Inilah Cara Mengetahui Had Umur SSD dengan Mudah dan Mudah

Tidak seperti cakera keras, SSD tidak lagi menggunakan pinggan. Kerana teknologi yang berbeza ini, nampaknya kita dapat mengetahui had usia SSD. Apa yang perlu saya buat mengenainya? Mari lihat lebih banyak lagi!

Penyimpanan yang digunakan pada PC dan komputer riba hari ini, umumnya terdapat dua jenis. Yang pertama adalah cakera keras, kemudian yang kedua adalah teknologi terbaru, SSD. Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan penyimpanan.

Tidak seperti cakera keras, SSD tidak lagi menggunakan pinggan. Kerana teknologi yang berbeza ini, nampaknya kita dapat mengetahui had usia SSD. Apa yang perlu saya buat mengenainya? Mari lihat lebih banyak lagi!

BACA JUGA
  • Apakah perbezaan antara SSD NVMe, SSD SSD, dan SATA HDD?
  • Harga SSD 2018 Turun 50%! Betulkah?
  • Inovasi Anti-Slow, Intel Membuat SSD 375GB yang Boleh Digunakan sebagai RAM!

Cara Mengetahui Had Umur SSD Mudah dan Sederhana

Sumber foto: Gambar: Samsung

Melapor melalui PCWorld. Pada cakera keras, piring untuk menyimpan data boleh digunakan berkali-kali. Bebas, hingga kemudian piring mengalami kerusakan yang biasa disebut sebagai sektor buruk .

Oleh kerana itu, sudah tentu sukar untuk meramalkan usia cakera keras. Hanya boleh berdasarkan kesihatan cakera keras, jika rasanya tidak 100% maka lebih baik buat sandaran.

Sumber gambar: Gambar: TechBang

Ini tidak berlaku pada SSD. Setiap cip memori kilat mempunyai had berapa kali diprogramkan. Kerana operasi baca dan tulis di SSD, ia akan terhakis kemudian . Ini menyebabkan cip memori kilat tidak dapat digunakan.

Cip memori kilat pada SSD pada umumnya menggunakan jenis yang disebut MLC, kependekan dari Multi-Level Cell . Maksudnya, sel dalam cip memori kilat mampu menyimpan 2 bit data. Umumnya jenis cip ini, dapat menangani sekitar 3000 kali diprogramkan semula.

Tetapi baru-baru ini pengeluar telah beralih ke jenis cip yang disebut TLC, kependekan dari Triple-Level Cell . Titik yang sama seperti sebelumnya, setiap sel kali ini dapat menyimpan lebih banyak iaitu 3 bit data. Tetapi ini menjadikan hidupnya lebih pendek. Umumnya chip jenis ini mengendalikan kira-kira 1000 kali diprogramkan semula.

Sumber foto: Gambar: PCWorld

Pada intinya, terdapat had umur SSD. Biasanya diukur dalam unit Terabyte Written (TBW) . Tetapi kadang-kadang banyak pengeluar tidak memaklumkan perkara ini, jadi SSD kami tiba-tiba akan mati apabila melepasi nombor ini.

Contohnya pada SSD Samsung, mereka memberitahu bahawa SSD mereka boleh bertahan hingga 300TBW bergantung pada kapasiti SSD yang dipilih. Kemudian melalui perisian penggunaan, anda dapat melihat berapa banyak TBW yang telah digunakan.

Sumber foto: Gambar: PCWorld

Sekiranya menghampiri had TBW yang ditulis oleh pengeluar, ini bermakna jangka hayat SSD tidak akan lama. Selain perisian pemanfaatan lalai, Anda juga dapat memeriksanya menggunakan perisian pemanfaatan pihak ketiga seperti CrystalDiskInfo.

Setelah melihat artikel di atas, kami sekarang mengetahui bahawa had hidup SSD berbeza dengan cakera keras. Cakera keras boleh digunakan selagi pinggan tidak menjadi masalah, tetapi pada SSD ada had berapa kali ia digunakan. Semoga ini berguna!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan SSD atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan