3 Kaedah Berkesan untuk Memulihkan Xiaomi 4G yang Hilang

Ramai pengguna Xiaomi di Indonesia kesal kerana 4G mereka hilang setelah kemas kini OS. Adakah anda juga mengalaminya? Sekiranya demikian, JalanTikus mempunyai penyelesaian untuk memulihkan Xiaomi 4G yang hilang.

Kerana banyak pilihan telefon pintar murah yang dilengkapi dengan spesifikasi yang menakjubkan, ramai yang berminat dengan output telefon pintar Xiaomi . Malah ada yang sanggup membeli walaupun tidak tersedia secara rasmi di Indonesia. Ya betul?

Tetapi, baru-baru ini pengguna Xiaomi telah mengadu tentang masalah penyambungan 4G yang hilang setelah kemas kini. Kemudian, bagaimana memulihkan Xiaomi 4G yang hilang?

BACA JUGA
 • Cara Mengaktifkan Ciri Tersembunyi pada Telefon Pintar Xiaomi Anda
 • Cara Root Xiaomi Redmi Note 3 dan Pasang Pemulihan TWRP

Cara memulihkan Xiaomi 4G yang hilang

Beberapa waktu yang lalu, Xiaomi secara beransur-ansur melancarkan kemas kini MIUI untuk pengguna di Indonesia. Namun, kerana peraturan TKDN terkawal (Tahap Kandungan Domestik), Xiaomi menghilangkan sokongan rangkaian 4G di Indonesia dalam kemas kini terbaru ini. Ini juga membuatkan sebilangan pengguna Xiaomi yang mengaktifkan kemas kini automatik merasa kecewa.

Berikut adalah beberapa telefon pintar yang mendapat kemas kini MIUI 7.5.3.0 dan 4G yang hilang, iaitu Xiaomi Redmi 3, Redmi 3 Pro dan Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Adakah anda salah satu pengguna Xiaomi yang kehilangan 4G? Sekiranya demikian, terdapat beberapa cara untuk memulihkan Xiaomi 4G yang hilang.

1. Tukar Lokasi ke Malaysia

Salah satu cara mudah yang boleh anda cuba untuk memulihkan Xiaomi Redmi 3 Pro 4G yang hilang adalah dengan menggantikan Locale ke Malaysia. Caranya, masuk ke menu Tetapan - Tetapan Tambahan- Lokal, kemudian ubah ke Malaysia . Setelah selesai, sila masukkan Mod Pesawat. Setelah Mod Pesawat dihidupkan, 4G anda akan muncul semula.

2. Menggunakan Kod Khas

Sekiranya ternyata cara untuk menggantikan Lokal di atas gagal, jangan bersedih. Masih ada cara lain untuk mencuba memulihkan Xiaomi 4G yang hilang, menggunakan kod khas. Kaedahnya adalah:

 • Cabut Palam SIM Card pada telefon pintar anda. Kerana semua telefon pintar Xiaomi dilengkapi dengan Dual SIM, keluarkan semua Kad SIM jika anda menggunakan kedua-dua slot Kad SIM yang tersedia.

 • Masukkan Phone Dialer, kemudian tekan * # * # 4636 # * # * .

 • Pilih Maklumat Telefon 1, kemudian pilih Tetapkan Jenis Rangkaian Pilihan.

 • Di sana, sila pilih tetapan CDMA Only.

 • Masukkan Kad SIM anda (anda harus memasukkan 1 Kad SIM yang mempunyai 4G terlebih dahulu). Kemudian pergi ke menu Tetapan - Kad SIM dan Rangkaian Mudah Alih - Rangkaian Pilihan kemudian pilih Global atau Prefered 4G (CDMA).

Dalam beberapa kes, ketika memilih Global ternyata 4G tidak muncul. Kemudian, anda hanya perlu memilih Prefer 4G (CDMA) secara langsung.

3. Turunkan Versi MIU

Sekiranya kedua-dua kaedah di atas tidak berfungsi, maka anda boleh mencuba menggunakan kaedah terakhir yang lebih menjanjikan, iaitu turun ke versi MIUI sebelumnya. Tetapi risikonya adalah bahawa semua data anda akan hilang. Jadi, disyorkan untuk membuat sandaran terlebih dahulu.

 • Pertama, muat turun ROM yang serasi dengan telefon pintar Xiaomi anda di sini .

 • Setelah selesai, namakan semula ROM yang anda muat turun ke update.zip .

 • Buka aplikasi Updater pada telefon pintar anda, kemudian klik 3 titik di sudut kanan atas kemudian pilih Pilih Kemas kini Pakej.

 • Sila pilih nama kemas kini ROM.zip yang anda muat turun lebih awal. Tunggu sehingga proses selesai.

Inilah 3 cara mudah untuk memulihkan 4G yang hilang di Xiaomi. Pastikan rangkaian di kawasan anda 4G ya!

Artikel Berkaitan