Cara Tercepat dan Paling Tepat untuk Memeriksa Kelajuan Internet di Mudah Alih dan PC

Keliru mengapa internet anda tiba-tiba tidak stabil? Mari lihat bagaimana untuk memeriksa kelajuan internet pada telefon bimbit dan PC dengan kadar terpantas dan tepat.

Internet nampaknya menjadi keperluan utama bagi banyak orang untuk melakukan pelbagai tugas, sambil membantu mereka untuk lebih dekat dengan orang lain.

Tidak kira seberapa baik peranti ini digunakan, jika rangkaian internet tidak stabil kerana gangguan dan sebagainya, peranti tersebut tidak akan dapat menghubungkan anda dengan dunia luar.

Itulah sebabnya rangkaian internet yang cepat dan stabil telah menjadi impian bagi banyak orang, menolong mereka melakukan pelbagai jenis pekerjaan dengan lebih pantas.

Sekiranya anda sering merasakan rangkaian internet yang anda gunakan sering berubah-ubah, anda mesti tahu bagaimana memeriksa kelajuan internet yang paling tepat dan tepat.

 • Cara Memeriksa Kelajuan Internet PC
  • Cara Memeriksa Kelajuan Rangkaian melalui Ookla Speedtest
  • Cara Memeriksa Kelajuan Internet melalui CBN Speedtest
  • Periksa Internet Speed ​​Online melalui CEPAT
 • Aplikasi Pemeriksaan Kelajuan Internet
  • nPerfahaman
  • Meteor
  • Master Speedtest
 • Cara Memeriksa Kelajuan Rangkaian Paling Tepat

  Cara memeriksa kelajuan internet menjadi sangat penting kerana dari sini anda dapat mengetahui sama ada penyedia yang anda gunakan layak dijaga atau tidak.

  Sekiranya anda hanya mengawal intuisi anda, kesimpulan yang anda buat mengenai kualiti rangkaian yang digunakan tidak akan berbeza dengan tepat dari keputusan ujian yang disyorkan oleh Jaka.

  Dari ujian yang hanya memerlukan beberapa saat untuk melakukan ini, anda dapat memperoleh data mengenai kelajuan rangkaian internet anda secara deskriptif dan tepat.

  Oleh itu, anda diminta untuk mengetahui cara memeriksa kelajuan WiFi dan rangkaian selular yang akan dibincangkan secara terperinci di bawah.

  Cara Memeriksa Kelajuan Internet PC

  Cara memeriksa kelajuan internet pertama yang dibincangkan Jaka adalah khusus untuk pengguna PC . Dengan ujian ini, anda dapat memperoleh data mengenai rangkaian internet anda dengan lebih tepat.

  Kaedah ujian yang disarankan oleh Jaka juga diklasifikasikan sebagai sangat mudah dilakukan. Anda tidak perlu memasang perisian untuk melakukannya.

  Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa kelajuan internet pada PC yang dapat anda lakukan dengan cepat dan tepat.

  1. Cara Memeriksa Kelajuan Rangkaian melalui Ookla Speedtest

  Cara memeriksa kelajuan internet pertama yang disyorkan oleh Jaka untuk anda adalah dengan menggunakan perkhidmatan percuma yang dibuat oleh Ookla .

  Dengan hanya satu klik, anda dapat dengan segera mendapatkan maklumat mengenai kualiti rangkaian internet anda. Walaupun perkhidmatan ini percuma, data yang disajikan di sini masih cukup tepat .

  Untuk mengetahui kelajuan internet yang disambungkan ke komputer yang anda gunakan, anda hanya perlu pergi ke halaman //www.speedtest.net/ dan klik butang Go .

  2. Cara Memeriksa Kelajuan Internet melalui CBN Speedtest

  Cara memeriksa kelajuan internet pada cadangan kedua Jaka sebenarnya menawarkan perkhidmatan yang hampir sama dengan yang pertama, dan hasilnya sama tepat .

  Untuk mengakses perkhidmatan ini dari CBN, anda hanya perlu pergi ke halaman //speedtest.cbn.id/ kemudian tekan Go !! yang terletak di tengah halaman.

  Tunggu beberapa saat, dan laman web ini ** secara automatik akan mengukur kelajuan rangkaian internet yang anda gunakan **.

  3. Periksa Internet Speed ​​Online melalui CEPAT

  Cara memeriksa kelajuan internet pada PC Saranan terakhir dari Jaka dibuat oleh salah satu platform streaming filem terbesar di dunia, Netflix.

  Untuk dapat menguji menggunakan perkhidmatan yang ditaja oleh Netflix ini, anda hanya perlu pergi ke halaman //fast.com/ dan laman web ini akan mengukur kelajuan internet anda secara automatik .

  Hasil yang diberikan cukup tepat dan boleh dipercayai. Laman web ini sengaja dibuat untuk membantu pengguna Netlix dalam memeriksa isyarat internet di komputer mereka sebelum menonton .

  Aplikasi Pemeriksaan Kelajuan Internet

  Selain penting untuk pengguna komputer riba dan PC, internet telah menjadi elemen penting bagi pengguna telefon pintar.

  Tanpa internet telefon pintar pengguna tidak akan dapat memanfaatkan sepenuhnya peranti mereka. Oleh itu, cara memeriksa kelajuan internet di telefon bimbit anda juga wajib anda ketahui.

  Di sini Jaka mengesyorkan beberapa aplikasi pemeriksaan kelajuan rangkaian paling tepat yang boleh anda pasangkan pada peranti telefon pintar yang anda gunakan.

  1. nPerf

  Aplikasi semakan sambungan internet cadangan Jaka pertama adalah nPerf. Aplikasi ini dapat menganalisis kelajuan rangkaian internet pada telefon bimbit anda dengan cepat dan tepat .

  Bukan hanya kelajuan rangkaian internet, dalam aplikasi ini Anda juga dapat memperoleh informasi lain seperti ujian penyemakan imbas dan ujian streaming .

  Semua data mengenai rangkaian internet pada telefon pintar yang anda gunakan dapat diperoleh hanya dengan menunggu beberapa saat.

  PerinciannPerfahaman
  Pemaju nPerf.com
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 12MB
  Muat turunnya 1,000,000+
  Penarafan 4.8 / 5 (Google Play)

  Muat turun Aplikasi nPerf di sini!

  nPerfahaman

  2. Meteor

  Cara memeriksa kelajuan internet pada telefon bimbit seterusnya yang disarankan oleh Jaka untuk menggunakan perkhidmatan aplikasi Meteor.

  Selain dapat digunakan untuk memeriksa kecepatan internet di telefon bimbit Anda, Meteor juga dapat memberikan data kelayakan kecepatan internet pada aplikasi yang dipasang di ponsel Anda.

  Meteor juga mampu menyimpan data sambungan di pelbagai tempat yang pernah anda lawati , jadi anda mempunyai data mengenai kawasan mana yang sesuai untuk penyedia internet anda.

  PerincianMeteor
  Pemaju Opensignal.com
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 5.4MB
  Muat turunnya 5,000,000+
  Penarafan 4.6 / 5 (Google Play)

  Muat turun Aplikasi Meteor di sini!

  Meteor

  3. Master Speedtest

  Aplikasi pemeriksaan kelajuan internet terbaru, saranan Jaka, telah dimuat turun lebih dari 5 juta kali di Play Store, menunjukkan bahawa data yang ditunjukkan oleh aplikasi ini cukup tepat.

  Speedtest Master dapat digunakan untuk menguji kepantasan dan kestabilan internet di telefon bimbit anda, juga dapat menampilkan data dalam bentuk waktu nyata .

  Selain itu, aplikasi yang satu ini juga dapat Anda gunakan sebagai cara untuk memeriksa kelajuan WiFi, dan juga dapat menunjukkan berapa banyak pengguna WiFi yang Anda akses.

  PerincianMaster SpeedTest
  Pemaju Ujian kelajuan Internet & meter bersih
  OS minimum Android 4.1 dan lebih tinggi
  Saiz 10MB
  Muat turunnya 5,000,000+
  Penarafan 4.7 / 5 (Google Play)

  Muat turun Aplikasi SpeedTest Master di sini!

  Master SpeedTest

  Di sana anda memilikinya, beberapa cara untuk memeriksa kelajuan internet yang dapat anda lakukan di PC dan juga di telefon bimbit dengan menggunakan pelbagai aplikasi terbaik.

  Petua ini boleh anda gunakan sebagai perbandingan kualiti internet di satu tempat dengan tempat lain, atau satu pengendali dengan operator lain.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini berguna untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai WiFi atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan