Cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10, yang paling mudah dan senang!

Ingin melihat kata laluan WiFi pada Windows 10? Anda boleh menggunakan beberapa cara untuk melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 dengan mudah seperti berikut.

Keliru tidak tahu bagaimana melihat kata laluan WiFi pada Windows 10?

Walaupun peranti komputer riba yang kita gunakan disambungkan ke WiFi, kadang-kadang kita sendiri tidak suka mengingat kata laluan yang dimasukkan.

Akibatnya, apabila anda ingin menyambungkan peranti lain ke WiFi yang sama, anda akan mengalami kesukaran kerana anda tidak mengetahui kata laluannya. Betul?

Tetapi, anda tenang! Masalahnya, bagaimana melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 yang telah disambungkan ternyata tidak sukar, geng. Ingin tahu bagaimana?

Mari kita dengar penjelasan Jaka tentang cara melihat kata laluan WiFi di Windows 10 dengan mudah, lengkapkan yang berikut!

 • Melihat kata laluan WiFi Windows 10 dengan CMD
 • Cara melihat kata laluan Ethernet di Windows 10
 • Cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10

  Cara melihat kata laluan WiFi pada komputer riba Windows 10 itu sendiri sama seperti cara melihat kata laluan pada Windows 8 atau 7, geng.

  Namun, kerana penampilan antara muka pengguna (UI) Windows 10 sedikit berbeza dengan dua versi lain, sebilangan daripada anda mungkin merasa bingung untuk melakukannya.

  Nah, untuk maklumat lebih lanjut, anda dapat melihat langkah-langkah bagaimana melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 untuk komputer riba / PC berikut.

  Cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 melalui Panel Kawalan

  Cara melihat kata laluan WiFi Windows 10 pertama yang boleh anda lakukan melalui program Panel Kawalan , geng.

  Ya! Selain mencopot pemasangan aplikasi atau melihat maklumat lain mengenai komputer riba / PC anda, Panel Kawalan juga membolehkan anda mengetahui kata laluan WiFi yang sedang disambungkan.

  Untuk melakukan ini, berikut adalah langkah-langkahnya:

  Langkah 1 - Buka Panel Kawalan

  • Langkah pertama, anda membuka program Panel Kawalan pada komputer riba / PC Windows 10 anda.

  • Setelah berada di tetingkap Panel Kawalan, anda memilih menu 'Rangkaian dan Internet' .

  Sumber foto: JalanTikus (Di atas adalah satu langkah untuk melihat kata laluan WiFi pada komputer riba Windows 10).

  Langkah 2 - Pilih 'Pusat Rangkaian dan Perkongsian'

  • Seterusnya, anda memilih menu 'Network and Sharing Center' .

  Langkah 3 - Pilih WiFi yang sedang disambungkan

  • Langkah seterusnya, anda memilih rangkaian WiFi yang sedang disambungkan dan ingin melihat kata laluan.

  Langkah 4 - Buka menu 'Wireless Properties'

  • Apabila tetingkap baru muncul, anda memilih menu Wireless Properties .

  Langkah 5 - Buka tab 'Keselamatan'

  • Apabila Properti Rangkaian Tanpa Wayar terbuka, maka anda memilih tab Keselamatan .

  Langkah 6 - Lihat kata laluan WiFi

  • Untuk melihat kata laluan WiFi, anda mencentang kotak Tunjukkan watak . Kata laluan WiFi akan kelihatan secara automatik.

  2. Melihat Kata Laluan WiFi Windows 10 dengan CMD

  Alternatif lain mengenai cara melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 adalah dengan menggunakan CMD alias Command Prompt .

  Kaedah ini boleh dilakukan untuk mengetahui kata laluan WiFi yang tidak disambungkan ke komputer riba atau komputer Windows 10 anda tetapi SSID masih disimpan.

  Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh merujuk kepada langkah-langkah bagaimana melihat kata laluan WiFi Windows 10 dengan CMD di bawah:

  Langkah 1 - Buka program Prompt Perintah

  • Pertama, anda dapati program Prompt Perintah , kemudian klik kanan dan pilih Jalankan sebagai pentadbir .

  • Atau anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci Win + R kemudian ketik "CMD" (tanpa tanda petik).

  Sumber foto: JalanTikus (Cara melihat kata laluan WiFi di Windows dengan CMD juga dapat dilakukan oleh anda yang mencari cara untuk melihat kata laluan WiFi di Windows 7 dan 8).

  Langkah 2 - Tunjukkan rangkaian WiFi yang telah disambungkan

  • Selepas CMD dibuka, anda menaip perintah "netsh wlan show profiles" (tanpa tanda petik). Fungsi ini adalah untuk menampilkan semua rangkaian WiFi yang telah dihubungkan dengan komputer riba / PC anda.

  • Selepas itu, tekan kekunci 'Enter' pada papan kekunci. Kemudian akan muncul sejumlah SSID WiFi yang telah disambungkan ke komputer riba seperti berikut.

  Langkah 3 - Tunjukkan kata laluan WiFi

  • Seterusnya, untuk mencari kata laluan WiFi yang dikehendaki, anda boleh mengetik perintah: "netsh wlan show name name =" WiFi SSID name "key = clear" (tanpa tanda petik). Kemudian, tekan 'Enter' pada papan kekunci.

  • Sekiranya berjaya, banyak maklumat akan muncul dari SSID yang anda pilih, termasuk salah satu kata laluan WiFi ini.

  Sumber foto: JalanTikus (Taipkan arahan CMD yang telah diberikan oleh Jaka di atas untuk melihat kata laluan WiFi di Windows dengan CMD).

  Seberapa mudah untuk melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 dengan CMD, geng?

  Malangnya, bagi anda yang mencari kaedah untuk mengetahui kata laluan WiFi pada komputer riba Windows 10 yang belum pernah disambungkan, sehingga kini masih belum ada cara untuk melakukannya.

  Kerana pada dasarnya termasuk dalam kategori melanggar mod WiFi dengan Windows 10 yang pastinya dilarang, ya!

  3. Cara melihat kata laluan Ethernet di Windows 10

  Sumber foto: If-Koubou (Hingga kini, Jaka belum menemui cara untuk melihat kata laluan Ethernet pada Windows 10 yang boleh anda lakukan).

  Adakah komputer riba atau PC anda disambungkan ke internet melalui rangkaian ethernet? Ingin tahu bagaimana melihat kata laluan ethernet pada Windows 10 tetapi tidak tahu caranya?

  Selain melalui wayarles (WiFi), peranti komputer riba / PC juga dapat dihubungkan ke internet dengan menggunakan rangkaian Ethernet yang menggunakan kabel LAN (Local Area Network) .

  Mudah, Ethernet ini membolehkan anda dapat menyambung ke internet seperti biasa tetapi menggunakan bantuan kabel yang disambungkan ke peranti yang akan digunakan.

  Anda hanya perlu memasang kabel LAN ke komputer riba, maka internet sudah berada dalam genggaman yang boleh anda akses kapan saja.

  Oleh itu, kerana anda tidak perlu memasukkan kata laluan untuk menyambung melalui Ethernet, anda bahkan tidak dapat melihat kata laluan , geng.

  Nah, itulah beberapa cara untuk melihat kata laluan WiFi pada Windows 10 dengan mudah untuk komputer riba dan PC.

  Di samping itu, langkah-langkah di atas juga boleh diamalkan oleh anda yang ingin mengetahui cara melihat kata laluan di Windows 7 atau 8! Jadi ia bukan hanya pada Windows 10 sahaja.

  Sekiranya anda menghadapi masalah, jangan lupa bertanya di ruangan komen. Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan