Perbandingan Dual Core vs Quad Core vs Octa Core, yang manakah sesuai untuk telefon pintar anda?

Berikut ini dijelaskan perbezaan berkaitan Core Dua, Quad Core, dan Octa Core. Lihat ulasan dengan teliti!

Semasa memilih telefon pintar, perkara pertama yang anda perhatikan adalah spesifikasi. Bermula dari prosesor, RAM, ROM, resolusi kamera, saiz skrin, dan pastinya harganya. Warna dan jenama penting kemudian. Bercakap mengenai pemproses, anda akan menemui banyak perkataan asing dan sukar difahami seperti Dual Core (2 core), Quad Core (4 core), atau Octa Core (8 core).

Lalu apa bezanya? Apakah fungsi untuk telefon pintar kita? Baiklah, pada kesempatan ini saya menerangkan apakah inti pada Android dan apa kelebihan dan kekurangannya. Lihat ulasan dengan teliti!

BACA JUGA
 • Snapdragon 660 lawan, MediaTek Buat Pemproses Helio P35
 • Wow, Qualcomm Snapdragon 835 Sedia Menjadi Pemproses Nombor 1 di Dunia!
 • Snapdragon 820 vs Exynos 8890, yang manakah Pemproses Paling Canggih?

Dual Core vs Quad Core vs Octa Core, yang manakah sesuai untuk telefon pintar anda?

Pemproses adalah otak atau teras utama peranti seperti komputer dan telefon pintar. Berfungsi seperti otak, mereka memproses keseluruhan sistem atau tindakan yang berfungsi pada peranti. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa pemproses adalah teras peranti dan sangat mustahak bagi kita untuk mencari pemproses yang terbaik agar prestasi telefon pintar tetap selesa digunakan.

Tetapi tunggu, bagaimana anda memilihnya? Kerana pemproses terdiri dari banyak jenama, jenis, dan banyak istilah yang sukar difahami. Oleh itu, di sini saya menerangkan semua perkara yang berkaitan dengan pemproses.

Jenis dan Jenama Pemproses yang Umum di Android

1. Qualcomm Snapdragon

Qualcomm Snapdragon telah dikenali sebagai pengeluar yang berpengalaman dalam melepaskan chipset dengan pemproses berkualiti dan kemampuan yang berkualiti. Chipset dari Qualcomm kelihatan lebih berkelas. Kini, chipset ini banyak digunakan oleh produk tablet dan telefon pintar yang berkelas.

2. MediaTek

MediaTek adalah pengeluar yang memfokuskan pada pengeluaran chipset dengan lebih banyak muatan dan harga pada harga yang berpatutan. Pada mulanya, MediaTek dianggap tidak dapat bersaing dengan Qualcomm sehingga sering dianggap kurang bagus. Tetapi dalam perkembangannya, MediaTek mendekati kemampuan chipset Qualcomm. Pada masa ini jenis pemproses MediaTek terbaru adalah MT6735 . SoC (System-on-Chip) mempunyai keupayaan sehingga 64-bit. SoC telah disokong oleh pemproses Quad-Core dan GPU dari ARM yang disokong oleh cip modem 4G LTE.

3. Intel

Pemproses Intel Atom menawarkan prestasi yang hebat. Salah satu kelebihannya ialah teknologi utas yang menjadikan CPU Dual Core nampaknya mempunyai empat teras. Telefon pintar dengan pemproses Intel termasuk Lenovo K900 dan ASUS ZenFone.

4. OMAP

Jenis pemproses OMAP adalah hasil pengeluaran dari Texas Instrument , pemproses jenis ini sering digunakan oleh telefon pintar yang mempunyai prestasi yang boleh dipercayai seperti tablet Samsung Galaxy Nexus, Huawei Ascend P1 S dan Archos. Kekuatan pemproses OMAP adalah proses memaparkan laman web Internet seperti laman web di PC. Antara muka pengguna lebih pantas dan menggunakan lebih sedikit kuasa.

5. Nvidia Tegra

Pemproses yang dibuat oleh Nvidia Tegra difokuskan untuk menjadikannya boleh dipercayai untuk bermain permainan. Chipset Nvidia sangat sesuai untuk peminat permainan. Nvidia dapat menunjukkan bilangan teras yang berkesan. Sebagai contoh, jika alat menjalankan permainan berat, semua teras pemproses akan berfungsi tetapi jika menjalankan aplikasi ringan, hanya satu inti yang akan berjalan.

6. Exynos

Ini adalah pemproses yang dibuat oleh Samsung. Chipset ini cenderung eksklusif kerana hanya untuk peranti premium buatan Samsung. Chipset ini menawarkan prestasi yang hampir sama dengan Qualcomm sehingga boleh dikatakan berkualiti. Pemproses jenis Exynos juga dilengkapi dengan GPU ARM Mali-400 MP4 yang mempunyai kelebihan dalam bidang permainan 3D dan multitasking.

Bilangan Inti dalam Pemproses

Sebelum membincangkan yang lain, ini membantu kita mengetahui mengapa bilangan teras pada pemproses semakin meningkat. Bukankah 2 teras juga mencukupi dan Ghz hanya dinaikkan (contohnya, 20.2 Ghz)? Ya, ini masuk akal tetapi sayangnya Ghz dari Core tidak dapat diperbesarkan.

