4 Cara Mudah Membersihkan Skrin Telefon Pintar Anda dengan Selamat

Skrin telefon pintar yang kita sentuh setiap masa boleh menjadi bakteria. Tetapi tenang, Jaka mempunyai petua mengenai cara membersihkan skrin telefon pintar dengan selamat.

Skrin telefon pintar yang kita sentuh setiap masa boleh menjadi sarang bakteria jika tidak dibersihkan. Membersihkan layar telefon pintar juga tidak boleh diabaikan, kerana kita dapat merosakkan komponen pada telefon pintar. Kita mesti berhati-hati agar telefon pintar kita dapat bertahan.

Kali ini Jaka ingin memberi anda petua bagaimana membersihkan skrin telefon pintar anda dengan selamat . Terdapat beberapa perkara yang mesti anda elakkan untuk memastikan telefon pintar anda selamat.

BACA JUGA
  • Jangan Beli dengan Salah, Pertama Ketahui Jenis Skrin Telefon Pintar!
  • 10 Cara Menjaga Skrin Telefon Pintar Anda Untuk Sentiasa Terlihat Seperti Baru
  • Cara Mudah Mengubah Resolusi Skrin Telefon Pintar Android

Berikut adalah 4 Cara Membersihkan Skrin Telefon Pintar dengan SELAMAT

Anda mesti membersihkan skrin telefon pintar anda dengan kerap. Kerana selain kebersihan, itu juga akan menjadikan layar anda kelihatan lebih baik dan lebih tahan lama.

Dari menggunakan peralatan di sekitar anda hingga objek canggih, berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan skrin telefon pintar yang boleh anda cuba.

1. Gunakan Kain Lembut

Sumber foto: Shutterstock

Mula-mula pastikan anda membersihkan skrin telefon pintar dengan kain lembut dan lembut. Dalam langkah ini, anda boleh menggunakan kain microfiber yang terdapat di kedai aksesori HP. Oh ya, jangan lupa untuk mengelakkan pembersih berasaskan kertas seperti tisu tandas atau tisu muka.

Kenapa? Kerana bahan-bahan ini memiliki bahan yang cukup kasar, sehingga dapat menyebabkan calar pada layar telefon pintar yang Anda gunakan.

2. Cecair Pembersih Terbaik: UDARA

Air yang dimaksud adalah air biasa atau air tulen yang tidak mempunyai campuran bahan lain. Anda harus mengelakkan penggunaan cecair yang terbuat dari bahan kimia seperti alkohol. Cecair seperti itu sebenarnya boleh merosakkan skrin telefon pintar anda.

Sumber foto: Shutterctock

Beberapa jenis skrin telefon pintar mempunyai lapisan khas yang boleh rosak atau terhakis jika terkena cecair yang terbuat dari bahan kimia berbahaya. Mendesak! Jangan menyemburkan air pada skrin secara langsung. Semburkan air pada kain microfiber baru dan lap skrin telefon pintar.

LIHAT ARTIKEL

3. Kit Pembersihan Khas

Anda juga dapat menggunakan paket pembersih untuk alat yang dapat anda temukan di kedai aksesori telefon pintar. Kandungan kit pembersih mestilah dirancang khusus untuk telefon pintar, jadi lebih selamat. Setiap bungkusan biasanya mengandungi cecair pembersih dan kain lembut.

Sumber gambar: digitaltrends.com

Di pasaran sendiri, anda juga boleh mendapatkan alat pembersih alat ini dengan harga yang cukup berpatutan. Dengan membelanjakan kurang dari 100 ribu , anda boleh membawanya pulang!

LIHAT ARTIKEL

4. Lampu UV

Adakah saya Sultan? Nampaknya anda mesti membeli alat yang satu ini untuk membersihkan keseluruhan telefon pintar anda! Kini anda boleh mencuba menggunakan alat khas yang disebut Phone Soap .

Alat ini dapat membersihkan skrin dan juga seluruh telefon pintar anda dari pelbagai bakteria. Di samping itu, anda juga boleh mengecas telefon pintar anda semasa dibersihkan. Jangan bimbang kehabisan bateri juga?

Inilah 4 cara membersihkan skrin telefon pintar dengan selamat sehingga anda boleh mencuba sendiri. Mulai sekarang anda tidak boleh menggunakan alat pembersih secara sembarangan. Pastikan menggunakan peti keselamatan dan tidak merosakkan telefon pintar anda ya!

Semoga berjaya semua.

Baca juga artikel mengenai skrin Telefon Pintar atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan