Cara Mengesan Nombor Telefon Untuk Mengenal Identiti Anda, Dijamin Tepat!

Bingung bagaimana memeriksa maklumat pada nombor telefon yang masuk ke dalam telefon bimbit anda? Inilah kaedah nombor telefon cek paling tepat yang boleh anda gunakan sekarang.

Adakah anda sering mendapat telefon yang tidak dikenali yang menawarkan kad kredit atau insurans? Sekiranya demikian, kadang-kadang sangat menjengkelkan, nombor itu segera disekat. Bukan?

Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat panggilan tidak dijawab atau panggilan peribadi yang membuat kita penasaran, siapa sebenarnya yang membuat panggilan itu, siapa tahu itu penting.

Yang pasti, di sini Jaka menyajikan cara mengesan nombor telefon bimbit dan mengenali panggilan tanpa nama yang memanggil anda. Dijamin tidak ingin tahu lagi.

 • Cara menggunakan Truecaller di Web
 • Cara Memeriksa Nombor Telefon melalui Getcontact
  • Cara menggunakan Getcontact
 • Cara mengesan nombor telefon yang memanggil anda melalui Truecaller

  Kali ini Jaka akan berkongsi petua tentang cara memeriksa nombor telefon siapa di telefon bimbit anda. Kaedah ini dapat mengesan identiti nombor misteri itu melalui panggilan atau SMS.

  Untuk mencari maklumat nombor telefon kali ini, Jaka akan menggunakan bantuan Truecaller, perkhidmatan percuma dari Sweden, yang dapat mengesan nombor telefon masuk.

  Anda boleh menggunakan perkhidmatan ini sama ada melalui aplikasi atau terus di web. Ingin tahu bagaimana untuk memeriksa nombor telefon menggunakan Truecaller? Berikut adalah maklumat lengkap.

  1. Cara menggunakan Truecaller: Caller ID & Dialer pada Android

  Truecaller adalah aplikasi yang dapat mengenal pasti nombor yang memasuki telefon bimbit Android anda melalui telefon atau SMS.

  Aplikasi ini mempunyai pangkalan data berjuta-juta nombor telefon yang telah dikenal pasti sebelumnya, jadi anda juga dapat mengetahui panggilan tidak terjawab dan mengambil langkah-langkah seperti menyekatnya jika perlu.

  Cara menggunakan aplikasi untuk memeriksa nombor telefon juga cukup mudah. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ikuti untuk mengetahui pemilik nombor tersebut.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Truecaller pada telefon pintar Android anda, dan mereka yang tidak mempunyai aplikasi boleh memuat turunnya terus dari pautan di bawah.
  Aplikasi Produktiviti Perisian Benar Scandinavia AB DOWNLOAD
  • Langkah 2 - Setelah proses pemasangan selesai, buka aplikasi Truecaller di telefon bimbit anda dan jika ini adalah kali pertama anda menggunakannya, izinkan permintaan untuk mengakses kenalan anda dan juga SMS.
  • Langkah 3 - Masukkan nombor telefon anda untuk mendaftar perkhidmatan nombor telefon cek ini.
  • Langkah 3 - Setelah proses pelesenan dibenarkan, Truecaller secara automatik akan disatukan dengan log panggilan dan sms. Anda dapat melihat nombor yang menghubungi anda di sini.
  • Langkah 4 - Sekiranya nombor yang ingin dicari tidak ada dalam log panggilan kerana telah dihapus dan seterusnya, anda boleh mengesan nombor telefon secara manual.

  Nombor yang anda masukkan akan dipadankan dengan pangkalan data Truecaller dengan lebih daripada 5 bilion nombor yang didaftarkan dalam pangkalan data mereka.

  Cara memeriksa nombor telefon menggunakan aplikasi ini, termasuk yang paling mudah dan praktikal, kerana panggilan dan SMS anda akan dikesan secara automatik.

  2. Cara menggunakan Truecaller di Web

  Selain pada Android, anda juga dapat menggunakan Truecaller secara langsung dari penyemak imbas yang boleh anda buka pada penyemak imbas PC atau komputer riba.

  Cara memeriksa nombor telefon siapa yang boleh anda gunakan jika anda benar-benar tidak ingin menjadi rumit, anda harus memasang aplikasinya. Hasil akhir yang diberikan tidak kurang tepat daripada hasil aplikasi pelacak HP yang sama.

