Bagaimana Keluar dari Kumpulan WA Tanpa Mengetahui, Kumpulan Bye-Bye Hoax!

Rasa tidak sedap hati kerana mahu keluar dari kumpulan sembang WhatsApp? Jangan risau, Jaka akan memberitahu anda bagaimana untuk meninggalkan kumpulan WA tanpa disedari

Ciri kumpulan di WhatsApp membolehkan kami berkomunikasi dengan beberapa orang sekaligus. Lebih-lebih lagi, sekarang anda boleh membuat panggilan video melalui kumpulan WA.

Malangnya, kumpulan yang selalu penuh dengan sembang sering mengganggu. Selain pemberitahuan yang datang dalam sekejap, ini juga dapat memperlambat prestasi telefon pintar anda.

Adakah fikiran keluar tetapi takut ditangkap dan merasa tidak selesa? Tenanglah, Jaka akan memberitahu anda bagaimana untuk keluar dari kumpulan WA tanpa terperangkap . Lihatlah!

 • Cara Meninggalkan Kumpulan WA Tanpa Menukar Nombor Telefon Bimbit
 • Cara meninggalkan Whatsapp tanpa diketahui

  Untuk meninggalkan kumpulan Whatsapp tanpa disedari, ada beberapa langkah yang perlu anda lakukan, geng.

  Sebelum melakukan ini, sandarkan semua sembang anda terlebih dahulu sekiranya berlaku. Cara Membuat Sandaran, pergi ke menu Tetapan> Sembang> Sandaran Sembang .

  Langkah 1 - Tukar Nombor Whatsapp

  Langkah pertama untuk meninggalkan kumpulan Whatsapp tanpa terperangkap ialah mengganti nombor Whatsapp dengan nombor lain. Pastikan nombor pengganti masih aktif, geng.

  • Caranya adalah dengan mengetuk ikon tiga titik menegak di sudut kanan atas, kemudian pilih Tetapan .
  • Selepas itu di halaman profil anda pilih Akaun . Seterusnya masukkan pilihan Change Number .
  • Sekarang masukkan nombor lama dan nombor gantian untuk WhatsApp anda. INGAT , pastikan kedua-dua nombor itu aktif. Sekiranya anda sudah mengetuk Selesai .

  Langkah 2 - Kosongkan Data Whatsapp

  Langkah seterusnya untuk melaksanakan jalan keluar dari kumpulan Whatsapp tanpa terperangkap adalah menghapus data gang, Whatsa. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Cara pertama adalah dengan membuka Menu Tetapan pada telefon pintar anda. Selepas itu pilih tetapan Aplikasi .
  • Selepas itu ketuk Hapus Data dari aplikasi Whatsapp. Langkah ini akan menghapus semua data Whatsapp anda, geng. Dan di sini anda telah meninggalkan kumpulan Whatsapp yang menjengkelkan .

  Langkah 3 - Masukkan lagi menggunakan Nombor Lama

  SANGAT! Jangan log masuk ke Whatsapp sebaik sahaja anda menyelesaikan data yang jelas, geng. Tunggu lebih kurang 30-45 minit. Apabila anda telah lulus maka anda akan memasukkan Whatsapp menggunakan nombor lama anda.

  Ia akan kelihatan sama seperti kali pertama anda memasukkan Whatsapp. Ikuti semua proses seperti biasa. Jika terdapat Simpan semula pilihan kemudian pilih Ya .

  Dengan cara itu anda boleh memasukkan akaun lama anda tetapi telah keluar dari kumpulan Whatsapp.

  Cara Meninggalkan Kumpulan WA Tanpa Menukar Nombor Telefon Bimbit

  Kaedah yang baru anda baca terbukti berkesan untuk anda meninggalkan sembang kumpulan tanpa terperangkap. Malangnya, anda perlu bersusah payah menukar nombor telefon bimbit anda .

  Tidak ketinggalan, anda juga harus memberikan nombor baru yang juga aktif untuk proses pemindahan sebelum meninggalkan kumpulan WhatsApp.

  Bagi anda yang tidak mahu diganggu, Jaka akan memberi anda kaedah alternatif untuk meninggalkan kumpulan WhatsApp tanpa perlu menukar atau menukar nombor telefon bimbit.

  Bersantai sahaja, anda tidak memerlukan bantuan aplikasi tambahan apalagi perlu melakukan root pada telefon pintar anda. Ikuti langkah demi langkah di bawah:

  Langkah 1 - Pilih Kumpulan WhatsApp

  Pertama, buka aplikasi WhatsApp pada telefon pintar anda. Kemudian pergi ke kumpulan WhatsApp yang ingin anda tinggalkan dengan segera.

  Pastikan kumpulan tersebut memang berada dalam kategori alias yang menjengkelkan dan anda pasti akan meninggalkan kumpulan tersebut.

  Langkah 2 - Aktifkan Bisukan

  Langkah kedua yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan ciri Bisukan yang disediakan oleh WhatsApp. Ciri ini adalah ciri yang dibuat untuk membungkam aktiviti dalam kumpulan daripada anda.

  Dengan kata lain, anda tidak akan menerima pemberitahuan daripada kumpulan tersebut. Cara mengaktifkannya adalah dengan menekan kumpulan beberapa saat> pilih ikon pembesar suara bersilang yang terletak di kanan atas.

  Langkah 3 - Pilih Jangka Panjang

  Seterusnya, anda akan diberi beberapa pilihan selama anda mahu mematikan kumpulan, iaitu lapan jam, satu minggu hingga satu tahun.

  Pilih jangka masa terpanjang, satu tahun . Sekiranya demikian, teruskan dengan memilih OK .

  Langkah 4 - Tunggu Sehingga Dikeluarkan

  Selama ini anda tidak akan terganggu oleh sebarang aktiviti dalam kumpulan.

  Di samping itu, anda akhirnya akan dianggap oleh pentadbir dan ahli lain sebagai ahli kumpulan yang tidak mengambil bahagian secara aktif dalam kumpulan sehingga anda lebih cenderung dikeluarkan dari kumpulan.

  Tunggu sehingga pentadbir kumpulan mengusir anda sehingga anda bebas 100%.

  Begitulah, geng, petua bagaimana untuk keluar dari kumpulan Whatsapp tanpa terperangkap oleh Jaka. Kini anda boleh bebas dari sembang kumpulan WhatsApp yang tidak penting, banyak tipuan, hingga wacana berkumpul yang tidak pernah terwujud.

  Walaupun begitu, Jaka mencadangkan adalah lebih baik jika anda mengucapkan selamat tinggal sekiranya anda ingin meninggalkan kumpulan. Anda mungkin menjadi musuh bersama rakan anda.

  Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan