Kaedah Paling Berkesan untuk Mengatasi Internet yang perlahan di Mudah Alih dan Komputer riba

Bingung bagaimana mengatasi internet perlahan yang tiba-tiba? Jaka mempunyai trik yang tepat mengenai bagaimana menangani internet perlahan di telefon bimbit atau komputer riba anda, dengan pantas!

Kualiti rangkaian internet sangat penting pada masa ini. Keperluan untuk mengakses pelbagai maklumat melalui internet nampaknya menjadi keperluan utama bagi pengguna mudah alih dan PC.

Malangnya, kualiti internet tidak selalu baik dan terdapat banyak gangguan yang dirasakan oleh penggunanya. Oleh itu, mengetahui bagaimana menangani internet perlahan menjadi syarat undang-undang.

Berdasarkan kenyataan ini, kali ini Jaka akan memberi anda beberapa petua yang boleh anda gunakan sebagai cara menangani internet perlahan di telefon bimbit dan di PC.

 • Memampatkan Imej untuk Mengatasi Internet Lambat
 • Rutin Untuk Menghapus Cache
 • Kunci Rangkaian Internet Paling Stabil
 • Cara Mengatasi Internet yang Lambat di PC
  • Gunakan DNS Google
  • Mulakan semula Penghala yang Digunakan
 • Cara Mengatasi Internet Lambat di Android

  Bagi pengguna Android, aktiviti harian anda akan bergantung pada prestasi dan kelajuan internet pada telefon pintar. Dari media sosial hingga permainan, semuanya memerlukan sambungan internet.

  Sekiranya sambungannya lambat atau lambat, maka pelbagai aktiviti anda pasti akan sangat terganggu dan terhambat, dan pastinya segera ingin mengetahui bagaimana mengatasi internet yang perlahan ini.

  Tenang saja! Terdapat empat cara yang boleh anda gunakan untuk mengatasi internet lambat pada peranti Android anda. Kali ini Jaka akan membincangkannya satu persatu secara terperinci.

  Sekat Iklan sebagai Cara Mengatasi Internet yang Lambat

  Anda pasti tahu bahawa pengiklanan dapat menyedot peratusan kuota internet yang banyak. Kehadirannya juga secara automatik menjadikan internet menjadi perlahan kerana mereka harus memuatkan iklan.

  Jadi, salah satu perkara yang perlu anda lakukan sebagai cara mengatasi internet lambat adalah dengan menyekat iklan. Ini secara automatik mengurangkan penggunaan internet.

  Untuk menyekat iklan di penyemak imbas, anda dapat menggunakan aplikasi penyemak imbas yang mempunyai ciri penyekat iklan alias penyekat iklan secara automatik. Alternatif lain adalah menggunakan aplikasi penyekat iklan yang berasingan.

  Walaupun kedengarannya remeh, iklan pada peranti Android dapat menyebabkan fokus internet digunakan menjadi lebih besar dan secara automatik lebih perlahan.

  Memampatkan Imej untuk Mengatasi Internet Lambat

  Sebilangan besar penyemak imbas kini dilengkapi dengan ciri-ciri Penjimatan Data . Selain menyimpan kuota, fitur Menyimpan Data berguna untuk mempercepat sambungan Internet anda.

  Dengan mematikan pemuatan gambar atau memampatkan gambar di penyemak imbas ke ukuran yang lebih kecil, proses memuat halaman secara automatik akan lebih cepat.

  Untuk pengguna penyemak imbas Google Chrome, berikut adalah cara mengatasi isyarat penuh tetapi internet perlahan dengan mengaktifkan mod Ringan.

  • Langkah 1 - Buka penyemak imbas krom, kemudian masukkan menu tetapan dengan menekan ikon 3 baris di kanan atas.
  • Langkah 2 - Setelah menu tetapan dibuka, tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan Lite dan pilih.
  • Langkah 3 - Hidupkan mod Ringan dengan menekan butang di kanan atas.

  Dengan mengaktifkan mod ini, aktiviti menyemak imbas anda akan menjadi lebih pantas dan anda tidak perlu risau lagi sekiranya internet anda menjadi perlahan.

  Rutin Untuk Menghapus Cache

  Pelbagai aplikasi Android menyimpan cache yang jika dibiarkan akan menjadi lebih besar dan membebankan prestasi telefon pintar anda, termasuk membuat proses pemuatan data yang berat.

  Cara mengatasi jaringan internet yang perlahan ini cukup berkesan. Anda akan mengurangkan beban memori yang digunakan pada telefon bimbit anda yang secara automatik akan berfungsi lebih cepat.

  Cache ini diperoleh melalui aktiviti aplikasi yang bersilang dengan proses menyimpan data dari internet, dan berpotensi memperlambat rangkaian yang anda gunakan.

  Untuk membuat sambungan internet di Android anda lebih cepat, bersihkan cache secara rutin dengan membuka salah satu aplikasi yang dipasang, atau menggunakan bantuan aplikasi pembersihan cache seperti ini.

  Produktiviti Aplikasi INFOLIFE LLC DOWNLOAD

  Kunci Rangkaian Internet Paling Stabil

  Kadang-kadang, pelbagai masalah rangkaian boleh berlaku kepada pengendali mudah alih anda. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara mulai dari proses pembaikan hingga kerosakan kabel dan sebagainya.

  Sekiranya ini berlaku, cara mengatasi isyarat penuh tetapi internet perlahan yang boleh anda lakukan adalah mengunci pilihan rangkaian yang paling stabil.

  Sekiranya rangkaian 4G dianggap tidak stabil, anda boleh beralih ke rangkaian 3G buat sementara waktu agar aktiviti anda dalam mengakses internet tidak terganggu.

  Alternatif ini juga sesuai digunakan semasa anda melakukan perjalanan di mana anda berada pada masa itu tidak ada isyarat internet yang stabil.

  Cara Mengatasi Internet yang Lambat di PC

  Selain telefon bimbit Android, gangguan internet juga boleh berlaku pada peranti PC dan seumpamanya. Walaupun spesifikasi PC jauh lebih maju daripada HP, ini tidak bermakna peranti ini tidak mudah.

  Terdapat beberapa cara untuk mengatasi internet perlahan di PC yang boleh anda praktikkan. Kaedah yang akan dikongsi Jaka kali ini anda boleh berlatih satu persatu.

  Masalah yang berbeza, tentu saja, pengendalian yang berbeza, dan anda hanya perlu membaca petua mana yang paling sesuai dan membuat penyesuaian berdasarkan petua ini.

  Gunakan DNS Google

  Kaedah untuk menangani internet perlahan pada PC pertama yang boleh anda lakukan adalah menggunakan DNS Google pada komputer riba atau PC anda.

  DNS ini seperti jalur alternatif rangkaian internet di mana anda akan terpesong dari rangkaian awam, dan dipindahkan ke rangkaian ini.

  Seperti apa cara yang lengkap? Ikuti langkah demi langkah yang dijelaskan oleh Jaka di bawah:

  • Langkah 1 - Anda boleh membuka Panel Kawalan pada PC anda dan memilih Pusat Rangkaian dan Perkongsian .
  • Langkah 2 - Selepas itu pilih Change Adapter Settings dan pilih Propeties di rangkaian internet anda dengan mengklik kanan.
  • Langkah 3 - Seterusnya, anda memilih Local Area Networking dan kemudian pilih Properties pada PC anda.
  • Langkah 4 - Selepas itu anda memilih Networking dan pilih Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) , kemudian tekan Properties .
  • Langkah 5 - Pilih Gunakan alamat pelayan DNS berikut dan masukkan Google Default DNS 8.8.8.8 atau 8.8.8.4 .

  Setelah semua selesai, mulakan semula PC anda, setelah itu merasakan bagaimana perubahan pada kelajuan internet anda.

  Bukan kaedah mudah untuk mengatasi tisu perlahan? Setelah menetapkan DNS seperti di atas, anda akan merasakan perubahan kelajuan di internet anda.

  Mulakan semula Penghala yang Digunakan

  Selain gangguan pada rangkaian penyedia perkhidmatan internet, kadang-kadang internet menjadi bermasalah kerana peranti yang digunakan.

  Salah satu peranti yang paling penting dan sering bermasalah ketika digunakan untuk mengakses internet adalah penghala.

  Cara mengatasi internet lambat yang boleh anda lakukan ketika penghala yang digunakan bermasalah adalah menghidupkan semula proksi yang digunakan.

  Kaedah satu ini mungkin terdengar klasik, tetapi kadang-kadang penghala mengalami gangguan secara tiba-tiba yang menyebabkan internet menjadi perlahan dengan sendirinya.

  Proses memulakan semula ini akan membuat penghala menetapkan semula proses kerja dari awal, dan dalam proses tersebut sering menghilangkan gangguan rangkaian yang tidak diingini.

  Itulah cara mengatasi internet lambat yang boleh anda gunakan untuk menstabilkan prestasi rangkaian internet pada peranti Android dan PC.

  Cari apa yang Jaka kongsi kali ini anda boleh mencuba mengikut masalah yang anda hadapi, pilih saja yang paling berkesan menurut anda.

  Sekarang, anda tidak perlu lagi takut dengan aktiviti yang terganggu kerana sambungan internet lambat atau lambat kerana hanya perlu menggunakan kaedah di atas. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Internet atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan