Terlupa Kata Laluan Akaun iCloud Apple? Inilah Cara Memulihkannya

Lupa kata laluan iCloud anda pada iPhone atau iPad? Jaka mempunyai kaedah paling selamat untuk menetapkan semula kata laluan anda apabila anda terlupa kata laluan iCloud anda. (Kemas kini 2020)

Bagi anda yang mempunyai produk Apple, pastinya anda sudah biasa dengan iCloud . iCloud dengan produk Apple adalah dua perkara yang tidak dapat dipisahkan.

Melupakan kata laluan iCloud anda boleh menjadi masalah serius bagi pengguna produk Apple. Sekiranya anda terlupa kata laluan akaun iCloud anda dan ingin memulihkannya, nampaknya anda boleh mencuba kaedah berikut.

Oleh itu Jaka telah menyediakan langkah-langkah yang mesti dilakukan apabila anda terlupa kata laluan iCloud anda. Berikut adalah panduan lengkap untuk mengembalikan akaun iCloud yang hilang atau terlupa.

 • Cara Membuka Akaun Apple yang Lupa Kata Laluan iCLoud Melalui Aplikasi Cari iPhone Saya
 • Cara Membuka Kata Laluan Terlupa iCloud

  Apa itu iCloud? iCloud adalah perkhidmatan awan yang dibuat oleh Apple, yang diterbitkan pada 6 Jun 2011 di San Francisco.

  iCloud membolehkan pengguna menyegerakkan foto, muzik, video dan dokumen lain ke iPhone, iPad, iPod dan produk buatan Apple yang lain.

  Menjadi salah satu perkara terpenting bagi pengguna Apple, kehilangan kata laluan iCloud pastinya bukan perkara yang baik. Berikut adalah panduan bagaimana memulihkan kata laluan akaun iCloud yang hilang atau terlupa.

  Cara Memulihkan Kata Laluan Akaun iCloud Apple

  Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan apabila anda terlupa kata laluan iCloud anda dan mahu mengaksesnya semula. Pelbagai alternatif sengaja dibuat oleh Apple untuk memudahkan penggunanya.

  Kali ini Jaka akan membincangkan beberapa cara untuk membuka iCloud yang lupa kata laluan dalam artikel ini, dan anda hanya memilih kaedah mana yang paling mudah dan praktikal untuk digunakan.

  Oleh kerana perkhidmatan iCloud yang anda akses disatukan dengan Apple ID, jika anda lupa kata laluan iCloud anda, ini sama dengan melupakan kata laluan ID Apple anda.

  Oleh itu, cara membuka iCloud yang terlupa kata laluan kali ini secara tidak langsung berpotongan dengan ID Apple yang anda gunakan.

  Cara Memulihkan Akses Akaun Terlupa Kata Laluan iCloud melalui Penyemak Imbas

  Cara pertama yang dikongsi Jaka apabila anda terlupa kata laluan icloud ini adalah menggunakan perkhidmatan Apple yang boleh diakses melalui penyemak imbas.

  Walaupun dapat diakses melalui penyemak imbas, ada beberapa petunjuk lebih lanjut yang harus Anda ikuti melalui e-mel, atau tetapan keselamatan lain yang Anda gunakan.

  Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ikuti ketika melupakan kata laluan iCloud anda dan ingin menetapkannya semula melalui penyemak imbas.

  • Langkah 1 - Buka halaman //iforgot.apple.com/password/verify/appleid melalui penyemak imbas pada peranti Apple anda.

  • Langkah 2 - Masukkan ID Apple atau alamat e-mel yang anda gunakan di ruang yang disediakan untuk membuka arahan selanjutnya.

  • Langkah 3 - Setelah ID Apple berjaya dimasukkan, klik pilihan tetapkan semula kata laluan anda, dan klik Contonue.

  • Langkah 4 - Akan ada beberapa pilihan untuk menetapkan semula kata laluan yang anda gunakan, Jaka menyarankan memilih pilihan Dapatkan Email, untuk mendapatkan e-mel yang berkaitan dengan menukar kata laluan.

  • Langkah 5 - Buka e-mel masuk dari Apple, klik Reset Password, dan ikuti langkah-langkah seperti yang diperintahkan untuk menukar kata laluan anda.

  Dengan mengikuti arahan yang diberikan oleh pasukan Apple untuk dilengkapkan, akaun Apple ID anda akan menukar kata laluan dan mesti masuk semula.

  Apabila anda berjaya log masuk ke peranti yang anda gunakan, anda sekali lagi dapat mengakses perkhidmatan icloud dan melupakan kata laluan sebelumnya.

  Cara Membuka Akaun Apple yang Lupa Kata Laluan iCLoud Melalui Aplikasi Cari iPhone Saya

  Cara kedua yang boleh dilakukan apabila anda terlupa kata laluan iCloud anda adalah menggunakan aplikasi rasmi Apple, iaitu Find My iPhone.

  Aplikasi ini dibuat sebagai aplikasi keamanan yang dapat melacak lokasi iPhone Anda, dan juga dapat digunakan untuk mengubah kata sandi ID Apple Anda ketika iPhone Anda hilang.

  Berikut adalah beberapa langkah yang mesti anda lakukan untuk mengakses data yang anda miliki apabila anda lupa kata laluan iCloud anda.

  Untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti menggunakan peranti Apple yang lain, ia tidak boleh digunakan pada peranti yang melupakan kata laluan iCloud.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Cari iPhone Saya.

  • Langkah 2 - Buka aplikasi Cari iPhone Saya, dan log masuk menggunakan ID Apple yang lupa kata laluan.

  • Langkah 3 - Ketik Lupa Apple ID atau Kata Laluan dan ikuti langkah seterusnya mengikut arahan dalam aplikasi ini.

  Cara satu ini dapat anda gunakan apabila terdapat akses ke peranti Apple yang lain, dan jika tidak ada cara pertama mungkin lebih sesuai untuk anda.

  Aplikasi yang digunakan dalam kaedah kedua menggunakan aplikasi rasmi Apple, jadi Anda tidak perlu risau tentang keselamatan data anda.

  Itulah cara mudah untuk memulihkan akaun Apple iCloud yang hilang atau lupa kata laluan. Kedua-dua cara ini membincangkan semuanya dengan sengaja sehingga anda mempunyai bahan perbandingan dengan cara mana yang lebih baik.

  Apple memang menyediakan cara alternatif untuk memulihkan akaun iCloud yang terlupa, tetapi ada baiknya anda membuat sandi kata laluan anda pada dokumen tertentu.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini dapat bermanfaat dan jika anda masih keliru, anda boleh bertanya di ruangan komen. Semoga berjaya!

  Artikel Berkaitan