  Ingin tahu bagaimana mengetahui pemilik nombor HP menggunakan perkhidmatan Truecaller terus dari laman web? Berikut adalah maklumat lengkap.

  • Langkah 1 - Buka penyemak imbas anda, kemudian taipkan alamat laman web Truecaller (//www.truecaller.com/) di broswer bar alamat yang anda gunakan.
  • Langkah 2 - Pilih negara sehingga proses pengesanan dilakukan dengan lebih cepat dan tepat, dalam hal ini tentu saja memilih Indonesia (+62).
  • Langkah 3 - Sekiranya anda belum pernah menggunakan Truecaller di laman web sebelumnya, log masuk terlebih dahulu menggunakan akaun Google atau akaun Microsoft.
  • Langkah 4 - Masukkan nombor telefon yang anda ingin cari pemiliknya di ruang yang disediakan, kemudian klik ikon carian.

  Tunggu sebentar sehingga Truecaller selesai mencari nombor tersebut dan memadankannya dengan pangkalan data yang mereka ada.

  Truecaller sendiri adalah syarikat Sweden dengan lebih daripada 85 juta pengguna di seluruh dunia. Penyedia perkhidmatan ini dipercayai di banyak negara di dunia.

  Terdapat banyak perkhidmatan serupa, tetapi Truecaller adalah salah satu yang paling dipercayai dan memberikan maklumat yang betul berdasarkan identiti sebenar, dan dapat memaparkan nama pemanggil.

  Selain itu, ciri lain dari True Caller dapat menyekat panggilan dari nombor yang telah dikesan spam, melihat nombor yang didaftarkan sebagai spam, dan menyekat nombor tersembunyi.

  Cara Memeriksa Nombor Telefon melalui Getcontact

  Selain Truecaller, ada satu aplikasi lagi yang dapat digunakan untuk mengetahui info nombor telefon dengan tepat dan juga rahsia, yaitu Getcontact.

  Aplikasi ini menyediakan pelbagai ciri seperti sekatan segera, pengenalan pemanggil masa nyata, dan perlindungan spam.

  Getcontact menyediakan dua pilihan mod penggunaan, iaitu pengguna premium dan juga pengguna percuma, tetapi jika anda hanya ingin mengetahui maklumat mengenai nombor misteri, pengguna percuma sudah cukup.

  Cara menggunakan Getcontact

  Selain mempunyai ciri menarik, Getcontact juga sangat mudah digunakan di telefon bimbit anda.

  Ikuti beberapa langkah sahaja, anda boleh segera memeriksa nombor telefon misteri yang masuk ke telefon bimbit anda.

  Daripada ingin tahu, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk mengetahui maklumat nombor telefon menggunakan aplikasi Getcontact.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Getcontact di telefon bimbit anda, dan bagi mereka yang tidak mempunyai aplikasi, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi Getcontact di sini!

  Aplikasi Sosial & Pemesejan Dapatkan TINDAKAN LDA
  • Langkah 2 - Buka aplikasi Getcontact dan kerana ini adalah kali pertama anda menggunakan aplikasi ini, izinkan permintaan izin yang diminta oleh Getcontact.
  • Langkah 3 - Sahkan nombor yang anda gunakan menggunakan salah satu kaedah yang ada.
  • Langkah 4 - Setelah berjaya memasuki halaman utama, cari nombor yang ingin anda ketahui identitinya dengan menaip nombor di medan carian.
  • Langkah 5 - Identiti nombor misteri akan diketahui selepas itu.

  Itulah cara mencari nombor telefon menggunakan aplikasi Getcontact. Aplikasi ini sangat mudah digunakan dan hasil cariannya sangat tepat.

  Itulah cara untuk mengesan nombor telefon untuk mengetahui identiti pemanggil. Dengan memeriksa nombor telefon yang dikongsi Jaka, anda tidak perlu penasaran lagi siapa yang menghubungi anda.

  Gunakan aplikasi ini untuk tujuan baik ya, geng jangan biarkan anda menyalahgunakannya untuk kepentingan buruk.

  Semoga artikel yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua. Semoga berjaya dan jangan lupa berkongsi pendapat anda!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

  Artikel Berkaitan