5 Sebab Instagram Tidak Boleh Masuk dan Cara Mengatasinya!

Akaun Instagram anda tidak dapat log masuk? Mungkin akaun anda mempunyai masalah, geng. Lihat sebab dan penyelesaian untuk akaun yang tidak dapat log masuk sepenuhnya!

Adakah akaun Instagram anda tidak dapat masuk?

Ini sering berlaku dengan pelbagai sebab, sama ada disebabkan oleh kecuaian pengguna atau disebabkan oleh orang lain.

Ini tidak menjengkelkan, jika anda tidak dapat memasuki Instagram? Rasanya pelik jika saya tidak melihat cerita orang sepanjang hari.

Namun, mungkin akaun anda kembali, geng. Ayuh, lihat sebab dan penyelesaian untuk Instagram tidak dapat log masuk di bawah!

Sebab dan Penyelesaian Instagram Tidak Boleh Masuk

Kerana akaun Instagram tidak dapat masuk dengan pelbagai, bergantung pada kesnya. Sebahagian dari mereka disebabkan oleh pelanggaran privasi atau hak untuk menggunakan akaun.

Instagram terus memantau pengguna dan mengambil tindakan yang cukup ketat untuk menyekat akaun yang 'nakal'. Perkara ini disiarkan di Pusat Bantuan Instagram.

Lalu, apakah sebab-sebab akaun Instagram tidak dapat log masuk? Lihat senarai dan sebilangan penyelesaian yang boleh anda laksanakan untuk memulihkan akaun berikut:

1. Akaun Instagram Disekat

Sebab pertama adalah akaun yang disekat oleh Instagram atau melalui laporan pengguna lain. Akaun anda dapat disekat oleh Instagram kerana melanggar Pedoman Komuniti atau Syarat Penggunaan.

Pelanggaran ini termasuk menyamar, menipu, menyesatkan, aktiviti haram, dan lain-lain. Selain itu, sekatan akaun boleh berlaku kerana banyak pengguna lain menyekat akaun anda.

Sekiranya anda disekat oleh pengguna lain, tidak ada cara untuk membuang blok tersebut melainkan jika pengguna menyekatnya.

Satu-satunya penyelesaian untuk mengelakkan penyekat adalah menggunakan Instagram anda tanpa melanggar syarat yang diberikan.

2. Akaun Instagram Dilumpuhkan

Seterusnya adalah akaun Instagram yang dinyahaktifkan , sama seperti disekat, keputusan untuk menyahaktifkan akaun disebabkan oleh pelanggaran Garis Panduan dan Syarat Penggunaan Komuniti.

Walau bagaimanapun, akaun yang dinyahaktifkan dilakukan oleh Instagram apabila mengetahui penyelewengan dalam akaun tersebut.

Pengguna akaun yang cacat akan mendapat pemberitahuan bahawa akaun Instagram mereka telah dinyahaktifkan. Ini juga boleh berlaku walaupun pengguna telah log masuk.

Sekiranya anda mendapat pemberitahuan akaun dinonaktifkan dan merasa tidak bersalah, maka anda boleh mengemukakan rayuan.

Anda boleh membuat rayuan dalam aplikasi Instagram dengan masuk ke aplikasi Instagram, kemudian isikan nama pengguna dan kata laluan anda. Selepas itu, ikuti sahaja arahan dari Instagram.

3. Akaun Instagram digodam

Nah, penggodaman akaun memang biasa berlaku di kalangan pengguna akaun. Ini boleh berlaku kerana akaun anda digodam oleh penggodam untuk tujuan penggodaman data.

Kewujudan aktiviti peretasan ini dapat anda ketahui melalui catatan yang dibuat tanpa pengetahuan anda atau profil anda telah berubah di luar kawalan anda.

Lalu bagaimana penyelesaiannya, Jaka?

Instagram memberikan penyelesaian untuk akaun yang diretas, anda akan diberi e-mel jika ada aktiviti untuk menukar e-mel di akaun Instagram.

