7 Cara Mengatasi Aplikasi yang Berhenti di Android, Berkesan!

Pernah mengalami aplikasi Android yang tiba-tiba berhenti? Sekiranya demikian, mungkin anda boleh mengikuti cara mengatasi aplikasi yang terhenti pada Android berikut.

Pernahkah anda merasakan aplikasi di telefon Android anda sering menghadapi masalah?

Contohnya, tiba-tiba berhenti dan mengeluarkan pop timbul "Sayangnya, aplikasi telah berhenti" atau dalam bahasa Inggeris berbunyi "Sayangnya, aplikasi telah berhenti". Pasti anda akan marah dan bingung.

Sekarang jika anda melihat ini, tidak perlu panik! Seterusnya Jaka akan mengkaji bagaimana menangani aplikasi terhenti pada telefon bimbit Android yang terbukti. Lihatlah!

 • Koleksi Cara Menghentikan Aplikasi yang Berhenti di Android Mobile!
  • Hentikan Aplikasi Berjalan di Latar Belakang
  • Kosongkan Cache dan Data Aplikasi
  • Cara Mengatasi Aplikasi Berhenti Lain ...
 • VIDEO: Internet perlahan? Berikut adalah 5 cara untuk mempercepat sambungan WiFi
 • Apakah Punca Aplikasi Terhenti di Telefon Android?

  Sumber gambar: thedroidguy.com

  Kadang-kadang untuk pengguna Android Anda, Anda akan melihat pemberitahuan "Sayangnya aplikasi telah berhenti" atau "Sayangnya aplikasi telah berhenti" sambil asyik menggunakan telefon pintar.

  Sebelum mengetahui cara mengatasi "Sayangnya, aplikasi telah berhenti" di Android, ini membantu anda mengetahui terlebih dahulu apa penyebabnya seperti berikut.

  1. Memori RAM Penuh

  Sumber gambar: greenbot.com

  Memori RAM pada Android memainkan peranan penting dalam menjalankan pelbagai aplikasi di telefon pintar. Kini memori RAM terhad dan jumlah aplikasi yang berjalan di latar belakang pasti menjadikannya penuh.

  Dengan keadaan ini, kadangkala aplikasi yang ingin anda jalankan kehabisan memori dan akan tersilap ketika dibuka atau bahkan tidak dapat digunakan sama sekali.

  2. Fail Cache Aplikasi Tumpukan

  Sumber gambar: androidcentral.com

  Sistem operasi Android sentiasa menyimpan fail cache setiap aplikasi untuk mempercepat anda menggunakannya nanti.

  Fail cache akan terkumpul jika anda tidak menghapusnya dalam jangka masa yang lama dan menyebabkan prestasi telefon pintar merosot. Termasuk semasa menjalankan aplikasi.

  3. Sistem Aplikasi dan Operasi Tidak Sesuai

  Sumber gambar: androidpit.com

  Semakin lama, aplikasi dan sistem operasi Android dikemas kini untuk menyelesaikan masalah dan meningkatkan prestasi. Sekiranya anda menggunakan telefon pintar Android kuno, aplikasi mungkin tidak lagi sesuai dengan sistem operasi yang digunakan.

  Contohnya, jika anda menggunakan telefon pintar dengan Android 4.4 KitKat dan aplikasi minimum memerlukan Android 5.0 Lollipop, sudah tentu anda tidak akan dapat menggunakannya.

  Koleksi Cara Menghentikan Aplikasi yang Berhenti di Android Mobile!

  Sekarang ada sebabnya sayangnya aplikasi telah berhenti di Android, anda tahu kan? Setelah mengetahui puncanya, kali ini Jaka akan memberitahu anda bagaimana mengatasi aplikasi yang telah berhenti di Android . Mari lihat perbincangan penuh!

  1. Hentikan Aplikasi Menjalankan di Latar Belakang

  Sumber gambar: gottabemobile.com

  Salah satu penyebab aplikasi Android menjadi kesalahan adalah memori penuh RAM yang digunakan . Penyelesaian pertama yang boleh anda lakukan adalah membersihkan dan menghentikan aplikasi yang berjalan di latar belakang, alias latar belakang.

  Untuk melakukan ini, pada kebanyakan telefon pintar anda hanya perlu mengetuk butang Aplikasi Terkini dan kemudian tekan ikon "X" atau bersihkan untuk menghapus semua proses yang berjalan di latar belakang.

  2. Kosongkan Cache dan Data Aplikasi

  Sumber gambar: vietnammoi.vn

  Sayangnya aplikasi telah berhenti di Android dapat disebabkan oleh cache dan kesalahan data pada aplikasi. Anda juga dapat mengatur pengurusan aplikasi dengan membersihkan cache dan data aplikasi pada telefon pintar Android anda.

  Anda hanya perlu membuka menu Tetapan> Aplikasi & pemberitahuan> Pilih Aplikasi> Penyimpanan> Kosongkan Cache atau Hapus Data untuk menghapus satu atau kedua-duanya.

  Selain menggunakan kaedah manual, Anda juga dapat menggunakan aplikasi pembersih Android seperti CCleaner untuk membersihkan semua aplikasi sekaligus.

  Cara Mengatasi Aplikasi Berhenti Lain ...

  3. Periksa kad microSD

  Sumber gambar: androidcentral.com

  Hampir semua telefon pintar hari ini dilengkapi dengan slot kad microSD tambahan untuk menyimpan pelbagai fail termasuk beberapa aplikasi.

  Kesalahan kad microSD kadangkala menghentikan aplikasi Android walaupun anda menggunakannya.

  Untuk langkah awal, anda dapat mengatasinya dengan mematikan telefon pintar Android dan memeriksa keadaan kad SD yang anda gunakan.

  Sekiranya ada, pasang semula dan mulakan semula telefon pintar anda.

  4. Mulakan semula Telefon Pintar Android

  Sumber gambar: crackberry.com

  Kesalahan dalam aplikasi Android yang berhenti semasa anda menggunakan boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Bermula dari aplikasi hingga isyarat internet yang tidak stabil yang anda gunakan.

  Cara paling mudah adalah memulakan semula lelaki Android .

  Dengan cara ini, telefon pintar Android pastinya akan dihidupkan semula dengan keadaan segar seperti sebelumnya.

  Sekiranya anda masih tidak pasti, anda hanya perlu mematikan telefon pintar selama beberapa minit sebelum menghidupkannya semula.

  5. Nyahpasang dan Pasang Semula Aplikasi

  Sumber gambar: androidauthority.com

  Sekiranya kaedah sebelumnya masih tidak membawa penyelesaian, anda boleh mencopot pemasangan dan memasang semula aplikasi yang anda gunakan. Ini mungkin disebabkan oleh beberapa kesalahan data aplikasi dan rusak sehingga aplikasi tidak berjalan dengan baik.

  Memang, ia memerlukan kuota internet untuk memasang semula aplikasi. Tetapi kaedah ini hanya dapat membuat aplikasi Android biasa lagi dan anda boleh menggunakannya setelah anda tahu.

  6. Kemas kini Aplikasi dan Sistem Operasi

  Sumber gambar: androidpit.com

  Mengemas kini pembaruan aplikasi alias Android boleh menjadi salah satu penyelesaian untuk mengatasi masalah aplikasi Android yang telah berhenti di telefon pintar anda.

  Kemas kini aplikasi selain menangani kesalahan aplikasi atau kerosakan, juga dapat menghilangkan beberapa bug yang dapat menjadi akar masalah.

  Tidak hanya mengemas kini aplikasi, Anda juga diminta untuk mengemas kini sistem operasi Android yang dulu lebih baru.

  Ini kerana kerana keperluan minimum, aplikasi mesti meningkat dari semasa ke semasa.

  7. Telefon Pintar Tetap Semula Kilang

  Sumber gambar: gadgethacks.com

  Sekiranya semua kaedah di atas tidak berfungsi, anda boleh mencuba set semula kilang pada telefon pintar Android anda .

  Walaupun tidak pasti untuk mengatasi masalah aplikasi terhenti, kaedah ini akan mengembalikan telefon pintar Android ke keadaan semula seperti baru.

  Cara anda hanya pergi ke menu Tetapan> Sistem> Pilihan ulang> Padam semua data (set semula kilang) . Kaedah ini boleh berbeza-beza bergantung pada model telefon pintar yang anda gunakan.

  Sebelum anda memastikan semua data telah disandarkan dengan betul dan betul. Kerana pada dasarnya kaedah ini juga akan menghapus memori dalaman , termasuk aplikasi, foto dan video yang anda simpan.

  VIDEO: Internet perlahan? Berikut adalah 5 cara untuk mempercepat sambungan WiFi

  Nah, itulah ulasan Jaka tentang cara mengatasi "Sayangnya aplikasinya telah berhenti" pada telefon pintar Android.

  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk bertanya di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya dan semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Android atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan