4 Cara Menghapus Halaman dalam Word (Komputer riba dan Android)

Adakah anda mahu memadam halaman dalam dokumen Word tetapi selalu gagal? Inilah cara menghapus halaman di Word dengan betul dan mudah. Boleh juga dari Android!

Sekali lagi bersiap untuk mencetak dokumen dalam Microsoft Word tetapi nampaknya ada halaman kosong yang belum dihapuskan? Ingin mencuba membuangnya tetapi tidak tahu caranya?

Walaupun Microsoft Word dikenali senang dikendalikan, tetapi sebenarnya ada beberapa masalah sukar untuk diselesaikan yang sering dialami oleh pengguna yang anda kenali, geng.

Salah satu yang paling umum adalah adanya halaman kosong di tengah atau akhir halaman dokumen yang jika dibiarkan tidak akan merosakkan format penulisan nombor halaman.

Baiklah, untuk membantu anda mengatasi masalah ini, oleh itu dalam artikel ini Jaka akan memberitahu anda cara menghapus halaman di Word dengan mudah dan betul .

 • Cara Menghapus Halaman Kosong di Tengah di Word
 • Cara Menghapus Halaman dalam Word yang berada di Hujung Jadual
 • Cara Menghapus Halaman di Android Word
 • Cara Menghapus Halaman di Word

  Walaupun kedengarannya remeh, tetapi kadang-kadang untuk memadam halaman dalam dokumen Word tidak semudah kedengarannya, geng.

  Terutama bagi anda pahlawan tesis yang menggunakan ciri pemecahan bahagian untuk memberikan format penomboran halaman yang berbeza, menghapus halaman di Word pasti memerlukan sedikit perjuangan.

  Baiklah, agar saya tidak keliru tentang cara menghapus halaman di Word, anda boleh mengikuti beberapa cara berikut.

  Note:


  Kamu bisa klik pada gambar untuk melihat dalam ukuran full size .

  1. Cara Menghapus Halaman Kosong Terakhir dalam Word

  Adakah anda menjumpai halaman kosong di hujung halaman dokumen? Pernahkah anda mencuba menekan butang hapus pada papan kekunci tetapi masih belum dipadamkan?

  Jangan panik, geng! Anda lihat, ini biasanya berlaku kerana terdapat beberapa baris perenggan kosong di hujung halaman dokumen anda.

  Jadi, untuk lebih jelas mengenai cara menghapus halaman kosong di akhir Word, anda dapat melihat langkah-langkah lengkap di bawah.

  Langkah 1 - Paparkan simbol perenggan

  • Pertama sekali, pada tab Laman Utama anda mengklik ikon 'Tunjukkan / Sembunyikan Perenggan' dalam kumpulan 'Perenggan'. Atau anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + 8 .

  Sumber foto: JalanTikus (Cara menghapus halaman di Word boleh digunakan untuk semua versi Ms. Word pada peranti PC / komputer riba).

  • Ini dilakukan supaya anda dapat melihat perenggan kosong di halaman dokumen.

  Langkah 2 - Tatal ke halaman kosong di hujung dokumen

  • Seterusnya, anda menatal ke halaman kosong di hujung dokumen. Atau anda juga boleh menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + End untuk dapat terus ke halaman akhir.

  • Nah, di sini anda dapat melihat bahawa terdapat sebilangan simbol perenggan sekiranya tidak ada teks, itulah sebab mengapa dokumen Word anda mempunyai halaman kosong di hujungnya, geng.

  • Untuk menghapusnya, anda hanya menyekat semua simbol perenggan kemudian tekan kekunci 'Padam' pada papan kekunci.

  Oh ya, bagi anda yang mencari kaedah untuk memadam halaman kosong di Microsoft Word 2010, 2013, 2017, dan seterusnya, langkah-langkah di atas dan juga yang akan dijelaskan di bawah boleh digunakan untuk semua versi Ms. Perkataan .

  2. Cara Menghapus Halaman Kosong di Tengah di Word

  Bukan hanya di hujung halaman, halaman kosong juga sering dijumpai di tengah-tengah dokumen, geng.

  Masih serupa dengan kes sebelumnya, ini biasanya berlaku kerana adanya baris perenggan kosong atau jeda halaman dalam dokumen.

  Dalam beberapa kes, keadaan ini juga berlaku setelah pengguna memberikan nombor halaman ke dokumen Word dalam format yang berbeza.

  Sekiranya anda mengalami masalah ini dan ingin memadam halaman di Word tanpa menghapus halaman lain, anda boleh mengikuti langkah-langkah lengkap di bawah.

