Seperti WhatsApp, Inilah Cara Mendaftar BBM Dengan Nombor Mudah Alih

Semakin lama, BBM lebih lengkap dan senang digunakan. Walaupun sekarang anda boleh mendaftar BBM menggunakan nombor telefon bimbit anda!

Jauh sebelum dibuka untuk pengguna Android dan iOS, BlackBerry Messenger (BBM) hanya eksklusif untuk pengguna BlackBerry. Lebih eksklusif kerana aplikasi sembang ini menggunakan PIN BBM untuk menambah kenalan. Dan ini menjadi lebih bernilai daripada BBM.

Tetapi tahukah anda bahawa sekarang BBM seperti WhatsApp menggunakan nombor telefon bimbit? Biarkan mudah dan tidak ingin tahu, mari mendaftar BBM menggunakan nombor telefon bimbit!

BACA JUGA
 • 2 Kaedah Berkesan untuk Memulihkan Kata Laluan Lupa BBM
 • Cara menggunakan dua akaun BBM dalam satu Android
 • Petua untuk BBM di Android Supaya Tidak Membazirkan Memori dan RAM

Daftar Nombor Mudah Alih Penggunaan BBM

Salah satu kelemahan BlackBerry Messenger adalah menggunakan BlackBerry ID. Tidak sedikit pengguna BBM yang lupa kata laluan BBM mereka, jadi mereka harus membuat kenalan baru. Nah, bagi anda yang sering melupakan e-mel dan kata laluan BBM anda, ada baiknya anda mencuba mendaftar BBM menggunakan nombor telefon bimbit.

Aplikasi Pemesejan & Pemesejan BlackBerry DOWNLOAD

Faedah mendaftar BBM menggunakan nombor telefon bimbit:

 • Tidak perlu menghafal alamat e-mel dan kata laluan BBID anda
 • Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, anda boleh mengesahkannya menggunakan nombor telefon bimbit anda
 • Proses log masuk lebih pantas
 • Apabila anda berdua menggunakan BBM, anda boleh menjemput rakan anda dengan mudah. Jadi ia seperti WhatsApp bukan?

Cara mendaftar BBM dengan nombor telefon bimbit

Setelah mengetahui kelebihan akaun BBM menggunakan nombor telefon bimbit, adakah anda pasti tidak mahu BBM menggunakan nombor telefon bimbit? Jika anda berminat untuk mempunyai akaun BBM yang menggunakan nombor telefon bimbit, berikut adalah cara membuatnya:

 • Pastikan BBM anda adalah versi terbaru BBM. Bukan hanya membawa ciri-ciri baru, paparan BBM terbaru juga lebih intuitif dan selesa digunakan. Kemudian anda boleh membuka BBM. Sedikit berbeza, penampilan awal akan diperlihatkan pada lajur yang memerlukan penggunaan nombor telefon bimbit.
 • Kerana bertujuan untuk mendaftarkan BBM menggunakan nombor telefon bimbit, cukup masukkan nama, nombor telefon dan kata laluan BBM anda. Jangan lupa untuk menetapkan kod negara!

 • Setelah mengklik Daftar , ia akan memasukkan kod pengesahan dalam bentuk SMS ke nombor yang anda daftarkan. Masukkan kod.

 • Voila! Pendaftaran akaun BBM anda telah selesai.

 • Kemudian anda dapat melihat siapa yang ada dalam kenalan anda. Ada yang menggunakan BBID dan ada yang menggunakan nombor telefon bimbit. Oh ya, anda boleh berbual secara langsung di BBM walaupun anda belum menerima jemputan. Suka WhatsApp kan?

Walaupun anda menggunakan nombor telefon bimbit, anda masih akan mendapat PIN BBM. Oleh itu, jika anda tidak mahu berkongsi nombor telefon bimbit anda, anda boleh memberikan PIN BBM untuk dapat berbual. Privasi anda masih selamat dengan BBM.

Bagaimana, berminat menggunakan BBM dengan nombor telefon bimbit?

Artikel Berkaitan