Sekiranya anda merasakan perubahan ini di luar kawalan anda, maka anda boleh memilih ' kembalikan perubahan ini '. Namun, jika penggodam berjaya menukar kata laluan dan tidak dapat mengembalikan e-mel anda, laporkan ke Instagram.

Untuk pengguna Android , anda boleh melaporkan melalui halaman log masuk dengan mengikuti arahan berikut:

Langkah 1 - Klik Dapatkan bantuan untuk masuk di bawah butang log masuk.

Langkah 2 - Masukkan nama pengguna, e-mel atau nombor telefon bimbit anda kemudian klik Seterusnya .

Langkah 3 - Klik pada tanda memerlukan bantuan lain?

Langkah 4 - Isi e-mel anda, kemudian pilih Akaun saya digodam dan klik Kirim Permintaan.

Bagi pengguna iOS , langkah yang digunakan adalah sama. namun, di halaman log masuk anda memilih ' Lupa kata laluan? '.

Selanjutnya, Instagram akan mengesahkan laporan anda, menunggu balasan dalam e-mel yang anda hantar di halaman laporan.

Balasan dalam e-mel anda akan mengandungi pengesahan identiti, ikuti arahan dari Instagram mengenai penggodaman akaun.

Jaka sendiri mengesyorkan agar anda tidak menggodam akaun Instagram sejak awal.

Sekiranya anda merasa telah diretas tetapi dapat memasukkan akaun anda, segera ubah kata laluan Instagram anda sehingga penggodam tidak dapat mengakses akaun anda lagi.

Di samping itu, anda boleh menghapus akaun Instagram anda dan membuat akaun baru dengan nama akaun yang berbeza.

Semasa membuat akaun, pastikan anda melengkapkan maklumat akaun agar sistem privasi dan keselamatan anda terjaga dengan baik. Untuk mengelakkan peretasan, pastikan anda hanya membuka akaun Instagram anda pada peranti peribadi.

Sekiranya anda log masuk pada rakan atau peranti awam seperti kafe internet, maka pastikan untuk menghapus sejarah kata laluan anda .

4. Percubaan Log Masuk Tidak Biasa

Percubaan Masuk Tidak Biasa adalah aktiviti masuk yang mencurigakan oleh orang yang tidak dikenali dari lokasi yang tidak biasa. Perkara ini sering dilakukan oleh penggodam.

Anda akan mendapat pemberitahuan dari Instagram yang muncul semasa anda log masuk. Dikutip dari Cyclonis , ini boleh berlaku kerana kesalahan dalam aplikasi.

Selain kesalahan, anda mungkin telah mengizinkan aplikasi atau laman web yang mencurigakan secara sengaja atau tidak sengaja.

Untuk mengatasinya, anda boleh membuka www.instagram.com/accounts/manage_access/ melalui web dan memadam aplikasi yang tidak anda kenali.

Ini juga dapat diatasi dengan menukar kata laluan Instagram anda melalui web. Jangan lupa untuk sentiasa mengemas kini Instagram anda untuk terus mendapatkan ciri keselamatan terkini.

5. Lupa Akaun atau Kata Laluan

Terakhir ia sangat remeh, tetapi ia adalah salah satu masalah yang sering berlaku oleh pengguna.

Sekiranya anda terlupa akaun kerana sudah lama tidak log masuk, ini dapat diselesaikan dengan mudah menggunakan ciri 'Dapatkan bantuan masuk' di halaman log masuk.

Anda boleh menetapkan semula kata laluan anda dengan menggunakan alamat e-mel, nombor telefon, atau akaun Facebook yang disambungkan. Anda boleh menggunakan kaedah ini pada Android atau iOS.

Itulah penyebabnya dan penyelesaian Instagram tidak dapat log masuk, adakah anda mempunyai masalah lain yang menyebabkan anda tidak dapat masuk ke akaun Instagram anda?

Tuliskan pendapat anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel seterusnya!

Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

Artikel Berkaitan