Perbezaan Antara Fon TTF dan OTF, Mana Yang Lebih Baik?

Adakah anda tahu apa perbezaan antara fon OTF dan TTF? Kali ini Jaka akan memberikan ulasan mengenai dua jenis sambungan fon!

Pada zaman moden seperti sekarang, membuat tugasan laporan dapat diselesaikan dengan lebih cepat dan kemas. Begitu juga dengan membuat sepanduk atau keperluan reka bentuk lain.

Kami hanya memerlukan komputer dan aplikasi yang diperlukan. Satu perkara yang tidak dapat dipisahkan semasa menyiapkan laporan adalah fon.

Biasanya, kami menggunakan jenis fon formal untuk tugas dan yang agak unik untuk keperluan reka bentuk grafik.

Nah, ternyata pada dasarnya ada dua jenis fon, geng. Terdapat TTF dan OTF . Apakah perbezaannya? Mana yang lebih baik? Lihat ulasan penuh di bawah!

 • Apa itu OTF
 • Perbezaan antara TTF dan OTF
 • Format Fon Lain
 • Perbezaan antara TTF dan OTF

  Terdapat banyak jenis fon yang tersebar di internet. Ada yang kelihatan normal, tetapi ada yang sangat unik sehingga ada yang menganggap mereka bertindak balas berlebihan.

  Supaya anda dapat menggunakan fon dengan tepat dan tepat sasaran, adalah idea yang baik untuk mengetahui format TTF dan OTF yang berbeza!

  Apa itu TTF

  Sumber gambar: Tutorial Unix

  Jaka akan memulakan tinjauan dari TTF terlebih dahulu. TTF adalah singkatan dari TrueType Font yang dibuat pada awal 1980-an.

  TTF adalah kolaborasi antara Apple dan Microsoft dengan tujuan agar terdapat format fon yang dapat dibaca oleh pencetak.

  Format baru ini menjadikan pemasangan fon baru lebih mudah dan boleh digunakan di seluruh platform.

  Apa itu OTF

  Sumber foto: CodeWithChris

  Jadi, apa itu OTF? OTF itu sendiri adalah lanjutan dari OpenType Font . OTF lahir dari perkongsian yang dibuat oleh Microsoft dan Adobe.

  OTF lebih mudah berumur daripada TTF, kerana ia dibuat sekitar tahun 1990-an. Sebenarnya, OTF dibangunkan dari TTF.

  Bukankah Microsoft sudah membuat TTF? Jadi mengapa mereka membuat format baru? Sebabnya mudah, geng. OTF dibuat dengan ciri-ciri yang lebih lengkap daripada TTF.

  Salah satu kelebihan OTF adalah kemampuannya menyimpan sehingga 65,000 watak dalam satu masa. Dengan kapasiti penyimpanan watak yang besar, OTF lebih fleksibel dari segi reka bentuk.

  Di samping itu, OTF juga menawarkan keupayaan tambahan seperti:

  • Ligature: Biasanya gabungan dua huruf berbeza yang menyatu.

  • Glyphs: Watak alternatif dari watak biasa.

  • Watak alternatif: Watak bukan angka seperti simbol.

  Sebenarnya, OTF mempunyai kemampuan untuk menambahkan tandatangan digital pada set fon.

  Perbezaan antara TTF dan OTF

  Sumber foto: 356 keping

  Dari penjelasan di atas, kita tahu perbezaan terbesar antara TTF dan OTF adalah ciri-ciri yang dimilikinya.

  OTF dapat menambahkan ligatur dan watak alternatif yang sangat berguna untuk keperluan reka bentuk.

  Contohnya huruf A. Sekiranya anda ingin menggunakan huruf A dengan bentuk lain, jenis fon OTF memberikan pelbagai variasi.

  Berbeza dengan TTF yang hanya bergantung pada jadual gylph, OTF juga boleh bergantung pada format CCF atau Compact Font.

  Walaupun OTF mempunyai banyak kelebihan, TTF masih banyak digunakan di seluruh dunia kerana tidak semua orang memerlukan ciri-ciri yang dimiliki oleh OTF.

  Di samping itu, TTF juga lebih popular, lebih biasa digunakan, dan lebih senang dibuat jika dibandingkan dengan OTF. Malangnya, saiz fail TTF lebih besar daripada OTF.

  Kesimpulannya, jika untuk penggunaan biasa seperti tugasan kerja, anda hanya memerlukan TTF. Tetapi jika anda perlu merancang, lebih baik anda menggunakan OTF!

  Format Fon Lain

  Nampaknya, jenis fon bukan sekadar kumpulan TTF atau OTF. Masih ada format fon lain yang boleh anda gunakan.

  Salah satunya ialah PostScript . Dibangunkan oleh Adobe pada akhir 1980-an, fon ini mengandungi dua bahagian yang terpisah sehingga susunannya sedikit lebih sukar.

  Kelebihan fon jenis ini adalah resolusi tinggi. Oleh itu, jika anda memerlukan jenis fon untuk reka bentuk resolusi tinggi, PostScript adalah untuk anda.

  Terdapat juga jenis fon Scalable Vector Graphics (SVG). Unsur dan atribut yang dimiliki oleh SVG dianggap sebagai objek vektor tunggal dan banyak digunakan untuk peranti lama Apple.

  Untuk laman web, biasanya gunakan fon Jenis Terbuka Terbenam (EOT) atau Format Terbuka Web (.woff).

  Sekarang, setelah mengetahui perbezaan antara TTF dan OTF, anda boleh memilih jenis fon yang sesuai untuk anda, bukan?

  Nasib baik, kebanyakan aplikasi moden sudah menyokong TTF dan OTF pada masa yang sama. Jadi, anda tidak akan menghadapi masalah yang berkaitan dengan pemilihan format fon ini.

  Walaupun nampak remeh, sebenarnya memilih jenis fon mengikut keperluan anda sangat penting, anda tahu! Jangan biarkan anda mendapat gred buruk atau aduan daripada pelanggan hanya kerana fon yang salah!

  Baca juga artikel mengenai Font atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan