Cara Menggunakan Webex, Aplikasi Penggantian Zum Lebih Selamat!

Mencari aplikasi perjumpaan dalam talian yang selamat? Di sini, anda boleh mencuba menggunakan Webex pada telefon bimbit dan komputer riba anda, lebih selamat dan mempunyai ciri seperti Zoom, geng!

Dengan berita mengenai aplikasi Zoom berbahaya diretas ke fenomena "Pengeboman Zoom", banyak orang mencari alternatif untuk memenuhi keperluan dalam talian.

Kini terdapat banyak aplikasi penggantian Zoom yang mempunyai ciri serupa, salah satunya adalah aplikasi Mesyuarat Webex atau Cisco Webex yang dicari oleh banyak pihak.

Sayangnya, tidak semua orang memahami cara menggunakan aplikasi Webex, geng.

Jadi dalam artikel ini Jaka akan mengkaji bagaimana menggunakan Webex pada telefon bimbit dan komputer riba yang boleh anda jadikan panduan untuk menggunakan aplikasi ini. Lihat ini!

 • Cara menggunakan Webex pada telefon Android dan iPhone
 • Cara menggunakan Webex pada komputer riba
 • Inilah Cara Menggunakan Webex, Aplikasi Persidangan Video Percuma dari Cisco yang Lebih Selamat!

  Sebelum ini mungkin anda tidak biasa dengan nama aplikasi perjumpaan dalam talian ini, bukan? Webex atau Cisco Webex Meeting adalah aplikasi persidangan video yang berasal dari pembangun Cisco, kumpulan itu.

  Sumber gambar: pcmag.com (Mesyuarat Cisco Webex vs. Zoom Cloud Meeting, yang mana lebih selamat dan selesa?)

  Semasa membandingkan Webex vs Zoom , kedua-duanya mempunyai ciri yang hampir sama dan cukup membantu semasa bekerja dari rumah atau bekerja dari rumah.

  Mula tersedia dalam pelbagai platform, boleh digunakan secara percuma, dan dapat menampung 100 peserta dalam satu perjumpaan.

  Berminat menggunakan Webex sebagai alternatif aplikasi perjumpaan dalam talian selain Zoom? Mari, lihat ulasan penuh seperti berikut!

  1. Cara Mendaftar untuk Menjadi Mesyuarat Tuan Rumah di Webex

  Pertama dan mungkin membuat ramai orang keliru ketika pertama kali menggunakan aplikasi ini adalah mengenai cara dihoskan di Webex .

  Memang, mendaftar akaun Webex agak rumit dan tidak semudah Zoom. Tetapi jauh lebih selamat, kerana anda perlu membuat perjumpaan URL khas terlebih dahulu.

  Untuk bagaimana anda boleh mengikuti langkah-langkah seperti di bawah. Jaka mengesyorkan mendaftar melalui komputer riba, ok!

  Langkah 1 - Daftar ke Host di Webex

  • Kali pertama, anda mesti mendaftarkan akaun Webex untuk menjadi tuan rumah mesyuarat kemudian. Anda hanya perlu melayari laman web Webex berikut (//cart.webex.com/sign-up).
  • Di ruang yang disediakan, anda memasukkan alamat e-mel yang ingin anda daftarkan dan klik Daftar .

  Langkah 2 - Masukkan Data Penyokong

  • Kemudian anda memasukkan wilayah asal dan juga nama lengkap, jika anda sudah klik Teruskan .

  Langkah 3 - Periksa E-mel dari Mesyuarat Cisco Webex

  • Selepas itu Webex akan menghantar e-mel pengesahan ke alamat yang anda daftarkan lebih awal. Periksa e-mel dari Webex dan klik pada butang Buat Kata Laluan .

  Langkah 4 - Tetapkan Kata Laluan Akaun Webex

  • Kemudian tetapkan kata laluan akaun Webex yang ingin anda buat. Pastikan e-mel yang disenaraikan sesuai dengan yang anda daftarkan. Sekiranya anda sudah klik Teruskan .

  Langkah 5 - Daftarkan Host dalam Aplikasi Webex yang Berjaya

  • Sekiranya anda telah mencapai halaman berikut, ini bermaksud bahawa bagaimana menjadi hos di Webex telah berjaya, geng. Di sini anda dapat perhatikan URL yang telah ditandakan Jaka, yang akan berfungsi sebagai bilik mesyuarat kemudian.

  2. Cara menggunakan Webex pada telefon Android dan iPhone

  Kerana pertemuan biasanya digunakan semasa menaip komputer riba, ada juga beberapa orang yang lebih suka menggunakan aplikasi Webex di telefon bimbit mereka.

  Kedua-dua Android dan iPhone, anda boleh mengikuti cara menggunakan aplikasi Webex pada HP seperti dalam langkah berikut.

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Webex pada HP

  • Muat turun aplikasi Webex di HP untuk pengguna Android, yang boleh anda dapatkan melalui pautan berikut. Untuk iPhone, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui App Store.

  Muat turun Webex untuk Android melalui Google Play Store

  Langkah 2 - Mula Sertai Mesyuarat Tanpa Pendaftaran

  • Bagi peserta mesyuarat, anda juga boleh bergabung tanpa pendaftaran dengan mengetuk menu Join Meeting .
  • Kemudian masukkan URL yang dikongsi oleh tuan rumah dan masukkan nama dan alamat e-mel anda. Sekiranya anda sudah mengetuk Ketik Sertai .