  Langkah 1 - Paparkan simbol perenggan

  • Langkah pertama, pertama kali anda memaparkan simbol perenggan dalam dokumen Word untuk mempermudah anda ketika ingin menghapus halaman kosong.

  • Anda boleh menekan terus tombol pintas Ctrl + Shift + 8 untuk menjadikannya lebih pantas.

  Langkah 2 - Tatal ke halaman kosong

  • Seterusnya, anda menatal ke halaman Word kosong.

  • Di sini, anda dapat melihat bahawa terdapat banyak simbol perenggan atau jeda halaman yang menjadi penyebabnya.

  Sumber foto: JalanTikus (Ini adalah cara yang sangat mudah untuk menghapus halaman kosong di tengah-tengah dokumen Word).

  Langkah 3 - Padamkan perenggan kosong

  • Selepas itu, anda menyekat semua perenggan kosong termasuk jika terdapat jeda halaman kemudian tekan butang 'Padam' pada papan kekunci, geng.

  • Akhirnya, anda boleh menekan pintasan Ctrl + Shift + 8 sekali lagi untuk membuang simbol perenggan yang muncul lebih awal. Selesai!

  Oh ya, jika anda mencari cara untuk menghapuskan halaman di Word yang telah menjadi pecah halaman , langkah-langkah di atas boleh anda gunakan untuk dokumen Word anda, geng.

  3. Cara Menghapus Halaman di Word yang Ada di Akhir Jadual

  Setelah membuat jadual di Microsoft Word tetapi ada bahagian kosong di hujung jadual? Ia sering berlaku!

  Bukannya membuat dokumen Word lebih baik dan lebih kemas dengan memasukkan jadual di dalamnya, tetapi ternyata tidak jarang ini sebenarnya menimbulkan masalah baru bagi pengguna.

  Salah satu yang paling sering dihadapi adalah munculnya bahagian kosong di hujung meja.

  Untuk mengatasi masalah ini sebenarnya sama dengan kaedah sebelumnya yang telah dibincangkan di atas. Tetapi, supaya anda lebih memahami perkara berikut adalah langkah lengkapnya.

  Langkah 1 - Paparkan simbol perenggan

  • Langkah pertama, anda memaparkan simbol perenggan dalam dokumen Word sehingga lebih mudah apabila anda ingin menghapus bahagian kosong. Gunakan pintasan Ctrl + Shift + 8 .

  Langkah 2 - Sekat semua perenggan kosong

  • Seterusnya, anda menyekat semua perenggan kosong yang berada di dekat jadual.

  • Sekiranya ada, tekan butang 'Padam' pada papan kekunci komputer riba.

  Cara Menghapus Halaman di Android Word

  Bagi anda yang mempunyai mobiliti tinggi tetapi masih harus menyelesaikan semua pekerjaan tepat pada waktunya, penggunaan aplikasi Microsoft Word pada telefon pintar Android akan menjadi penyelesaian terbaik.

  Kerana anda dapat mengoperasikan telefon bimbit anda di mana sahaja dan pada bila-bila masa sehingga akan lebih mudah dan praktikal daripada menggunakan peranti komputer riba.

  Tetapi, apakah aplikasi Microsoft Word untuk HP Android memungkinkan Anda menghapus halaman dalam dokumen Word? Sudah tentu anda boleh, geng!

  Jangan percaya? Lihat sahaja langkah-langkah bagaimana menghapus halaman di Word Android sepenuhnya di bawah!

  Langkah 1 - Buka dokumen Word

  • Pertama sekali, anda pertama kali membuka aplikasi Microsoft Word pada telefon bimbit Android anda. Tetapi, jika anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turun aplikasi melalui pautan di bawah.
  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD

  Langkah 2 - Sekat semua perenggan kosong

  • Setelah itu, kerana di Microsoft Word Android tidak ada fitur untuk menampilkan simbol perenggan, yang harus Anda lakukan adalah menyekat semua baris perenggan kosong.

  • Anda mengetuk dan menahan halaman Word yang kosong, kemudian menyekat semua baris perenggan kosong.

  Sumber foto: JalanTikus (Cara menghapus halaman di Word boleh digunakan dalam aplikasi Ms. Word Android). {/ Hak Cipta]

  • Jika ya, tekan butang 'Padam' pada papan kekunci, selesai! Mudah betul bagaimana hendak menghapus halaman di Word Android?

  Itulah beberapa cara untuk memadam halaman di Word dengan betul dan mudah, geng.

  Jadi, jika anda menekan butang hapus berkali-kali tetapi halaman kosong tidak terhapus, anda tidak perlu panik!

  Semoga ini dapat membantu!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan