauh, anda mesti mengetahui apa itu sistem fail terlebih dahulu. Sistem fail pada dasarnya adalah sekumpulan tetapan yang digunakan untuk menentukan bagaimana data disimpan dan diambil dalam peranti penyimpanan, seperti pemacu kilat, cakera keras, kad memori, dan sebagainya.

Contoh mudah, seperti menyimpan dokumen asli di pelbagai tempat seperti laci, meja, malah loker. Nah, kaedah sistem fail tidak banyak berbeza dari ini tetapi hanya melalui proses pengiraan.

1. Apakah Sistem Fail FAT32?

Sumber gambar: Foto: Partitionwizard

Sistem fail FAT32 adalah sistem fail tertua dan paling berpengalaman dalam sejarah pengkomputeran. Sistem ini bermula pada tahun 1977 dengan sistem fail FAT 8-bit sehingga sekarang berkembang menjadi FAT32 32-bit.

FAT32 adalah inovasi dari FAT16 yang membolehkan anda menyimpan fail berukuran sehingga 4GB. Oleh itu, dengan sistem fail seperti ini, anda dapat menyimpan fail sebesar itu di dalam peranti storan.

2. Apa itu Sistem Fail NTFS?

Sumber gambar: Foto: Aftvnews

Sistem fail lain yang dibuat oleh Microsoft ialah NTFS. Sistem fail NTFS ini diperkenalkan pada tahun 1993 ketika Windows NT 3.1 baru diperkenalkan. NTFS itu sendiri adalah singkatan dari Sistem Fail Teknologi Baru. Nah, sistem fail NTFS itu sendiri mempunyai reka bentuk yang agak sederhana, tetapi kemampuannya lebih baik daripada sistem fail FAT.

Kelebihannya, NTFS dapat menetapkan kuota kelantangan untuk setiap pengguna, atau dapat disebut Disk Quota. NTFS juga menyokong sistem fail yang dienkripsi, jadi cukup selamat apabila anda menyimpan data dalam sistem fail NTFS ini.

LIHAT ARTIKEL

3. Apakah Sistem Fail exFAT?

Sumber gambar: Foto: Tbico

Sistem fail exFAT adalah keluarga FAT, tetapi masih lebih baik daripada FAT32. Secara teori, exFAT dan FAT32 mempunyai ciri yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan penggunaannya.

Sekiranya FAT32 hanya dapat menampung fail dengan ukuran maksimum 4GB, exFAT adalah peningkatan dari FAT32 yang boleh menjadi pilihan terbaik. Sehingga anda dapat menyimpan data lebih dari 4GB walaupun, Biasanya, ini digunakan pada flash dan microSD hari ini.

Sekarang itulah perbezaan dari FAT32, NTFS, dan exFAT. Semoga anda memahami apa yang Jaka katakan. Pastikan juga anda membaca artikel berkaitan Komputer atau tulisan menarik lain dari Jofinno Herian.

Artikel Berkaitan