Nah, penyelesaian terbaik adalah menggandakan Core. Sebagai contoh, Ghz maksimum dalam 1 Inti ialah 2.1 Ghz sehingga pengeluar pemproses akan menjadikannya Dual Core lebih banyak lagi. Jadi, jika 1 Teras = 2.1 Ghz maka 2 Teras = 4.2 Ghz. Itulah sebab mengapa teras semakin banyak.

Pelbagai Jenis Inti dalam Pelbagai Telefon Pintar

Untuk memilih pemproses dengan betul, ada baiknya anda mempelajari lebih lanjut mengenai perbezaan Dual Core, Quad Core, dan Octa Core.

1. Teras Tunggal

Seperti namanya, Core jenis ini hanya mempunyai 1 core yang akan melakukan proses itu sahaja dan hanya dapat melakukan 1 proses pada satu masa.

Kelebihan

 • Yang paling pantas untuk memproses 1 keping data atau tugas.
 • Penjimatan kuasa.

Kekurangan

 • Prestasi buruk.
 • Perlahan semasa memproses 2 atau lebih tugas yang diberikan.
 • Kurang sesuai untuk berbilang tugas.
 • kurang sesuai untuk permainan.

2. Teras Dwi

Nah, sekarang ada Dual Core yang mempunyai 2 core. Means Core tidak berfungsi sendiri. Nah, untuk mengetahui perbezaannya dengan Single Core, anda dapat melihat gambar di bawah.

Dari gambar di atas dapat disimpulkan bahawa Dual Core seperti pasangan suami isteri. Mereka bekerjasama dalam menjalani kehidupan. Menjadikan kerja lebih ringan. Dual Core dapat memproses 2 pekerjaan sekaligus kerana ia mempunyai 2 teras yang berfungsi bersama.

Kelebihan

 • Lebih stabil daripada teras lain.
 • Masih menjimatkan kuasa.
 • Prestasi yang cukup untuk pelbagai tugas.
 • Permainan cukup.

Kekurangan

 • Penggunaan tenaga lebih boros daripada Single Core.
 • Kadang kala cepat panas.
 • Apabila memproses terlalu banyak tugas sekaligus, akan selalu ada penutupan kekuatan.

3. Teras Quad

Quad Core mempunyai 4 teras sehingga kinerjanya lebih cepat dan lebih ringan ketika memproses data. Selain itu, Quad Core mempunyai kelebihan dari segi mutitasking.

Kelebihan

 • Kuat memproses 4 tugas sekaligus dengan cepat.
 • Sesuai untuk pelbagai tugas.
 • Tidak mudah untuk memaksa tutup.
 • Sesuai untuk permainan.

Kekurangan

 • Panas dengan pantas.
 • Penggunaan kuasa agak besar.
 • Kadang-kadang ada inti yang tidak berfungsi dan menyebabkan proses lambat.

4. Teras Octa

Masih tidak berpuas hati dengan prestasi Dual Core Octa Core diciptakan yang mempunyai 8 teras dalam 1 pemproses. Ini dapat ditafsirkan untuk memproses 8 pekerjaan sekaligus dan menjadikannya lebih pantas.

Kelebihan

 • Lebih pantas semasa memproses 8 atau lebih tugas sekaligus.
 • Sesuai untuk pelbagai tugas.
 • Ia sesuai untuk permainan.

Kekurangan

 • Penggunaan bateri sangat membazir.
 • Panas dengan pantas.
 • Banyak pemproses sebenarnya hanya menggunakan 4 teras.

Petua Memilih Pemproses

Setelah mengetahui penjelasan di atas, di sini saya memberikan petua agar anda dapat memilih pemproses yang sesuai dengan penggunaan anda.

1. Laraskan Mod Penggunaan

Menyelaraskan penggunaannya sangat penting kerana sebenarnya ramai orang sukar memilih jenama dan terjebak dengan Octa Core yang dikhabarkan pantas kerana mempunyai 8 teras tetapi kenyataannya tidak seperti itu.

Bercakap mengenai jenama, anda boleh memilih mengikut penggunaan. Sebagai contoh, pemain disarankan untuk menggunakan Nvidia Tegra, Qualcomm Snapdragon atau Intel Inside. Namun, jika anda mencari harga yang sedikit condong maka MediaTek boleh menjadi penyelesaian kerana sekarang ia telah berkembang dan dapat menyaingi pemproses lain.

Agar tidak tertipu oleh banyak inti, pertimbangkan gambar di bawah.

Dari gambar ini dapat disimpulkan bahawa lebih banyak teras bermaksud prestasi yang lebih pantas. Kenyataan itu boleh benar atau salah.

Sebabnya, untuk melakukan satu proses, Inti Tunggal adalah yang paling unggul dan melakukan banyak proses, Inti adalah yang terbaik.

2. Cari pemproses yang "BENAR" untuk banyak teras

Apakah perbezaan antara Betul atau tidak? Benar di sini bermaksud semua teras berfungsi dengan baik, tidak ada yang berfungsi.

Jadi, bagi anda yang menggunakan Android untuk permainan berat dan banyak aplikasi sekaligus, saya cadangkan untuk memilih banyak Core. Sementara bagi anda yang menggunakan Android untuk perkara ringan, saya cadangkan menggunakan pemproses dengan lebih sedikit inti untuk menjadikan bateri tahan lebih lama.

Sekarang anda tahu lebih banyak mengenai Dual Core, Quad Core, dan Octa Core bukan? Masukkan pendapat anda di ruangan komen!

Artikel Berkaitan