7 Fakta Menakjubkan dari Xiaomi yang Anda Tidak Perlu Tahu

Mungkin anda sangat akrab dengan Xiaomi, tetapi kali ini Jaka membincangkan fakta menarik yang mungkin tidak anda ketahui mengenai Xiaomi.

Xiaomi adalah sebuah syarikat yang bergerak dalam bidang teknologi, khususnya dalam menghasilkan peranti telefon pintar dan barang elektronik lain. Syarikat yang berasal dari China ini memang tidak lama, ditubuhkan pada tahun 2010 dan hingga kini Xiaomi telah dikenali di seluruh dunia.

Mungkin anda sangat kenal dengan syarikat ini, tetapi kali ini Jaka membincangkan fakta menarik yang mungkin tidak anda ketahui mengenai Xiaomi.

BACA JUGA
  • 10 Fakta Hebat Dari Microsoft Yang Mungkin Anda Belum Tahu
  • 7 Fakta Hebat Dari Google Yang Mungkin Anda Belum Tahu
  • 8 Fakta Hebat Dari Facebook Yang Mungkin Anda Belum Tahu

7 Fakta Menakjubkan dari Xiaomi yang Anda Tidak Perlu Tahu

1. Nama Masih Misteri

Nama ini dibuat dalam bahasa Cina, tetapi adakah anda tahu? Orang Cina juga berjuang untuk menerjemahkan nama tersebut. Beberapa orang Cina ditanya mengenai nama Xiaomi dan mereka menjawab bahawa kedua - dua watak (Xiao dan Mi) secara harfiah bermaksud nasi kecil . Mungkin mereka mempunyai tujuan lain di sebalik nama yang belum diketahui oleh kebanyakan orang.

2. Perniagaan yang mempunyai "Banyak Produk"

Mungkin tidak menghairankan jika anda mendengar perkataan Samsung, Sony dan LG dengan pelbagai jenis produk yang mereka hasilkan. Tetapi anda pasti tertanya-tanya syarikat ini yang baru ditubuhkan, dan mereka sudah mempunyai pelbagai jenis produk. Setakat ini mereka telah menghasilkan Telefon Pintar, gelang pintar, tablet, TV pintar, drone, router, komputer riba, tikus, alat dengar dan banyak lagi. Malah baru-baru ini Xiaomi telah membuat Topeng Anti Pencemaran Lanjutan.

3. Xiaomi Mempunyai Pekerja yang Berpengalaman

Mempunyai kenalan atau rakan niaga sememangnya sangat berguna untuk membina syarikat yang baik. Tidak terkecuali untuk Xiaomi. Katakan pada tahun 2013 Hugo Barra berjaya merekrut bekas pengurus produk Google dan pengurus pembangun Android untuk menjadi naib presiden. Pada tahun 2014 Xiaomi kembali berjaya merekrut 1 dari 3 pengasas Apple, Steve Wozniak . Itulah beberapa nama dengan pengalaman berkelayakan yang berjaya direkrut oleh Xiaomi.

4. Xiaomi Dituduh Sebagai Perisik

Mungkin anda pernah mendengar bahawa kebanyakan telefon pintar buatan China mempunyai beberapa jenis perisian pengintip yang terdapat di dalam telefon bimbit. Pada tahun 2014 perisian intip dikesan sebagai alat pengintip pada peranti Xiaomi Redmi Note dan Xiaomi Redmi 1S .

Namun, pada tahun 2015 sebuah syarikat di Jerman bernama G Data , mengumumkan bahawa ini adalah perkara biasa. Dan Xiaomi berjaya mengembalikan reputasinya.

5. Perbezaan Antara Untung dan Pendapatan

Walaupun anda boleh mengatakan pendapatan Xiaomi cukup besar, tetapi tidak setanding dengan faedah yang diperoleh. Mungkin ini boleh berlaku kerana cogan kata yang mereka gunakan adalah "mencipta produk premium tetapi dengan harga yang rendah . " Sebagai contoh, pada tahun 2013 Xiaomi hanya mendapat keuntungan sebanyak AS $ 56 Juta daripada jumlah pendapatan sehingga AS $ 4.3 bilion. Sungguh ironis untuk difikirkan, itulah salah satu sebab mengapa telefon pintar China mempunyai harga yang rendah.

6. Xiaomi lebih fokus pada Sektor Pasaran Tengah dan Rendah

Oleh kerana ramai yang sudah mengetahui bahawa Xiaomi selalu menjual produknya dengan harga yang agak murah. Juga, ketahui bahawa mereka menjual peranti mereka dengan harga yang hampir dengan kos pengeluaran. Mereka juga lebih fokus menjual secara dalam talian dan jarang membina kedai telefon pintar mereka sendiri.

7. Sejarah Fenomenal

Xiaomi, yang bermula sebagai perniagaan permulaan kecil dan hanya mempunyai kira-kira 30 ahli. Namun, pada masa ini mereka berjaya menjadi syarikat yang sangat berjaya. Bahkan sekarang mereka mempunyai perolehan sekitar US $ 20 bilion. Cukup banyak untuk syarikat baru. Xiaomi terus berkembang pesat dan sekarang mereka mempunyai lebih daripada 8000 pekerja.

Itulah 7 fakta dari Xiaomi yang anda pasti belum tahu. Adakah fakta yang kita terlepas? Jangan lupa memberikan pendapat anda melalui komen di bawah.

Artikel Berkaitan