Cara Mengemas kini Android OTA Tanpa Menghilangkan Root

Adakah anda ingin mengemas kini Android anda melalui OTA tetapi peranti anda di-root? Cuba gunakan kaedah kemas kini Android OTA tanpa membuang akarnya!

Cara termudah untuk mengemas kini sistem operasi Android pada telefon pintar anda adalah dengan OTA (Over-the-Air), alias kemas kini langsung dari telefon pintar anda. Tetapi, jika anda mempunyai peranti Android yang telah di-root, maka anda tidak dapat mengemas kini telefon pintar anda melalui OTA jika anda tidak mahu akses root anda hilang atau keparahan sistem telefon pintar anda rosak.

Nampaknya, ada cara untuk mengemas kini Android OTA tanpa membuang root . Anda hanya memerlukan aplikasi yang disebut FlashFire agar akses root anda tidak hilang ketika mengemas kini Android anda melalui Over-the-Air.

BACA JUGA
 • Koleksi Cara Menghapus Aplikasi Lalai di Android Mobile Tanpa Perlu Root
 • Cara mendapatkan akses root tanpa perlu melakukan root pada Android anda

Cara Mengemas kini Android OTA Tanpa Menghilangkan Root

Aplikasi FlashFire sendiri adalah alat dari Chainfire, yang merupakan pembuat SuperSU yang mempunyai banyak ciri, seperti mengemas kini OTA dan kemas kini zip, membuat sandaran dan memulihkan data, menghapus data, dan banyak lagi. Salah satu kelebihan aplikasi ini ialah ia dapat mengemas kini Android OTA tanpa membuang root. Inilah caranya.

 1. Muat turun aplikasi FlashFire dari Google Play.
DOWNLOAD Aplikasi Chainfire Utilities
 1. Apabila anda mendapat pemberitahuan jika peranti anda mendapat kemas kini Android, muat turun tanpa memasangnya .

 2. Setelah memuat turun kemas kini selesai, masukkan aplikasi FlashFire dan aplikasi ini secara automatik akan mengesan fail kemas kini yang anda muat turun, kemudian tekan OK .

 1. Anda akan memasuki halaman di mana anda boleh memilih apa yang harus dilakukan semasa mengemas kini sistem Android anda. Apabila anda selesai, tekan Flash .
 1. Akan ada amaran pop-up bahawa isinya memberitahu anda apakah proses kemas kini akan memakan waktu dan layar akan menjadi hitam beberapa kali. Tekan OK jika anda bersetuju.
 1. Proses berkelip akan bermula, dan menatal teks akan muncul di skrin telefon pintar anda. Tapi jangan risau, ini hanya proses flash yang dilakukan oleh FlashFire.

 2. Boom Telefon pintar anda sudah mempunyai sistem Android yang dikemas kini.

Namun, jika anda gagal melakukannya, mungkin dengan cara kedua ini anda juga boleh mencuba. Biasanya telefon pintar anda gagal kerana anda mempunyai masa untuk menyesuaikan kernel, atau / partisi sistem telah diubah suai dengan Xposed Framework.

Bagaimana untuk terus menggunakan aplikasi FlashFire, tetapi dengan cara yang sedikit berbeza. Ikut betul!

 1. Muat turun gambar kilang untuk peranti anda. Contohnya, jika anda ingin memaparkan Nexus 7, anda boleh mendapatkan gambar kilang paling baru melalui pautan ini. Salin gambar kilang dengan sambungan .tgz ke storan dalaman atau Kad SD yang digunakan telefon pintar anda.

 2. Masukkan FlashFire, ketuk menu dan pilih pakej firmware Flash .

 1. Cari gambar kilang yang anda simpan lebih awal, kemudian pilih.
 1. FlashFire akan mengimbas fail yang anda pilih lebih awal untuk memeriksanya.
 1. Beberapa pilihan akan muncul untuk anda mem-flash peranti anda. Pilih yang anda perlukan. Sekiranya ada, tekan tanda semak di bahagian kanan atas.
 1. Anda akan pergi ke halaman di mana terdapat senarai yang akan dilakukan oleh FlashFire semasa mem-flash peranti anda. Sekiranya diperiksa.

 2. Sekiranya anda sudah memeriksanya, tekan Flash dan terus ke OK . Peranti anda akan segera berkelip dan skrin kosong akan muncul beberapa kali. Foilaaaa, Android anda telah dikemas kini.

Nah, itulah cara untuk mengemas kini Android OTA tanpa membuang root. Ia mudah? Tetapi, jika memang anda ingin membongkar peranti Android anda dengan cara yang mudah, cukup baca 2 Cara Mudah untuk Membongkar Android dengan Satu Klik.

Artikel Berkaitan