  Langkah 3 - Log masuk Akaun Webex di HP

  • Sekiranya anda ingin menjadi hos mesyuarat Webex di HP, anda mesti log masuk terlebih dahulu dengan mengetuk butang Masuk di laman utama. Masukkan alamat e-mel berdaftar anda dan ketik Seterusnya .

  Langkah 4 - Pilih Laman Web Webex dan Masukkan Kata Laluan

  • Langkah seterusnya adalah memilih laman Webex yang dibuat secara automatik terlebih dahulu dan memasukkan kata laluan akaun berdaftar anda, geng.

  Langkah 5 - Mula Membuat Bilik Mesyuarat Baru di Telefon bimbit

  • Untuk membuat bilik mesyuarat baru, anda hanya ketuk Mulakan Mesyuarat . Kemudian anda mula-mula menetapkan video dan audio baru dan kemudian bergabung, ketuk Mula .

  Langkah 6 - Kongsi URL Webex dan Nombor Mesyuarat

  • Untuk mengundang rakan untuk bergabung, yang harus anda lakukan ialah ketuk butang tiga titik di bahagian bawah dan pilih menu Maklumat . Kemudian anda boleh berkongsi URL atau Nombor Mesyuarat , geng.

  Langkah 7 - Mesyuarat Webex pada Kejayaan Mudah Alih!

  • Seperti inilah perjumpaan dalam talian menggunakan aplikasi Webex di HP. Walaupun untuk versi aplikasi pada iPhone, anda boleh mengubah latar belakang dan mengaktifkan kamera depan dan belakang bersama-sama, anda tahu.
  • Sekarang untuk menyelesaikan mesyuarat, anda hanya ketik butang X merah dan kemudian ketik Tinggalkan Mesyuarat untuk meninggalkan bilik mesyuarat.

  3. Cara Menggunakan Webex pada Laptop

  Untuk mesyuarat perniagaan yang memerlukan perkongsian skrin, anda juga dapat menggunakan Webex pada komputer riba atau komputer, yang tentunya harus menyokong kamera web dan mikrofon.

  Sekiranya anda menggunakan PC, pastikan anda telah menambah kamera web, geng. Atau jika tidak, anda boleh menjadikan telefon Android anda sebagai kamera web dengan mudah, anda tahu.

  Anda tidak memerlukan lebih lama, anda boleh mengikuti cara menggunakan Webex pada komputer riba anda dengan cara berikut.

  Langkah 1 - Muat turun Aplikasi Webex pada Komputer riba

  • Pertama, anda boleh memuat turun aplikasi Webex pada komputer riba melalui pautan yang telah disediakan oleh Jaka di bawah, geng. Pasang dan buka aplikasi Webex kemudian.

  Muat turun Webex untuk Windows melalui Laman Rasmi

  Langkah 2 - Sertai Mesyuarat Webex sebagai Tetamu

  • Sekiranya anda tidak mendaftarkan akaun Webex, anda boleh menggunakan pilihan Gunakan sebagai tetamu pada pandangan awal. Kemudian masukkan nama dan alamat e-mel anda, kemudian klik Teruskan sebagai tetamu .

  Langkah 3 - Mula Menyertai Mesyuarat

  • Tetingkap baru akan dibuka seperti di bawah. Di ruangan Sertai Mesyuarat , yang perlu anda lakukan ialah memasukkan pautan yang dikongsi oleh tuan rumah dan klik Gabung untuk mula bergabung.

  Langkah 4 - Log masuk ke Aplikasi Laptop Webex

  • Bagi anda yang bertindak sebagai hos, masukkan alamat e-mel yang didaftarkan lebih awal kemudian klik Seterusnya .

  Langkah 5 - Mula Membuat Bilik Mesyuarat Baru

  • Tetingkap baru akan muncul dengan paparan berikut. Untuk membuat mesyuarat baru, yang perlu anda lakukan ialah klik Mulakan Mesyuarat di bahagian atas.

  Langkah 6 - Sahkan Sambungan Video dan Audio

  • Sebelum bergabung, anda boleh memastikan sambungan video dan audio berfungsi atau tidak. Sekiranya anda pasti, anda hanya klik Mula Mesyuarat .

  Langkah 7 - Jemput Rakan-rakan ke Bilik Mesyuarat

  • Untuk menjemput rakan-rakan, yang harus anda lakukan ialah berkongsi URL atau Nombor Mesyuarat yang anda dapat dengan mengklik ikon "i" di sebelah kiri tetingkap aplikasi Webex di komputer riba.

  Langkah 8 - Mesyuarat di Aplikasi Webex Laptop Berjaya!

  • Inilah rupa aplikasi Webex pada komputer riba semasa anda mengadakan mesyuarat. Dari segi ciri dan antara muka, lebih kurang sama dengan yang ditawarkan di Zoom, geng.
  • Untuk meninggalkan bilik atau mengakhiri mesyuarat, yang perlu anda lakukan ialah mengetuk ikon X merah di bahagian bawah. Sangat mudah, bukan?

  Nah, begitulah cara menggunakan Webex pada telefon bimbit dan komputer riba bagi anda yang mahukan perjumpaan dalam talian yang selamat dan percuma tanpa perlu melanggan sepeser pun.

  Aplikasi Cisco Webex Meeting ini setelah menggunakan Jaka untuk sementara waktu mempunyai fungsi penting seperti Zoom, seperti pilihan percuma yang tersedia, dapat menampung banyak peserta, berkongsi ciri skrin, rekod, dan banyak lagi.

  Sekiranya anda akan kekal atau memilih untuk menghapus akaun Zoom anda, geng? Ayuh, luahkan pendapat anda dalam komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Mesyuarat Dalam Talian atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan