7 Filem Animasi Dibuat untuk Orang Dewasa, Kanak-kanak Muda Mungkin Menonton?

Filem dan kartun animasi sering kali menjadi konotasi kanak-kanak tetapi ini salah. Di sini Jaka ingin berkongsi 7 filem animasi terbaik yang dibuat untuk orang dewasa

Bersama dengan permainan video, filem animasi sering mempunyai konotasi kekanak-kanakan. Tidak sedikit tablet, geng, walaupun filem animasi dibuat untuk orang dewasa.

Makan, jangan tergesa-gesa untuk berfikir kotor terlebih dahulu, geng, dewasa yang Jaka maksudkan di sini bukan kerana terbuka tetapi kerana tema yang dibawa adalah berat dan cukup berat.

Oleh kerana jalan ceritanya cukup berat dan tidak mudah dicerna oleh kanak-kanak, jadi tidak semua orang dapat menikmati filem animasi ini.

Ayuh, kalian, mesti, geng, merasa tersentuh ketika menonton filem animasi kerana filem ini mempunyai tema yang menarik?

 • Penyu Merah (2016)
 • Anomalisa (2015)
 • Persepolis (2007)
 • Pengimbas Gelap (2006)
 • Pulau Anjing (2018)
 • Angin Angin (2013)
 • 7 Filem Animasi Terbaik Dibuat untuk Orang Dewasa

  Jaka percaya, berdasarkan tema di sini, mesti ada banyak di sini yang segera memikirkan filem dari Pixar seperti Wall-E atau Up .

  Kedua-dua filem ini memang boleh dinikmati oleh orang dewasa tetapi kedua-dua filem ini sebenarnya dibuat untuk dinikmati oleh kanak-kanak.

  Untuk filem di sini, Jaka memutuskan untuk memilih filem yang pada asalnya dibuat untuk orang dewasa.

  Bagi anda yang sudah penasaran, teruskan membaca, geng, untuk 7 filem animasi terbaik yang dibuat untuk orang dewasa.

  1. Semalam (1991)

  Studio Ghibli sudah terkenal dengan filem animasi mereka yang sering membawa tema berat dan Only Yesterday adalah salah satu filem tersebut.

  Tidak seperti filem Ghibli yang lain, Only Yesterday tidak mengandungi unsur fantasi dan berpusat pada pengalaman seorang wanita berusia 27 tahun bernama Taeko Okajima .

  Dalam filem ini, Taeko memutuskan untuk meninggalkan Tokyo untuk bercuti di kampung halamannya untuk menolong harta pusaka keluarga kakak iparnya.

  Perjalanan ini membangkitkan beberapa kenangan masa kecilnya yang memberikan kesan melankolis kepada filem ini dan sesuai untuk dimakan untuk anda yang berumur sama

  2. Penyu Merah (2016)

  Filem animasi tanpa dialog ini merupakan produksi bersama syarikat Jerman Wild Bunch dan Studio Ghibli .

  Penyu Merah menceritakan kisah seorang pemuda yang terdampar di sebuah pulau dan hubungannya dengan penyu merah yang ditemuinya di pulau itu.

  Seperti kebanyakan filem arthouse Eropah, plot The Red Turtle lambat dan mempunyai beberapa unsur surealis di dalamnya.

  Filem ini juga menggunakan pendekatan dan mesej yang sangat minimalis yang kelihatan samar-samar tetapi terdapat beberapa saat yang menarik pada separuh kedua filem ini.

  3. Anomalisa (2015)

  Pada tahun 2016, kumpulan itu, Anomalisa , berjaya menjadi filem peringkat dewasa pertama yang dicalonkan sebagai Filem Animasi Terbaik di Oscar .

  Filem ini mengisahkan Michael , seseorang yang dengan sebab tertentu melihat semua orang di sekelilingnya dengan wajah dan suara yang sama.

  Sehingga suatu hari, dia bertemu Lisa , seorang wanita di mata Michael, yang mempunyai wajah dan suara yang unik.

  Selain membincangkan konsep ilusi jatuh cinta, filem ini juga membincangkan tema lain seperti perasaan kesepian dan kemurungan yang menjadikan filem ini sesuai untuk orang dewasa.

  4. Persepolis (2007)

  Berdasarkan novel grafik dengan nama yang sama, Persepolis mirip dengan Only Yesterday kerana berkisar mengenai kenangan Marjane , watak utama dalam filem ini.

  Yang membuat filem ini unik adalah latar belakang masa lalu Marjane, yang berlaku di Iran yang pada waktu itu berada di tengah-tengah Revolusi 1979 .

  Filem ini mengangkat beberapa tema yang memfokuskan pada pematangan Marjane, pemergiannya ke Eropah, dan transformasi Iran dari monarki menjadi masyarakat Islam.

  Jadi bukan hanya tema yang berat, geng, filem ini juga memerlukan anda mengetahui sejarah Iran pada masa itu untuk dapat mencerna filem ini.

  5. Pengimbas Gelap (2006)

  A Darkly Scanner adalah salah satu dari beberapa filem yang menggunakan teknik Rotoscope di mana rakaman aksi langsung diubah menjadi animasi seperti di atas.

  Hasilnya anda dapat lihat sendiri, geng, kerana filem ini mempunyai gaya animasinya sendiri yang tidak dapat dilihat di tempat lain.

  Untuk temanya, filem ini mengisahkan dunia di mana penggunaan ubat-ubatan haram sangat meluas dan usaha kerajaan dalam memerangi wabak ini.

  Perlu diingatkan juga, kumpulan itu, bahawa filem ini dibintangi pelakon veteran seperti Keanu Reeves dan Robert Downey Jr .

  6. Pulau Anjing (2018)

  Filem yang mengisahkan percubaan kanak-kanak, Atari , untuk menyelamatkan anjingnya mungkin kelihatan lucu tetapi filem ini tidak sesuai untuk kanak-kanak, geng!

  Isle of Dogs mempunyai beberapa momen keganasan dan tema berat seperti rujukan kepada tragedi Holocaust Yahudi di tangan Nazi semasa Perang Dunia II.

  Walaupun begitu, filem yang dibuat oleh pengarah terkenal Wes Anderson ini mengandungi banyak unsur komedi dan penampilan visual yang khas dari Wes Anderson yang licin.

  Bagi anda yang mempunyai haiwan peliharaan, kisah Atari di sini patut ditonton kerana filem ini juga mempunyai pengakhiran yang sangat menyentuh hati.

  7. Angin Meningkat (2013)

  Kerana filem ini dimulakan dengan Ghibli, Jaka memutuskan untuk mengakhiri senarai ini dengan Ghibli juga, geng.

  The Wind Rises menceritakan kisah Jiro Horikoshi , seorang jurutera yang merancang beberapa pesawat yang digunakan oleh Jepun dalam Perang Dunia II, terutamanya Zero A6M.

  Tema yang dibangkitkan dalam filem ini sangat berat kerana impian Jiro untuk membuat kapal terbang akhirnya digunakan untuk merancang mesin perang.

  Secara tidak langsung, kejayaan terbesar Jiro adalah penyebab kematian banyak orang dan isu ini dibangkitkan sebagai kemuncak filem ini.

  Selain itu, filem ini juga mengangkat kisah cinta antara Jiro dan Naoko yang pada pandangan pertama mempunyai selari dengan kisah Habibie & Ainun .

  Nah, itu, geng, 7 filem animasi terbaik yang dibuat untuk orang dewasa oleh Jaka.

  Bagi Jaka, animasi hanyalah medium, jadi ya, untuk masalah sama ada filem animasi itu sesuai untuk kanak-kanak atau orang dewasa, itu bergantung pada siapa yang membuat filem itu.

  Apa pendapat anda, geng? Adakah terdapat filem di atas yang telah anda tonton?

  Atau mungkin anda mempunyai cadangan filem anda sendiri? Sekadar berkongsi di ruangan komen, geng!

  Baca juga artikel mengenai Filem Animasi atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan