10+ Cara Simpan Kuota Data pada Telefon Pintar Android

Kuota data anda sering habis dengan cepat? Baca artikel ini supaya anda dapat menyelamatkannya.

Kadang-kadang, dengan selesa menggunakan telefon pintar, seringkali tidak terasa bahawa penggunaan kuota data internet berada di ambang kematian. Sebenarnya, anda mungkin telah menyelesaikan, mana yang harus anda buka, mana yang tidak benar-benar diperlukan. Namun, sekali lagi anda harus membeli pakej internet, walaupun anda belum membelinya baru-baru ini.

Bermakna, masih ada cara yang salah dalam menyimpan kuota data pada telefon pintar Android anda. Oleh itu, anda tidak perlu membuang wang anda hanya untuk membeli pakej internet sepanjang masa, Jaka mempunyai beberapa cara mudah untuk menyimpan kuota data anda yang dipetik dari AndroidPit. Jangan percaya? Di sini, Jaka membuktikannya.

BACA JUGA
  • Buruk, 11 Aplikasi Ini Benar-benar Membazir!
  • Saya tidak menjangkakan! Rupa-rupanya Iklan Dapat Menghasilkan Kuota Anda Hingga 80%
  • Inilah Cara Memperoleh Kuota Internet Penuh 1 Bulan

10+ Cara Mudah untuk Menjimatkan Penggunaan Kuota Data pada Telefon Pintar Android

1. Memampatkan Halaman Di Google Chrome

Sekiranya anda menggunakan Google Chrome untuk meneroka dunia internet, maka petua yang satu ini akan sangat berguna untuk anda semua. Aktifkan pilihan Penjimat Data di Chrome, kemudian dengan melakukan ini, anda dapat menjimatkan hingga 30-35% untuk penggunaan kuota data internet anda.

Dengan menggunakan fitur Penjimat Data, tentu saja, akan melambatkan keseronokan anda ketika menyentuh internet. Namun, ini tidak bermaksud bahawa ia akan menahan anda dengan teruk. Untuk mengaktifkannya, anda perlu pergi ke ikon pilihan di kanan atas, pergi ke Tetapan, dan pilih Penjimat Data .

2. Opera Memberi Keselesaan Pemampatan Video

Penyemak imbas Android yang lain, Opera, juga mempunyai pilihan menarik yang sangat berguna. Ciri itu membolehkan anda memampatkan video semasa melayari di dunia maya. Sudah tentu, menonton video dalam aliran menggunakan kuota data anda. Jadi, pakej internet anda selalu habis dengan cepat.

Dengan ciri ini di Opera, anda tidak perlu risau menonton video streaming. Pasti, ciri ini sangat menjimatkan kuota data ketika digunakan ketika menjelajah dunia maya. Lebih-lebih lagi, jika video itu dimainkan, ia adalah kemalangan dari hasil penerokaan kami. Untuk mengaktifkannya, anda perlu memuat turun penyemak imbas Opera, kemudian pilih Tetapan , dan klik Simpanan Data . Mudah kan?

3. Jangan Gunakan Aplikasi Facebook

Siapa yang tidak menggunakan Facebook? Pasti sangat geek jika pada tahun 2016, anda masih belum menggunakan FB. Ya, aplikasi Android ini adalah salah satu pengguna terbesar yang menggunakan kuota data. Sebenarnya, bukan hanya data, Facebook juga akan menghabiskan bateri anda dengan cepat. Jadi apa yang anda perlu buat?

Lihat, kawan-kawan, anda masih boleh mengendalikan Facebook menggunakan alternatif lain, seperti membukanya di penyemak imbas Chrome atau Opera. Memang, terdapat banyak aplikasi alternatif untuk membuka FB, tetapi seperti Facebook Lite yang diklaim dapat mengurangkan penggunaan data hingga 50%, ternyata masih memerlukan ratusan MB sebulan. Lebih baik dengan penyemak imbas bukan?

4. Gunakan Aplikasi dan Permainan Luar Talian

Untuk pemain sejati, tidak lengkap jika telefon pintar anda tidak mempunyai permainan untuk dimainkan. Namun, seperti yang kita ketahui, beberapa permainan memerlukan akses internet yang berterusan untuk dimainkan. Sama ada ini benar-benar bertujuan untuk memberikan keselamatan, atau untuk selalu mengambil kuota data anda.

Ada kaedah untuk mengatasinya. Anda dapat menggunakan permainan yang tidak memerlukan akses internet ketika bermain, hanya mengambil kuota data ketika mengunduhnya. Untuk aplikasi, ada banyak yang anda dapat untuk telefon pintar Android anda. Jaka juga memberinya tablet, seperti 8 permainan duel Android terbaik yang dapat dimainkan di luar talian dan 20+ permainan Android terbaik yang dapat anda mainkan tanpa Internet .

5. Hadkan Penggunaan Data di Latar Belakang

Cara termudah untuk menyimpan kuota data paket internet anda adalah dengan menguruskan aplikasi anda atau bahkan sistem Android itu sendiri, sehingga dapat membatasi data di latar belakang. Data latar belakang adalah pembaziran data internet yang berlaku apabila anda tidak menggunakannya. Contohnya ialah penyegerakan e-mel, kemas kini suapan, widget cuaca, dan sebagainya.

Oleh itu, anda boleh menetapkannya di menu Tetapan , kemudian pilih Penggunaan Data , kemudian pilih Hadkan Data Latar Belakang . Sekiranya anda ingin menetapkannya satu persatu, anda boleh mengunjungi setiap aplikasi yang telah anda pasang sebelumnya. Sekiranya anda ingin mematikan penyegerakan e-mel, anda boleh pergi ke Tetapan , pergi ke Akaun , Google , kemudian matikan penyegerakan automatik . Oleh itu, anda mesti menyemak e-mel anda secara manual.

6. Lumpuhkan Kemas kini Auto dalam Aplikasi

Penggunaan terbesar yang lain adalah apabila telefon pintar Android anda mesti dikemas kini di Google Play setiap masa. Untuk mengatasinya, Anda cukup masuk ke Play Store, kemudian tetapkan pilihan pembaruan automatik ke Jangan mengemas kini aplikasi secara automatik , atau Kemas kini aplikasi secara automatik melalui Wi-Fi saja .

Sekiranya anda diminta untuk mengemas kini aplikasi yang anda miliki, lakukan secara manual. Pilih Apl Saya , kemudian lihat satu persatu, yang perlu anda kemas kini dengan segera. Dengan ini, kuota data anda akan menjadi sangat cekap.

7. Masukkan Senarai Muzik Kegemaran anda di Telefon Pintar

Perkhidmatan penstriman kini tersedia dengan banyaknya. Dengan menggunakan telefon pintar, anda sudah dapat mengakses YouTube, Spotify, Vie, atau laman streaming video dan muzik lain. Sebenarnya, dengan menggunakan ini, kuota internet anda akan cepat habis. Selain itu, akses berlebihan ke aplikasi streaming juga akan menghabiskan bateri anda.

Masukkan senarai muzik kegemaran anda pada simpanan pada telefon pintar. Sekiranya memori dalaman tidak mencukupi, gunakan microSD. Sekiranya telefon pintar anda tidak mempunyai slot microSD, anda boleh menggunakan OTG Flashdisk sehingga anda masih dapat menikmati muzik di luar talian. Cara mudah, bukan?

8. Keluarkan Aplikasi yang Memakan Data yang Sangat Tinggi

Walaupun anda telah melakukan tujuh kaedah, tetapi kuota data anda masih habis dengan cepat, maka lakukan kaedah kelapan. Di menu Tetapan , kemudian ke Penggunaan Data , Anda dapat melihat aplikasi mana yang menggunakan data paling banyak, baik di latar depan dan latar belakang. Anda mesti melakukan ini untuk mengetahui aplikasi mana yang menyusahkan.

Contohnya, aplikasi Yahoo. Yahoo telah memuat turun ratusan MB e-mel di latar tanpa anda sedari. Sudah tentu, anda pasti akan sangat kecewa kerana kuota data anda terbuang pada sesuatu yang tidak begitu berguna. Untuk itu, anda boleh memadam aplikasi ini, atau mengatur agar Yahoo tidak terlalu kerap menggunakan data dengan penyegerakan.

9. Gunakan Aplikasi Navigasi Luar Talian

Ketika anda mencari alamat, atau ingin mencapai tujuan tetapi anda tidak tahu caranya, cara terbaik sekarang adalah menggunakan aplikasi navigasi yang disediakan oleh Android. Anda boleh mendapatkan sebarang aplikasi navigasi seperti yang anda mahukan di Google Play Store.

Tetapi, tahukah anda bahawa aplikasi ini sangat memakan kuota data anda? Salah satunya ialah Peta Google. Namun, ia masih boleh diabaikan. Anda boleh menggunakan Peta Google di luar talian. Bagaimana? Anda dapat melihatnya di Cara Menggunakan Peta Google tanpa Sambungan Internet (Luar Talian) .

10. Jangan Muat turun, Muat Naik atau Kirim Gambar dan Video

Semasa anda melakukan perjalanan, tentunya perkara yang tidak pernah terlepas adalah anda pasti akan merakam detik menarik dengan mengambil gambar diri sendiri, mengambil gambar, bahkan membuat rakaman video. Nah, kebiasaan buruk ini adalah anda hanya bermain memuat naiknya terus ke media sosial anda untuk dipamerkan. Malangnya, ia memberi kesan buruk kepada kuota data.

Bayangkan, telefon pintar masa kini sudah mempunyai ukuran dan resolusi kamera yang cukup bagus. Dengan ini, tentunya ketika mengambil gambar atau video, pasti akan menghasilkan gambar atau ukuran video yang sangat besar. Sekiranya satu foto berukuran 10MB, 10 foto bermaksud 100MB, dan seterusnya. Sekiranya anda mempunyai banyak wang dan tidak mempedulikan kuota, sikatlah, hehehe.

11. Buat yang Terbaik di Kawasan Hotspot

Nah, ini adalah perkara paling menarik di dunia untuk peminat alat. Semasa anda berada di kafe, restoran, tempat hangout yang menyediakan sambungan Wi-Fi, gunakanlah dengan sebaik mungkin. Jangan pernah malu bertanya kata laluan kepada pelayan di tempat itu.

Sekiranya anda keliru mencari tempat yang menyediakan hotspot, anda boleh menggunakan aplikasi carian WiFi. Jaka ada ini, anda mahu? Tapi, Jaka meminta anda harus menjadi 'Fakir WiFi' yang sebenar, hehehe. Di sini Jaka memberikan beberapa aplikasi yang boleh mematahkan WiFi .

12. Kongsi fail anda melalui Bluetooth

Dalam era yang penuh dengan prestij seperti ini, Bluetooth biasanya tidak digunakan oleh anda ketika anda ingin berkongsi foto, video dan fail lain. Anda mesti selalu menggunakan aplikasi pemesejan untuk mempermudah proses pemindahan fail antara telefon pintar anda dan yang lain. Sebenarnya, ini jelas menggunakan kuota internet anda.

Seperti kata Jaka pada titik ke-10. Dengan menggunakan perkara seperti ini, anda boleh melakukan pemindahan fail melalui Bluetooth. Mengapa mesti malu untuk mencuba, anda hanya mengatakan "eh bro, saya akan hantarkan melalui Bluetooth, oke?" Sekiranya rakan anda menjawab seperti ini "sangat murah anda harus menggunakan Bluetooth," anda menjawab "melepaskannya, bukannya memeriksa wang anda untuk membeli kuota". Tidak sukar bukan?

Nah, itu dua belas perkara yang dapat disampaikan oleh Jaka kepada anda. Adakah anda sudah menggunakan perkara seperti ini? Sekiranya tidak, lakukan sekarang, supaya wang saku anda tetap utuh dan tidak membazir hanya untuk membeli kredit. Sekiranya ada pendapat lain untuk menyimpan kuota data, anda boleh menulisnya di ruangan komen di bawah, ini percuma.

Artikel Berkaitan