Suka Sotoy! Inilah Perbezaan dari XLS, XLSX, XLSM, dan XLSB dalam Microsoft Excel

Jaka akan memberi anda semua maklumat mengenai perbezaan dari XLS, XLSX, XLSM, dan XLSB dalam Microsoft Excel. Bagi anda yang tidak memahami perkara itu, anda boleh membaca artikel ini supaya anda memahami perbezaannya.

Sekiranya anda seorang pelajar perakaunan, biasanya anda tidak pernah bebas dari pengiraan dan Microsoft Excel. Sebenarnya, anda akan mengetahui perbezaan antara XLS, XLSX, XLSM, dan XLSB. Namun, adakah anda tahu apa perbezaan itu?

Atas sebab itu, Jaka akan memberi anda semua maklumat mengenai perbezaan dari XLS, XLSX, XLSM, dan XLSB dalam Microsoft Excel. Bagi anda yang tidak memahami perkara itu, anda boleh membaca artikel ini supaya anda memahami perbezaannya.

BACA JUGA
  • Berhati-hati! Hanya Buka Microsoft Word di Windows, Boleh Diretas!
  • Pelbagai Cara Menukar PDF ke Word dari Alat Kegemaran Anda, Sangat Mudah!
  • 66 Jalan pintas Microsoft Word yang mesti anda ketahui agar Anda Lebih Pintar

Suka Sotoy! Inilah Perbezaan dari XLS, XLSX, XLSM, dan XLSB dalam Microsoft Excel

1. XLS

Fail XLS adalah format Microsoft Excel pertama. Format ini adalah format lalai lembaran kerja Excel untuk versi 2003 dan lebih rendah.

Menariknya, pengaturcara lebih selesa menggunakan format ini, kerana mereka dapat menggabungkan Macro VBA dengan Visual Basic.

2. XLSX

Versi yang lebih baru adalah format XLSX. XLSX adalah format yang dilahirkan di Microsoft Office pada tahun 2007. Format ini juga dapat digunakan di Microsoft Office 2007, 2010 dan 2013. Sayangnya, format ini tidak dapat anda buka dengan Ms. Excel pada tahun 2003.

Selain itu, anda juga tidak digalakkan menyimpan Macro VBA kerana alasan keselamatan yang baik. Jadi, jangan mencubanya.

3. XLSM

Format fail XLSM adalah format yang boleh anda gunakan di Microsoft Office 2007, 2010, dan bahkan 2013 sekalipun. Lalu, di mana bezanya dengan format XLSX? Sekiranya anda menggunakan format seperti ini, maka anda boleh melakukan perkara yang tidak dapat dilakukan oleh XLSX.

Apa yang boleh dilakukannya? Ya, XLSM dapat menyelamatkan Macro VBA. Dengan cara itu, jika anda seorang penyunting atau penyunting, anda boleh menggunakan format ini untuk menyimpan fail Macro VBA.

4. XLSB

Format XLSB adalah format yang tidak jauh berbeza dengan XLSX dan XLSM. Format ini dibuat dengan pangkalan XML yang serupa dengan XLSM di atas. Jadi, apa kelebihan format XLSB?

Kelebihan fail ini ialah anda dapat menggunakan kod binari, yang lebih cepat dikenali oleh komputer kegemaran anda. Sebenarnya, ini juga jauh lebih efisien apabila anda menggunakan data Excel yang beribu-ribu baris dan lajur.

Itulah perbezaan dari XLS, XLSX, XLSM, dan XLSB dalam Microsoft Excel. Adakah anda kini memahami semua itu?

Artikel Berkaitan