Cara Mengimbas dan Membasmi Virus di Komputer Tanpa Antivirus

Amaran! Serangan virus dan Trojan di Internet semakin menggila. Ini adalah cara mengimbas virus tanpa perisian antivirus. (Kaedah Dalam Talian)

Pada masa ini, serangan virus dan Trojan semakin meningkat dari hari ke hari. Secara semula jadi, jika penyebaran pertama virus biasanya melalui penggunaan flash yang dipasang ke komputer mana pun. Kini virus ini tersebar luas di Internet, terutamanya berasal dari fail yang kita muat turun.

Perisian antivirus sememangnya wajib untuk kita pasang, terutama bagi anda yang gemar memuat turun fail melalui Internet. Tetapi, jika antivirus itu bukan alias asli cetak rompak, itu adalah satu pembohongan. Oleh itu, Jaka mempunyai penyelesaian alternatif, iaitu bagaimana mengimbas virus secara dalam talian .

BACA JUGA
  • 10 Tanda Apabila Komputer Anda Dijangkiti Virus dan Perisian Kerosakan!
  • 10 Aplikasi Antivirus Android Terbaik 2016

Cara Memindai Fail, URL, dan Web Tanpa Antivirus

Kebanyakan orang sering memuat turun perisian tidak rasmi dari laman web penyedia perisian pihak ketiga. Masalahnya ialah perisian tersebut mungkin dijangkiti virus. Oleh itu, kita harus melakukan imbasan virus sebelum memutuskan untuk memuat turunnya.

Melaporkan dari TechViral, salah satu aplikasi web terbaik adalah VirusTotal.com , anda dapat mengimbas fail, URL, dan bahkan laman web. VirusTotal adalah laman web yang dibuat oleh syarikat keselamatan Sepanyol Hispasec Sistemas yang dilancarkan pada bulan Jun 2004, dan diperoleh oleh Google Inc. pada bulan September 2012. Berikut adalah langkah-langkahnya.

  • Buka www.virustotal.com dari penyemak imbas kegemaran anda.
  • Terdapat tiga pilihan, anda boleh mengimbas fail dengan memuat naiknya ke VirusTotal dengan ukuran maksimum 128MB . Sekiranya anda hanya merancang untuk memuat turun fail, gunakan URL dan laman web .
  • Sebagai contoh, Jaka ingin mengimbas URL tertentu atau keseluruhan laman web untuk memastikan tidak ada virus dan Trojan berbahaya. Masukkan URL dan klik Imbasnya!
  • Kemudian VirusTotal akan melakukan pengimbasan. Tunggu beberapa saat dan segera keluarkan hasilnya.
  • Dengan ini anda dapat mengetahui dengan pasti bahawa kami akan memuat turun benar-benar selamat atau tidak.

Anda boleh mengimbas apa sahaja, misalnya jika anda seorang Blogger. Anda boleh mengimbas tema WordPress atau Blogspot anda sebelum memasangnya di blog anda, untuk memastikan tema tersebut bebas dari virus dan Trojan berbahaya. Terutama bagi anda yang tidak menggunakan antivirus pada komputer riba anda, sangat digalakkan menggunakan pengimbas virus dalam talian ini. Kerana virus itu boleh datang dari laman rasmi, terutamanya laman web cetak rompak. Selamat mencuba!

Artikel Berkaitan